Pludmales volejboliste, jūrmalniece Tīna Graudiņa, kas šogad izvēlēta par vērienīgā pludmales volejbola notikumu Baltijā – 2016 CEV Eiropas čempionāta pludmales volejbolā "Jūrmala Masters" vēstnesi, iesaka savas iemīļotākās vietas kūrortpilsētā.

Baltā kāpa

Braucot no Rīgas, Jūrmalas pilsēta sākas jau pirms Lielupes tilta, un pilsētas teritorijā ietilpst arī teritorija Lielupes labajā krastā – Priedaine un Vārnukrogs.

"Kopā ar ģimeni ejam pastaigāties uz Jūrmalas Balto kāpu, kas plešas 800 metru garumā un 100 metru platumā. No turienes paveras fantastisks skats uz Lielupes ieteku jūrā, kur var, gar jūru ejot, aiziet tik tālu, ka izskatās, ka stāv upes vidū. Lai kādā pasaules malā es arī nebūtu, kad iedomājos par šo ainavu, mani pārņem īpašas emocijas.

Baltā kāpa atrodas četru kilometru attālumā no Priedaines stacijas, ar velosipēdu vai automašīnu tur var nokļūt, braucot pa Vārnukroga ceļu. Varu piebilst, ka tur atrodas arī nūdistu pludmale," teic Graudiņa.

No kāpas paveras skats uz Lielupes ieteku jūrā, Stirnuragu un Buļļupi. Tā radusies pēc tam, kad upe 1757. gadā pārrāva zemes šaurumu, izveidojot jaunu ieteku jūrā.

Pelde Lielupē

Uz Jūrmalu visbiežāk dodas, lai sauļotos un atpūstos jūras krastā, tomēr jūra nav vienīgā iespēja atpūtai pie ūdens kūrortpilsētā.

"Jūrmalas pilsētas viesi visbiežāk dodas atpūsties uz jūru, bet ieteiktu atrast savu peldvietu arī Lielupes krastā un vasarā izbaudīt peldi upē! Lielupe plūst cauri kūrortpilsētai 30 kilometru garumā, savas peldvietas meklējums noteikti izvērtīsies īpašā piedzīvojumā."

Lielupes krastā Ezeru ielas galā ir iekārtota oficiāla peldvieta ar pārģērbšanās kabīnēm un piknika vietām, kur atpūsties, kad jūrā ūdens pārāk vēss un pludmales kafejnīcas apmeklējuma vietā sarīkot pikniku.

Dzintaru pludmale

Tomēr atpūta pludmalē ir viena no galvenajām baudām, ko piedāvā pilsēta, bet arī tā ļoti atšķiras, jo iespējams atpūsties daudzās atpūtas vietās, tajā skaitā arī rosīgā Dzintaru pludmalē.

"Tā kā dzīvoju ļoti tuvu, esmu iemīļojusi Dzintaru pludmali un ikdienā izmantoju arī Dzintaru dzelzceļa staciju. Jūrmalas pludmale ar baltām kvarca smiltīm vairāk nekā 24 kilometru garumā ir lieliski piemērota pludmales volejbolam. Jūras tuvums pludmales volejbola spēles laikā sniedz īpašas emocijas, kuras ieteiktu izbaudīt ikvienam!"

Unikāla laikmetīgās mākslas telpa Dubultu stacijā

Pēc rekonstrukcijas Dubultu dzelzceļa stacija Jūrmalā ieguvusi jaunu funkciju – līdztekus vilcienu pasažieru apkalpošanai ikvienam apmeklētājam pieejama laikmetīgās mākslas izstāžu zāle "Mākslas stacija Dubulti".

"Manuprāt, Dubultu stacija ir īpaša jau ar savu atrašanās vietu - pagaidām vēl neesmu redzējusi dzelzceļa staciju, kas atrodas tieši pie upes, bet starp jūru un upi ir tikai aptuveni 200 metri. Dubultu stacijā pērn tika atklāta Eiropā unikāla laikmetīgās mākslas telpa Mākslas stacija Dubulti, kuru bez maksas var apmeklēt ikviens interesents," atklāj volejboliste Graudiņa.

Šī ir Eiropā vienīgā laikmetīgās mākslas telpa, kas darbojas joprojām funkcionējošā dzelzceļa stacijā.

Vēsturiskās Mellužu un Asaru ieliņas

Jūrmalas tūrisma informācijas centrs piedāvā vairākus vienas dienas velo un kājām gājēju maršrutus, kas mērojami pa vēsturiskajām kūrortpilsētas rajonu ieliņām. Piemēram, Mellužu klusās ieliņas gar skaistām privātmājām ir viena no vietām, kur nesteidzīgi baudīt svaigu gaisu un pilsētas vēsturisko arhitektūru.

"Arhitektūras cienītājiem ieteiktu pastaigu Mellužos un Asaros pa vēsturisko rajonu Kāpu ielā tuvāk jūrai. Te savulaik vasarnīcas īrējuši un saviem mākslas darbiem iedvesmu raduši ievērojami Latviešu rakstnieki, dzejnieki, komponisti un gleznotāji. Mellužos un Asaros vērojamas gan vēsturiskās koka arhitektūras ēkas, gan mūsdienu apbūve."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!