"Pirmkārt, draugiem varbūt nevajag aizdot naudu, ja vien jūs negribat viņu pazaudēt. Tas ir vairāk tāds emocionāls jautājums, bet, ja runājam par juridiskām lietām, ļoti svarīgi ir aizdevumu noformēt rakstveidā," tā raidījumā "Tiesības zināt" teica zvērināts advokāts, "Cobalt" partneris Edgars Lodziņš. Viņš raidījumā uzskaitīja pamatlietas, kas noteikti jāiekļauj līgumā, kā arī skaidroja, kā izvērtēt iespējas parādu atgūt.

“Likums neprasa, lai aizdevuma līgums obligāti tiktu noformulēts rakstveidā, to ir iespējams izdarīt arī mutiski, bet tad jārēķinās ar problēmām. Jautājums – kā jūs spēsiet tiesai pierādīt, ka jūs esat aizdevis naudu, un ka ir pienācis atmaksas termiņš? Iespējams, tie var būt liecinieki, kas bijuši klāt, bet vienmēr, ja aizdodat naudu – ja runa ir par nopietniem aizdevumiem, nevis diviem eiro pusdienām – mans ieteikums to viennozīmīgi noformēt rakstveidā,” uzsvēra Lodziņš.

Viņš norādīja, ka aizdevuma līgumā var atrunāt ļoti daudzas detaļas, bet svarīgākais ir aizdevuma atmaksas termiņš. Tāpat skaidri jānorāda, vai naudu aizdod “par brīvu”, vai arī piemēro procentus. Ja ir vienošanās, ka nauda tiek atdota pakāpeniski, tad līgumā jāiekļauj atmaksas grafiks. Tāpat jāizklāsta, kādiem nosacījumiem iestājoties, jums ir tiesības aizdevumu atprasīt pirms termiņa.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Ja kāds tev palicis parādā, vispirms jāizvērtē, cik liela ir parāda summa – ja tie ir daždesmit eiro, diez vai vērts pūlēties un piedzīt tos tiesiski. Jārēķinās, ka gan valsts nodeva tiesai, gan jurista palīdzība radīs izmaksas, kas šādā gadījumā var būt arī lielākas par atgūto parādu ar izmaksām. Protams, ja summa ir nozīmīga, tad gan jāveic piedziņa, bet arī šādā gadījumā izmaksas būs.

Valsts nodevas apjoms ir atkarīgs no parāda summas un noteikts Civillikumā. Advokāta pakalpojumu cenas ir dažādas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!