Foto: Shutterstock

Cik gan bieži mēs nopērkam lietas, pēc kurām patiesībā nenācām uz veikalu? Jā, visticamāk, ka tās būs arī tās lietas, kas mums nemaz nav nepieciešamas, un apdomājot to vēlreiz, saprotam, ka visticamāk nemaz arī nevajadzēja tās iegādāties.

Jāteic, ka ir arī dažādi pirkumu tipi. Ir pārdomātie pirkumi, ko veic apzināti un esi priecīga iegādāties to, ko no sirds esi vēlējusies, taču aizejot to beidzot iegūt savā īpašumā, secini, ka konkrētā lieta veikala plauktus vairs nerotā un jāmeklē līdzīga alternatīva. It kā sameklējot arī diezgan pieņemamu alternatīvu, aizejot mājās tomēr secini, ka šis pirkums tomēr nav tāds, kā to iztēlojies.

Impulsīvais pirkums ir tad, kad tu iegādājies ko tādu, ko pavisam nebiji plānojusi nopirkt, taču pēdējā mirklī preces skaistais vizuālais noformējums pamudināja to paķert un jau atkal, apmaiņā pret to, sniegt savu kredītkarti. Bet tieši tad, kad sajūsmas burbulis pārsprāgst, tu saproti, ka nemaz šī prece vai apģērbs neatbilst tavai būtībai un ir pārāk stilīgs vai pārdrošs, un visticamāk nekad šādu lietu savā arsenālā neizmantosi.

Un kā ar "es vēlos to, kas ir viņai" pirkumu? Šķiet, tādu veikusi ikviena no mums. Visām sen zināmais stāsts – tu iegādājies to tikai tāpēc, ka tas izskatījās labi kādai citai dāmai. Un, lai arī mēģināji sev iestāstīt, ka arī tev tas izskatīsies lieliski, vēlāk atskārsti, ka tā patiesībā nemaz nav.

Protams, ir arī sevis žēlošanas pirkums, kas virsroku ņem tad, kad esi patiesi sliktā garastāvoklī un izvēlies kaut ko nopirkt tikai tāpēc, ka būtu to pelnījusi. Un tā jau arī ir, tikai parasti šis viss pasākums paspēj ieslīdēt vēl negatīvākā noskaņā tad, kad saproti, ka patiešām tas tev nepiestāv.

Un tad ir tieši pretējais pirkuma veids, kurā prece parasti iekrīt iepirkuma groziņā tikai tāpēc, ka tev ir labs garastāvoklis. Bet šis process ir vairāk par labo garastāvokli un mazāk par apģērba piemērotību tavai personalitātei.

Šie visi scenāriji ir gaužām pazīstami mums visām, taču diemžēl šie pirkumi beidzas ar nožēlu par jauniegūto preci. Un, lai arī daudzas ir "iemācījušās" iepirkties prātīgi, citām tas sagādā grūtības, tomēr dažkārt pat visprātīgākās pircējas nespēj pakļauties loģiskajai domāšanai un paļaujas mirkļa vājumam.

Ja uzskati, ka vairāk pakļaujies emocionāliem pirkumiem, šie psiholoģes Sāras Makfarlandas, kura koncentrējas tieši uz stila un psiholģijas apvienojumu, izvirzījusi piecus veidus, kā vairāk kontrolēt savus pirkumus un lieki nepārtērēties.

Saproti, kāpēc iepērcies pārāk daudz

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārdomā savas attiecības ar iepirkšanos

Foto: Shutterstock

Liela daļa no iepirkšanās paradumiem ir saistīta ar tām ziņām, ko esi saņēmusi iepriekš, mūsu personalitāti un veidu, kā tiekam galā ar dažādām dzīves situācijām. Ja nevēlamas idejas par iepirkšanos izveidojušās saistībā ar neveselīgām attiecībām, problemātisku personalitāti vai netikšanu galā ar uzkrautajiem darbiem, pavisam noteikti esi riska grupā uz iepirkšanās māniju.

Ja tu nedomā, ka iepērcies emociju vadīta un lai apslāpētu savu stresu, apdomā, ko tu iegūsti no iepirkšanās un sāc apjaust tās lietas tevī, kas vēlas uzmanību. Piemēram, ja tu iepērcies, lai iegūtu sev to "pievienoto vērtību" un gūtu labus vārdus no cilvēkiem visapkārt, centies saprast, ka nopirkt statusu nav iespējams – ar precēm nekad vien neiegūsi kādu konkrētu piederību. Taču, ja iepērcies tikai procesa pēc, atceries, ka tas ir tikai patiesi īss mirklis, kas nedos ilgtermiņa gandarījumu un mieru.

Mūsdienās kompānijas vairs tikai nepārdod preces, viņi pārdod dzīvesstilu. Un tas ne visos gadījumos ir slikti, bet vienlaikus tev ir jābūt līdzsvarā ar savām emocijām un jāsaprot, vai lieta, ko vēlies nopirkt, patiesi ir tas, kas vajadzīgs, lai vienkārši neiztērētu pārāk daudz.

Atrodi citus veidus, kā aizpildīt tukšumu sevī

Foto: Shutterstock

Jā, iepirkšanās var būt ārkārtīgi aizraujošs un interesants process, ja šāda tipa aktivitātes iet pie sirds, un veikalu skatlogos ir neskaitāmi daudz lietu, lai padarītu tavu dzīvi daudz vienkāršāku. Bet tu nevari iegādāties emocionāli veselīgu dzīvi vienkārši veikalā – ar lietām tu vari tikai pietušēt ne tik patīkamu dzīvi, pārtērējoties atkal jūtoties slikti. Lai arī tas prasa zināmu enerģiju un dārgo laiku, bet tu vari atrast dažus veidus, lai justos labāk.

Viens no veidiem, kā justies labāk, ir atrodot citu brīvā laika nodarbošanos. Protams, vieglāk ir pateikt, nekā to izdarīt, taču tas jau iepriekš ir paveikts, un to vari arī tu. Pavisam vienkārši – ja tev patīk iegādāties jaunas drēbes un veidot dažādus apģērbu komplektus, iespējams, uzmeklēt vari kādu aplikāciju vai spēli, kurā vari ērti darboties, veidot pati savas modes un pavadīt laiku netērējoties.

Saprotot, kādi ir iemesli tavai iepirkšanās mānijai, sapratīsi kādas alternatīvas labāk atrast.

Centies atcerēties par negatīvo pieredzi

Foto: Shutterstock

Ja esi atklājusi galveno iemeslu, kādēļ pārtērējies, un pat atradusi veidu, kā to aizstāt ar piemērotu brīvā laika nodarbi, tik un tā vēl dažkārt nāksies pamocīties ar lielo vēlmi pēc kaut kā jauna. Bet ko darīt? Kā būtu, ja tu pavisam citos rāmjos ieliktu ar iepirkšanos saistītās sajūtas? Sāc domāt jau laicīgi, ka aizejot uz veikalu, kritīsi kārdinājumā, nopirksi nevajadzīgas lietas un, atnākot mājās, jutīsies ne pārāk labi gan par jauniegūto preci, gan sarukušo bilanci bankas kontā. Ja uz to paraugās no šāda skatu punkta, tad doma par maciņa vēršanu veikalā, nemaz nešķiet tik vilinoša, vai ne?

Taču centies iztēloties sevi arī šādā situācijā – tev nepieciešams ieiet veikalā, lai nopirktu pašu svarīgāko, bet tur priekšā stāv atlaižu plaukts, kas vilina ar kārdinoši zemajām atlaidēm. Protams, emocijas šajā brīdī sit augstu vilni, jo, lai arī veselais saprāts saka, ka plauktam ir veikli jāpaiet garām, ar acu kaktiņu tik un tā uzlūko preces, kuras tā vien gribētos ielikt iepirkuma groziņā.

Līdzīgs scenārijs var notikt tad, kad kādā interneta veikalā pasūti dāvanu draugam – un te vien pāris klikšķu attālumā atvērtas jau pāris cilnes, kurās atlikti labumi arī sev. Šie scenāriji var rezultēties ar vairākiem iznākumiem, taču, ja centīsies atminēties nepatīkamo vainas sajūtu pēc nevajadzīgi nopirktām lietām, iespējams, varēsi pieklusināt kliedzošo vēlmi nopirkt ko jaunu.

Pārvari kārdinājumu

Foto: Shutterstock

Nav vērts noliegt, ka vēlēšanās iepirkties ir veids, kā novērst savas domas no kādām slēptākām un dziļākām problēmām, taču ne vienmēr ir iespējams aizbēgt. Tāpēc vienkārši šīs nepatīkamās sajūtas ir jāsajūt un jāizdzīvo šis diskomforts. Ja spēsi paciest un arī pārciest šo nebeidzami nepatīkamo sajūtu, un nedoties uz veikalu pie pirmā kārdinājuma viļņa, ar laiku tas vairs nešķitīs nekas biedējošs un būsi veiksmīgi uzveikusi savu lielo iepirkšanās māniju.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!