Foto: Privātais arhīvs

Ar lieliem soļiem tuvojas svētki. Kāds noteikti vēl steidz pabeigt nepadarītos darbus, sagādāt dāvanas vai no meža nest eglīti, bet, iespējams, kādam svētku sajūtas vēl nebūt nav atnākušas. Šoreiz stāstām par dziedātājas un māmiņas Marijas Naumovas Ziemassvētku tradīcijām un to, kā svētki, kas bērnībā ģimenē svinēti sevišķi netika, tagad ir silti gaidīts laiks.

Marijas Naumovas mājās Ziemassvētki tiek svinēti tuvāko lokā – blakus ir gan ģimene, gan dārgākie draugi. Protams, vakara gaitā neiztikt arī bez Salatēva, kurš draudzīgo pulciņu apciemo katru gadu. Tomēr tā nav bijis vienmēr: "Bērnībā mūsu mājās nesvinēja Ziemassvētkus, jo mūsu ģimene politiskas situācijas dēļ bija īpašā uzraudzībā. Lielākie svētki bija Jaunais gads," teic Marija, piebilstot, ka Jaungada sagaidīšana viņas mājās esot bijusi ļoti jautra. Tolaik lielākā mērā Ziemassvētku tradīcijas Marijas ģimenē glabāja vecmāmiņa, tāpēc tagad, kad viņas diemžēl vairs nav starp saviem mīļajiem, svētkus jāveido no jauna – un to uzņēmusies Marija.

Tā kā Ziemassvētki agrāk Marijas ģimenē netika svinēti, tad arī sajūtas neesot iespējams salīdzināt – tagad tās ir daudz spilgtākas nekā agrāk. "Tagad cenšos vairāk būt mājās ar bērnu, bet agrāk šo laiku pavadīju strādājot. Un tikai tagad sāku saprast, cik svarīgs ir šis laiks – cik svarīgi apstāties uz brīdi, pārdomāt, kas ir bijis, un uz ko iet nākamajā gadā, pie kā jāpiestrādā, kas jāizmet no dzīves, ko mācīties...."

Marijai ir sava recepte, kā šo svētku sajūtu atvilināt: "Es domāju, ka to sajūtu var veidot ar tradicionālām lietām, ko dara kopā – mājokļa sakārtošana, kopā ceptas piparkūkas, Ziemassvētku mūzika... Galvenais, lai to visa ģimene dara kopā un ar prieku." Arī par mājokļa iekārtošanu un svētku sajūtu Marija allaž parūpējas pati – viņai labpatīk veidot adventes vainadziņus, svečturus un citas ģimenes ostas dekorācijas, kas ieviestu svētku garu mājā un radītu pozitīvas emocijas.

Foto: Privātais arhīvs

Marija pauž domu, ka mūsdienās skaistā Ziemassvētku tradīcija lielā mērā ir pārtaisīta par šovbiznesu, kurā dziedātāja aicina nepiedalīties. Tomēr apmainīties ar pašu gatavotām dāvanām radošajai sievietei patīkot. "Man patīk cilvēkiem dāvināt dāvanas un mums ar vīru katru gadu ir diezgan liels dāvanu sarakstiņš uz Ziemassvētkiem, jo abiem ir lielas ģimenes un draugu loks. Es cenšos neiet uz veikaliem decembrī, jo man paliek slikti no tās enerģētikas un no tā trakuma, kas tur ir ap Ziemassvētkiem."

Bet ko dāvināt mīļajiem? "Šodien, kad visiem ir viss, no vienas puses grūti cilvēkus ar kaut ko pārsteigt, no otras – negribas uzdāvināt kārtējo figūriņu vai mantiņu, kuru nav kur likt. Pēdējos gados draugiem dāvanas gatavoju pati – Ziemassvētku kēksi, konfektes vai kāds skrubis, sveces vai kaut kas adīts. Tur es ielieku savu sirdi un mīlestību. Protams, tas aizņem daudz laika, bet šis laiks ir daudz patīkamāks nekā veikalos iztērētais laiks. Vienīgais, ko pērku – tās ir dāvanas bērniem."

Marijai Ziemassvētki saistās ar iekšējo klusumu un prieku. Tas neapšaubāmi arī ir laiks, kad būt kopā ar sevi. Kad laiks ar sevi pavadīts, klusā omulībā to var pavadīt arī ar mīļajiem cilvēkiem un padalīties ar to, ko sarunās ar sevi esi sadzirdējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!