Foto: Publicitātes foto
Izlaušanās istabas, kurās jāveic dažādi āķīgi uzdevumi, lai izkļūtu brīvībā, pēdējos gados kļuvušas par populāru izklaidi, bet ko darīt, ja gribas savu atjautību un spēju saglabāt aukstasinību pārbaudīt pavisam neikdienišķos apstākļos? Var doties uz šausmu istabu.

Kad nolēmām draudzeņu randiņa programmu atsvaidzināt ar izlaušanās spēles apmeklējumu un pieņēmām izaicinājumu doties tieši uz šausmu istabu, nebijām pārāk uzmanīgas, tāpēc daļu no kompānijas, ierodoties pie "Escape Room.lv" komandas, pārsteidza paziņojums – "Neprāts" ir vienīgā izlaušanās istaba Baltijā, kurā spēlē kopā ar dalībniekiem piedalās arī aktieri.

Nesist aktierus


Instruktāžas laikā arī īpaši tiek uzsvērts – aktierus nedrīkst sist! Un šis šķietami uzjautrinošais lūgums ir nopietni domāts, jo baiļu varā šausmu istabas apmeklētāji reaģē dažādi un gadoties, ka kāds no biedējošajiem mošķiem burtiski atkaujas.

Apsolījušas nekauties un noskaidrojušas, ka aktieri mums pāri nedarīs un mūs nepazemos, bet vajadzības gadījumā pat palīdzēs tikt galā ar uzdevumiem, esam gatavas stāties pretī bailēm. Pareizāk sakot, jau pie ieejas saprotam, ka neesam gatavas, bet atkāpšanās ceļa nav – noskatāmies īsu filmiņu, kas ieved mūs baisajā stāstā aiz durvīm, un dodamies iekšā tumsā, kur pirms tam raustīga gaisma ir izgaismojusi neskaidrus stāvus.

Stāsts ir vienkāršs – esam četri žurnālisti, kuri, vieglas peļņas dzīti, devušies uzdevumā uz kādu baisu vietu. Jau esam brīdinātas, ka šausmu istabā uzdevumi ir tikai 30% no spēles – lielākā loma šeit ierādīta tieši šausmām, un te nu mums neviens nav samelojis. Uzdevumi nebūt nav pārlieku āķīgi, un norādes būtu viegli atrodamas, ja vien ik pa brīdim neizslēgtos lukturītis, atstājot mūs tumsā, fonā neviens nekliegtu vai nedauzītos aiz aizvērtām durvīm un nepamestu sajūta, ka tūdaļ, tūdaļ notiks kaut kas vēl briesmīgāks.

Foto: Publicitātes foto
Instruktāžā mums ir pateikts, ka spēli varam jebkurā brīdī pamest, sakrustojot rokas virs galvas. Brīdī, kad esam nonākušas otrajā telpā un mums tuvojas mironis, vienbalsīgi vienojamies šo iespēju izmantot – panika ir lipīga – un saprotam, ka tik ļoti baidīties negribam. Pēc padošanās mums ļauj spēli izspēlēt līdz galam bez aktieru piedalīšanās, kas ļauj arī novērtēt šausmu istabas iekārtojumu un iespaidīgos risinājumus un nojaust – tālāk būtu vēl baisāk.

Tas nav pa īstam. Vai patiesi?


Šausmu istabas apmeklējums noteikti ir lielisks pārbaudījums draudzībai. Pirmkārt, tipiskais latvietis, kurš nelabprāt apskaujas vai sadodas rokās, šeit labprāt ļaujas fiziskam kontaktam, jo ciešā bariņā roku rokā noteikti ir drošāk. Otrkārt, tas ļauj novērtēt, cik drosmīgi ir biedri, vai pašam demonstrēt drosmes paraugstundu, uzņemoties atbildību un, piemēram, pirmajam lienot cauri ledusskapim. Treškārt, šausmu istabā piedzīvotais būs lielisks piedzīvojums, ko atcerēties un par ko pasmieties pie kopīgām vakariņām. Un mēs taču zinām, ka viens no īstas draudzības stūrakmeņiem ir tieši smieklīgas atmiņas.

Arī pats par sevi šausmu istabā vari uzzināt ko jaunu. Piemēram, cik skaļi tu patiesībā spēj kliegt un spiegt, vai to, ka teorijā tu vari sevi uzskatīt par cilvēku, kurš nekad, nekad neļausies panikai, bet, nonākot aci pret aci ar mironi, kas lien no gultapakšas, tu pēkšņi attopies, piespiedies sienai, spiedzot un murminot pie sevis: "Tas nav pa īstam, tas nav pa īstam!" Un tad tu sajūti svešus pirkstus pārslīdam pār seju...

Foto: DELFI
Pēc spēles iziešanas kādu laiku nepamet sajūta, ka tūdaļ no kāda pakša uzklups kāds briesmīgs ērms, un, izejot rudenīgajā krēslā, gribas turēties tuvāk māju sienām. Vēlāk, jau sēžot apgaismotā ēstuvē, baudot vakariņas un apspriežot sajūtas, rodas sajūta, ka varbūt būtu kādreiz jāpamēģina vēlreiz. Pēc nedēļas, atstāstot piedzīvoto draugiem, pati vairs nesaprotu, no kā tik ļoti baidījos.

"Escape Room" komanda neslēpj – gadījumi, kad cilvēki no spēles izstājas, nav retums. Arī reakcijas ir dažādas, sākot no spiegšanas un jau pieminētās sišanas aktieriem līdz pat asarām, bet reiz bijis gadījums, kad kliedzieni bijuši tik skaļi, ka kaimiņi izsaukuši policiju.

Tas neizbrīna, jo "Neprāta" tumsa, gaismu un skaņu efekti savienojumā ar baisajiem tēliem ar miesu un asinīm atrauj vaļā visas emocijas. Tas noteikti nav sliktākais veids, kā izlādēties pēc saspringta darba cēliena, pārsteigt draugus vai noķert jaunas sajūtas, kad dzīve sāk šķist pārlieku garlaicīga, un vienīgais veids, kā uzzināt, kā reaģēsi, izdzīvojot šausmīgāko šausmu filmu scenāriju īstajā dzīvē, ir to izmēģināt.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!