Tūkstošiem irāņu izgāja Teherānas un citu Irānas lielāko pilsētu ielās, lai nosvinētu noslēgto vienošanos par sankciju atvieglošanu apmaiņā pret Irānas kodolprogrammas ierobežošanu.

Pilsētu iedzīvotāji izgāja ielās uzreiz pēc "iftara" - saulrieta maltītes Ramadāna laikā. Pilsētās signalizēja mašīnas, no logiem tika izkārti karogi, bet Teherānas galvenajā laukumā - Vanakā jaunieši sarīkoja dejas, kas faktiski Irānā ir aizliegtas, bet svinību ietvaros neviens no likumsargiem neiejaucās.

Pasaules lielvaras - ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, kas panāca vienošanos ar Irānu, pauda cerību, ka Teherāna izmantos šo iespēju.

Savukārt Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņoja, ka vienošanās esot "vēsturiska kļūda", kas vairos Teherānas ietekmi un nostiprinās islāmistu grupējumus. Netanjahu arī lika noprast, ka ir gatavs pielietot militāru spēku pret Irānas kodolobjektiem.

ASV prezidents Baraks Obama sacīja, ka vienošanās attaisnojusi nogurdinošos diplomātiskos centienus un dod jaunu iespēju pārstartēt attiecības ar Irānu.

"Mēs esam apturējuši kodolieroču izplatību šajā reģionā," sacīja Obama.

"Visi ceļi uz kodolieročiem ir nogriezti. Šī vienošanās piedāvā iespēju kustēties jaunā virzienā. Mums tā būtu jāizmanto," sacīja Obama.

Vienlaikus viņš brīdināja, ka gadījumā, ja Irāna neievēros vienošanās nosacījumus, visas sankcijas tiks atjaunotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!