Foto: Shutterstock
Ieejot lielveikalos, var apjukt no piedāvājuma klāsta un daudzveidības – it īpaši, tuvojoties Ziemassvētku laikam. Lai gājiens uz veikalu nebeigtos ar vēja svilpošanu bankas kontā, "Reader's Digest" autori iesaka vērtīgus paņēmienus, kā iepirkties apdomīgi, neiekrist vilinājuma lamatās un ko izdarīt pirms došanās uz veikalu.

Lai izvairītos no vēlmes visu uzmērīt un pataustīt, daudzi izvēlējušies preces pirkt internetveikalos. Šajā gadījumā gan ir skaidri jāzina, kāda izmēra preces no konkrētā ražotāja tev der, lai beigu galā nesanāk naudu teju vai izmest vējā. Taču šoreiz iepazīstināsim tevi ar piecām viltībām, kā veikalā iztērēt tieši tik daudz, lai atlikušo mēnesi nebūtu jāsūkstās pa "caurumiem" budžetā.

Limitē veikalu skaitu

Jo vairāk veikalu apmeklēsi, jo vairāk preču nopirksi. Šādu lēmumu daudzi skaidro ar domu, ka tikai salīdzina preces, taču pēc ilgstošas klīšanas pa veikaliem gluži neviļus rodas vēlme sevi apbalvot par pūlēm, tieši tāpēc iepirkumu maisiņā nereti nonāk arī kādas lietas, kuras īsti nemaz nav vajadzīgas.

Nedodies uz veikalu vienatnē

Atceries, ka pārdevējs ir ieinteresēts pārdot konkrēto preci, tāpēc nevar izslēgt variantu, ka viņš nedaudz arī piepušķo patiesību, piemēram, saka, ka tieši šīs bikses tev izskatās vienkārši lieliski, lai gan, iespējams, cita piegriezuma ūziņas blakus veikalā varētu izskatīties labāk. Šī iemesla dēļ ieteicams vienmēr ņemt līdzi kādu draugu vai draudzeni, kurš patiesi varēs palīdzēt saprast, vai konkrētā prece ir tērēšanas vērta vai nē – iepirkšanās biedrs lieliski noderēs arī Ziemassvētku dāvanu meklējumos, jo varēs dalīties ar idejām un komentāriem.

Ērtāko samaksas veidu atstāj mājās

Cik cilvēku, tik viedokļu – vienam nauda no maciņa ātrāk pazūd, ja viņš to uz iepirkšanās reizi paņēmis līdzi banknotēs, bet cits uzsver, ka tieši maksāšana ar karti palīdz pazaudēt pavedienu, cik tad īsti nauda iztērēta. Lai veikalā nenopirktu pārāk daudz nevajadzīgu lietu un reāli sekotu līdzi savam budžetam, sev ērtāko samaksas variantu vienkārši veidu atstāj mājās – ņem tikai kredītkarti vai tikai skaidru naudu.

Cik stundas man būs jāstrādā?

Vēl viens paņēmiens, kā veikalā neiztērēt milzum daudz naudas, ir saprast, cik šī prece izmaksā laika izteiksmē jeb cik ilgā laikā nopelni tās cenu. Katram darbiniekiem ir stundu likme, samaksa par gabaldarbu vai, proporcionāli sadalot mēnešalgu, iespēja uzzināt, cik aptuveni viņš saņem dienas laikā, tāpēc skaidri vari izsecināt, vai pieliktie pūliņi tev šķiet samaksātajai summai atbilstoši.

Piespied sevi aiziet prom

Ir tādas preces, kuras tu ieraugi un šķietami tajās iemīlies. Taču reizēm nopērkam arī dažādas mantas, kurām pieliekama zīmīte "Nav slikti, gan jau kādreiz noderēs". Ieteikums ir šīs preces nepirkt uzreiz, bet gan iegādi atlikt uz nākamo dienu – ja tevi nebūs pametusi doma, ka šis pirkums tev patiesi ir nepieciešams, būs noderīgs, nevis stāvēs kā butaforija skapī, doties atpakaļ uz veikalu un nopērc to. Ja tādas sajūtas nav, tad būsi ietaupījusi savu grūti pelnīto naudu!

Ielūkojies šajā rakstā un uzzini vēl citus paņēmienus, kā mazināt iepirkšanās māniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!