Foto: Ekrānuzņēmums

Ziemassvētku laiks jo īpašāks ir divām sabiedrībā pazīstamām Ievām, kuras dala svētkus ar savu vārda dienu 24. decembrī – Ievai Bondarei un Ievai Adamss. Kā ziemas saulgriežiem gatavojas, kādas tradīcijas īsteno un ko galdā ceļ abu sieviešu ģimenes? Ieskaties sižetā no kanāla "STV Pirmā!" raidījuma "Ziemassvētki. Atver sirdi brīnumam".

Kolorītā kādreizējā radiogeiša Ieva Adamss ir pārliecināta, ka tradīcijas nedrīkst ievērot tikai mutiski. Jo bērni mācās no tā, ko viņi redz un cik "kruti" izskatās tas, ka mamma ne tikai stāsta par svētkiem, bet arī tos patiešām svin. Bērnībā Ievai Ziemassvētki neesot bijuši, taču tā kā viņai 24. decembrī ir vārda diena, ģimene tās aizsegā pamanījusies atzīmēt arī šos svētkus un pat paslepus no kaimiņiem nakts melnumā vilkuši bluķi apkārt "hruščovkai", kurā ģimene toreiz dzīvojusi.

Pirms bērnu piedzimšanas un iepazīšanās ar vīru, Ieva Ziemassvētkus vairāk atzīmējusi kā savu vārda un "uzvārda dienu". Taču vēlāk mājās ienākušas arī Ziemassvētku tradīcijas, kuras lielākoties iemācījis tieši dzīvesbiedrs. Šobrīd Adamss ģimenē svētkos cieņā ir dažādu gardumu gatavošana un ēšana. Neiztrūkstoši ik gadu pat mēnesi pirms pašiem svētkiem ģimene kopīgi gatavo Ziemassvētku kūku no žāvētajiem augļiem un krietnas devas alkohola.

Savukārt, lai svētki nekļūtu pārāk komerciāli un to galvenā būtība netiktu meklēta dārgās dāvanās, Ievas ģimenē viens otram mēdz gatavot dažādus gardus pārsteigumus, piemēram – trifeles. Bet citiem Ieva vēl izbaudīt sajūtu, ka dzīves grūtākajos brīžos vienmēr kāds atbalstīs un palīdzēs. "Es periodiski jūtu it kā milzīgu roku, kas mani tur. Tāpēc sev un arī citiem vēlu, lai mēs patiešām justu, ka mūs kāds tur virs šīs zemes un neļauj krist ar seju dubļos," svētkos vēl Ieva Adamss.

Arī māksliniece Ieva Bondare ir pārliecināta, ka tieši tradīcijās slēpjas ģimenes spēks, tāpēc tās ir jākopj un jāievēro. Ievai Ziemassvētki ir gada mīļākie svētki, kas tradicionāli tiek atzīmēti kopā ar visu ģimeni, kad tiek klāts krāšņs svētku galds un gatavots gards mielasts. Turklāt galdu Ieva dekorē jau diennakti pirms Ziemassvētkiem, lai varētu nesteidzīgi novērtēt ik reizi citādāk izrotāto un saklāto ģimenes pulcēšanās vietu, kas nebūt nav maza – galdu rotā piederumi, glāzes un šķīvji kopumā 33 personām.

Tāpat viena no neiztrūkstošām Bondaru ģimenes tradīcijām ir kopīgi veidota kartiņa, kuru grezno ģimenes foto un ar roku rakstīts īpašs novēlējums katram no draugiem. "Ir bijušas reizes, kad izsūtu ap 300 kartiņām, taču vidēji ik gadu sagatavojam ap 200 kartiņām. Kad rakstu vēlējumu, jo īpaši piedomāju un domās apmīļoju katru mūsu draugu un viņa ģimeni," stāsta Ieva Bondare. Savukārt citiem šajā pirms svētku laikā Bondare vēl ticēt brīnumam un sapņiem, jo tie abi piepildās! Plašāk par Ievas Bondares svētku sajūtām un tradīcijām vari izlasīt arī "Viņa" intervijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!