Foto: Shutterstock

Jaunais gads daudziem mēdz būt kā atskaites punkts, ka, sākot ar nākamo gadu, būsim centīgāki, veselīgāki un kopumā labāki. Tomēr mēdz gadīties, ka pat spēcīgākās Vecgada vakara apņemšanās un lielais gribasspēks izplēn nebūtībā. Vēl jo vairāk – būtu vērts saprast, ka ir lietas, par kurām vērts padomāt biežāk. Par ko vajadzētu aizdomāties vairāk nekā reizi gadā? Atbildes meklējām, iedvesmojoties no "Reader's Digest".

Laiks svaigā gaisā

Cerēt, ka 1. janvāra gurdumā iegādātais sporta zāles abonements spēs nebūtībā neizkliedēt apņēmību, ir visai maldīgi. Protams, savā ziņā tas palīdzēs noturēt galvu virs ūdens un tik ātri nepadoties, tomēr kāpēc gan ķerties pie tukšiem solījumiem?

Tā vietā, lai apsolītu sev un pārējiem, ka nākamais gads būs posms, kurā iegūsi stingru vēderpresi vai formīgu sēžamvietu, apsoli sev, ka vismaz ik dienu kaut piecas minūtes pavadīsi ārā svaigā gaisā. Lai arī varētu šķist, ka šāds niecīgs ikdienas uzlabojums varētu nekādus uzlabojumus tavai dzīvei nesniegt, kā vēstīts žurnālā "Environmental Science & Technology", pat piecu minūšu ašas pastaigas un, tā teikt, kaulu izlocīšana var reāli uzlabot tavu pašsajūtu un formu. Pat tad, ja dzīvo pilsētā un nevari šīs minūtes pavadīt, minot velosipēda pedāļus vai izskrienot maršrutu meža taciņā, atrodot pilsētas zaļos nostūrīšus, vari cerēt uz būtiskiem uzlabojumiem.

Kvalitatīvāks miegs

Foto: Shutterstock

Atkal sanāca apdalīt sevi un kārtīgi neizgulēties? Apņemšanās veltīt vairāk laika miegam ir klasiska vēlēšanās. Tomēr skaidrs, ka tik viegli nemaz nav izpildāma.

Arī tad, ja svēti centīsies pildīt savu apņemšanos un būsi jau laicīgi ierušinājusies segā, miega pele tik ātri tevi var nemaz neapciemot. Prātīgāk būtu nosolīties miegu padarīt kvalitatīvāku, saprotot, ka ir veidi, kā to pati vari ietekmēt. Kā? Viens no krasākajiem uzlabojumiem – nekādu ierīču guļamistabā. Jā, būs jāiztiek arī bez sociālo tīklu "rullēšanas" neilgi pirms iemigšanas. Arī neiroloģe Anna Marija Čenga "Scientific American" uzsvēra, ka no viedtālruņiem izstarotā gaisma nenāk par labu miegam.

Ja kvalitatīvs miegs ir tava prioritāte, aplūko, ko vēl vajadzētu ievērot, dodoties pie miera.

Veselīgāks pusdienu šķīvja saturs

Foto: Shutterstock

Atbrīvoties no pāris liekajiem kilogramiem var būt visai kvēla apņemšanās, tomēr diētu ieturēšana – tas skan jau nedaudz nereālāk. Nevar noliegt, ka starp mums ir arī apņēmīgāki cilvēki, kuri tur savu vārdu, taču jāņem vērā, ka ļoti lielai daļai ar šo solījumu sanāk "apdedzināties".

Nav šaubu, ka veselīgāks dzīvesveids noteikti ir viena no zelta vēlēšanām, kuru būtu vērts ievērot, tāpēc tā vietā, lai vienkārši uzreiz kā mērķi noteiktu drastisku diētu ieturēšanu, izvēlies savu ēdienkarti bagātināt ar veselīgākiem produktiem. Un tomēr – daudz labāk taču izklausās "turpmāk es ēdīšu vairāk... dārzeņu un augļu" nekā "es neēdīšu našķus".

Risinājumu meklēšana, ne tikai problēmas atpazīšana

Foto: Shutterstock

Pamatota kritika parasti palīdz apkārtējiem apzināties kļūdas un labot tās. Bet, runājot par skarbu kritiku darba vietā, vajadzētu to prātīgi nošķirt no gaužas sūkstīšanās. Darbinieki, kuri mēdz savas negatīvās emocijas izlikt destruktīvos komentāros mēdz būt daudz neproduktīvāki savā darba vietā, neparādot labākos rezultātus, vēsta "Journal of Applied Psychology".
Šajā sakarā, iespējams, vērts apdomāties, ka, norādot uz citu nepilnībām, mēs pārvēršamies par cilvēkiem, kuriem vienmēr līdzi seko problēmas. Vai labāk nebūtu rast risinājums un piedāvāt tos vajadzības gadījumā? Šāds pavērsiens palīdzēs arī tev pašai izskatīties daudz labāk.

Biežāka apkārtējo novērtēšana

Foto: Shutterstock

Cik gan bieži veltām patiesus paldies vārdus tiem, ko patiesi novērtējam? Tiesa, frāze "es tevi mīlu" noteikti ne katram ir viegli izsakāma, tomēr būtu vērts darīt zināmu, ka esi pateicīga saviem tuvākajiem.
Kā "Brides" komandai stāsta attiecību eksperte Eiprila Masini, pateikt šos trīs maģiskos vārdus savai otrajai pusītei nav grūti, ja jūtas ir patiesas. Turklāt tas neko nemaksā, bet otram var nozīmēt ļoti daudz. Būtiski neaizmirst arī par dažādiem ikdienas darbiņiem un žestiem, kas var patiesi iepriecināt otru.

Iemācīties pateikt 'nē' īstajos brīžos

Foto: Shutterstock

Cik gan bieži piekrīti kaut kam, ko no sirds nevēlies? Šķiet, ka bieži vien piekrītam mīļam lūgumam, izdarot jebko, ko otrs mums prasa. Vai tas tiešām ir tā vērts?

Protams, izpalīdzēt ir jauki, tomēr arī atteikties no kaut kā ir jāprot. Domā, ka sāpināsi kādu? Iespējams. Tomēr pavisam iespējams, ka apkārtie ir ievērojuši tavu prasmi neatteikt, tāpēc jau kādu laiku to savtīgi izmanto. Nepārdzīvo un nedzīvo vainas sajūtās, jo ir pilnīgi normāli novērtēt savu laiku un vienmēr neizdabāt apkārtējiem.

Šeit vari iepazīties ar piņķerīgām situācijām, kurās ir pilnīgi normāli atteikt draugam.

Reāla ieklausīšanās sarunu biedrā

Foto: Shutterstock

Kad ar kādu sarunājies, vai visu savu laiku, kamēr otrs cilvēks runā, domā par to, kā atbildēt uz viņa teikto? Sāc kļūt par iecietīgāku sarunas biedru, praktizējot aktīvo klausīšanos.

Tā vietā, lai vienkārši ļautu izrunāties savam sarunu biedram, centies viņā patiešām ieklausīties. Noliec savu viedtālruni, izveido acu kontaktu un iesaisties sarunā no sirds. Kad patiešām sāksi dzirdēt otru cilvēku, jūsu attiecības veidosies daudz ciešākas.

Atcerēšanās par tiem, kuru nav blakus

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir ļoti viegli uzturēt attiecības ar tiem, ar kuriem ik dienas nākas sastapties. Kā ir ar tiem, kurus nākas satikt gana reti? Vai ik pa laikam centies aprunāties un noskaidrot, kā viņiem klājas?
Mūsdienās, kad ir tik viegli komunicēt ar ikvienu jebkurā pasaules malā, ir iespējams saglabāt arī labākās draudzības, pat ja tās šķir vairāki tūkstoši kilometru. Novērtē līdzcilvēkus un neizjauc labas attiecības tikai tāpēc, ka cilvēks uz šajā brīdī nevar būt tev līdzās.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!