"Ja ir agrs rīts, pirmkārt, jāuzvelk rītasvārki un jāver durvis vaļā. Citu variantu nebūs," tā uz šīs raidījuma "Tiesības zināt" nosaukumā ietverto jautājumu atbildēja Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs. Viņš skaidroja, ka jebkāda pretošanās nozīmēs "vienīgi to, ka policija būs spiesta durvis atvērt pati, un tas nebūs patīkami nevienam no iesaistītajiem". Tas gan nenozīmē, ka šādā situācijā esat bezspēcīgs – jums ir tiesības zināt, kādēļ policisti ieradušies, ko viņi te meklē, un, protams, arī pieprasīt advokāta palīdzību.

"Pirmkārt, būtu jānoskaidro, ka laipnie klauvētāji tiešām ir policijas darbinieki. Būtu vietā palūgt viņiem uzrādīt apliecības. Sekojoši būtu jānoskaidro, ar kādu mērķi viņi ir ieradušies – kaut to viņi paši visdrīzāk pateiks, tiklīdz durvis būs vaļā," skaidroja advokāts.

Iemesli, kādēļ likumsargi varētu jūs apmeklēt dzīvesvietā vai birojā, var būt vairāki, tomēr galvenokārt – vai nu mērķis ir personas aizturēšana, vai arī kratīšana. "Ja ir runa par kratīšanu, jāpalūdz policistiem uzrādīt lēmumu par to, un jāiepazīstas ar tā saturu. Izmeklētājiem būtu jāpiedāvā vispirms izsniegt meklējamos priekšmetus labprātīgi, ja tādi ir. Ja tādi nav, tad par to viņi ir jāinformē. Katrā ziņā atbilde – šeit nekas tāds neatrodas, paldies, uz redzēšanos! – cauri neies. Telpas tāpat tiks pārmeklētas, lai pārliecinātos, ka atbilde ir patiesa," uzsvēra Rozenbergs.

"Protams, ir arī tiesības uz advokāta piedalīšanos jebkurā izmeklēšanas darbībā. Te gan maza nianse – tas, ka personai ir tiesības uz advokātu, nenozīmē, ka izmeklēšanas darbība tiks atlikta, tādēļ, ka advokāts varētu tik klāt un piedalīties rīt vai parīt. Ir jābūt iespējai advokātu uzaicināt, un ja viņš apņemsies ierasties tuvākās pusstundas laikā, vairums izmeklētāju korekti pagaidīs. Savukārt, ja ir atbilde, ka es gribu advokātu, bet viņš tiks tikai vakarā vai rīt, kratīšana visdrīzāk , notiks bez viņa piedalīšanās. Tas būs tiesiski, jo personai ir tiesības uz advokātu, bet viņai pašai ir jāparūpējas, lai advokāts ir tāds, kas spēj ierasties," skaidroja jurists.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Policista zvans pie durvīm, parasti sagaidāms, ja viņš nāk jūs aizturēt vai veikt kratīšanu. Ja nu, piemēram, jūs atzīs par aizdomās turamo kādā kriminālprocesā, par to, visticamāk, informēs ar pavēsti un izsaukumu uz iecirkni, nevis ierodoties jūsu mājās klātienē.

Ja esat redzējis kādu nelikumību un jums liek par to liecināt, tad jums tas jādara. Atteikties liecināt drīkst tikai pret sevi un saviem pirmās pakāpes tuviniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!