Ierasti, ka bēru sagatavošanas darbi tiek uzticēti palikušajiem, taču pēdējo gadu laikā Japānā vērojama tendence vecāko paaudžu pārstāvjiem rīkot savas bēres pašiem.

Tiek prognozēts, ka tuvāko 50 gadu laikā Japānas iedzīvotāju skaits saruks par 30 miljoniem, tādēļ  ir saprotams pieprasījums pēc bēru un apbedīšanas pakalpojumiem. 

Starp 2000. un 2013. gadu ir četrkāršojies to uzņēmumu skaits, kas nodarbojas ar cilvēku sagatavošanu bērēm - sākotnēji to bija ap 550, tagad šādu uzņēmumu ir  gandrīz 2000.

Nesen to skaitam pievienojusies viena no lielākajām Japānas tirdzniecības ķēdēm, Aeon, kas piedāvā plašu pakalpojumu klāstu - gan konsultācijas tiem, kas vēlas uzrakstīt juridiski pieņemamu testamentu, gan iespēju pielaikot zārku. Lai arī lielie uzņēmumi kā, piemēram, Aeon var piedāvāt tikai apakšlīgumus, zinot, ka pati apbedīšanas ceremonija ir reliģisku organizāciju pārziņā, tie drīkst sniegt seminārus, kuru ietvaros klientiem ir iespēja profesionāli uzņemt fotogrāfiju bēru vajadzībām. 

Savukārt tiem, kuri vēlas sev izvēlēties kapakmeni, jādodas uz “Ruriden”’ kapsētu Tokijas centrā, kurā atrodas tūkstošiem mazu, krāsu mainošu Budas statuju. Ikvienam klientam, kurš nolemj gulēt “Ruriden” kapsētā, tiek piešķirta elektroniska kartīte, ar kuru var aktivizēt vienu no daudzajām statujām, kas izliktas ēkas sienās un katra atbilst kādam no klientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!