Trešdiena, 3. decembrī, Ņujorkā izcēlušies jauni protesti pret ASV tiesu sistēmu; policija ir aizturējusi vairākus protestētājus, vēsta ziņu aģentūra “Reuters”.

Pēc tiesas lēmuma neizvirzīt apsūdzības policistam, kurš jūlijā esot nožņaudzis neapbruņotu melnādainu vīrieti, vairāk nekā 1000 cilvēku devās Manhetenas ielās, iebilzdami pret netaisnību un nesdami plakātus. Policija sāka arestēt demonstrantus, kas bija nobloķējuši lielu avēniju netālu no vietas, kur tobrīd notika slavenās Rokfellera centra egles iedegšanas svinības

Trešdien tiesa nolēma neapsūdzēt Ņujorkas policijas darbinieku Danielu Pantaleo, kurš 17. jūlijā esot nožņaudzis Ēriku Garneru. 43 gadus vecais Ēriks Garners bija sešu bērnu tēvs un slimojis ar astmu. Policija centusies Garneru apcietināt par nereģistrētu cigarešu tirgošanu. Garners nomira pēc tam, kad policijas darbinieks bija pielietojis drošības sargiem aizliegtu paņēmienu. Jūlijā notikušais incidents tika nofilmēts.

Video redzams, kā Garners strīdas ar policijas darbiniekiem, lūdzot, lai viņu liek mierā. Vēlāk policijas darbinieki sažņaudz Gārnera kaklu un nogulda viņu zemē. Gārners darījis policistiem zināmu, ka nespēj paelpot.

“Es nevaru paelpot” bijis viens no trešdienas protesta dalībnieku saukļiem. 

Viens ASV senators nosaucis Garnera nāvi par traģēdiju un pieprasījis vainīgos apsūdzēt, taču cits aizstāvējis policijas darbinieku rīcību, stāstot, ka Gerners pretojās arestam, vēsta ārzemju mediji.

Jau ziņots, ka pirms mazāk nekā divām nedēļām tika pieņemts lēmums neizvirzīt apsūdzības policistam, kurš vasarā nošāva neapbruņotu melnādainu jaunieti Fērgusonā, izraisot postošus protestus Misūri štatā un citviet ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!