Foto: Shutterstock

Līgo svētki jeb Jāņi ir vieni no latviešu visgaidītākajiem svētkiem gadā. Tie ir svētki, kad tiek atzīmēti vasaras saulgrieži. Jāņu naktī tiek meklēts papardes zieds un darīti nedarbi. Parasti latvieši dodas ārpus pilsētas, bet liela daļa paliek līgot pilsētā. Tas pat nav būtiski, svarīgi ir saprast, kā jāpavada svētki, lai tie būtu izdevušies.

Skroderdienas

Savulaik pie Alauksta ezera Vecpiebalgā latvieši katru gadu brauca skatīties brīvdabas izrādi "Mērnieku laiki", bet šī tradīcija pārtrūka. Ilgus gadus notika arī brīvdabas izrāde "Skroderdienas Silmačos", taču arī tā pēdējos gados vairs nenotiek brīvā dabā. Šogad izrādi atkal ir iespējams skatīties brīvā dabā. Rūdolfa Blaumaņa luga "Skroderdienas Silmačos" ir viens no garantētiem iemesliem, ka vispār šogad esi svinējusi Jāņus, kaut arī pārējo laiku esi pavadījusi mājās, sēžot četrās sienās.

Alus

Foto: Shutterstock

Ja arī tu neesi liela alus dzērāja, alu vienmēr ir jātur uz galda Līgo svētkos, jo tas ir kā svētku simbols. Vienmēr atradīsies kāds vīrietis, kas to izdzers, vai arī jaunietis, kas pa kluso to izdzers – kā Kārlēns, Rūdis un Ieva no "Skroderdienām Silmačos". Tu jau vari dzert arī šņabi vai vīnu, vai vienkārši ūdeni, bet par alu nedrīkst aizmirst, jo Jāņos tas ir kā latviešu nacionālais dzēriens.

Šašliks

Foto: Shutterstock

Nevienos Jāņos nevar iztikt bez šašlika, tiek cepta gan cūkgaļa, gan vistas gaļa. Šašliks un alus – tie ir neatņema daļa no Līgo svētku tradīcijām. Būtu labi, ja uz galda būtu arī Jāņu siers, tomēr tam, šķiet, nav ierādīta galvenā vieta. Protams, Jāņos vienmēr visi ir pārēdušies, tomēr tas piederas svētkiem un paradumus ignorēt nevajadzētu.

Dejas

Tradicionāli Jāņos latvieši katru gadu skatās Jāņa Streiča filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", no kuras jebkurš dialogs ir zināms no galvas, tomēr neapnīk, un mēs šos citātus izmantojam ik dienas. Tāpat ir ar dejām, kuras nevajadzētu izslēgt no svētku tradīcijām. Labi svētki nevar iztikt bez dejošanas līdz rītam. Nav svarīgi, vai tev ir deju partneris vai nav, dejot vari arī viena, jo Līgo naktī neviens tam nepievērsīs nekādu uzmanību. Galvenais ir jautrība!

Ugunskurs

Foto: LETA

Ir daudz dažādu ticējumu par lēkšanu pāri ugunskuram. Viens no tiem ir par to, ka ugunij pāri ir jālec, lai visu gadu nekostu odi. Tomēr katram vajadzētu atrast savu iemeslu, kāpēc to darīt, jo jebkurā gadījumā tā ir skaista Jāņu dienas tradīcija, ko nevajadzētu ignorēt. Zinot to, ka vasaras Latvijā ir tik īsas, vismaz Jāņos būtu labi izdarīt to, ko nevaram paveikt ziemā – kaut vai pārlēkt pāri ugunskuram!

Paģiru zupa

Šis ir ļoti būtisks posms, ja esi izpildījusi visus iepriekšējos – dzerot alu vai kādu citu alkoholisko dzērienu svētku laikā. Lieliski, ja esi par pēcsvētku rītu padomājusi jau iepriekš, sagatavojot produktus, kas nepieciešamas "paģiru" zupai. Ja tā ir, tad atliek vien zupu uzlikt uz uguns, sametot kopā visus produktus un uzlejot ūdeni, un izbaudīt svētku rītu ar, iespējams, sāpošo galvu. Jebkurā gadījumā zupa ir lielisks veids, kā atgūties un uzsākt dienu pēc vētrainas svētku svinēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!