Reizēm nogurums nav saistāms tikai ar stresu vai pārslodzi ikdienas dzīvē. Emocionālas iztukšotības iemesls var būt arī iesaiste toksiskās attiecībās, kas dienu no dienas ievelk tevi nevajadzīgā drāmā un prasa pēdējās enerģijas rezerves, kuras neesi spējusi atjaunot. Taču tās iespējams atpazīt, jo konkrētas pazīmes var liecināt par netīkama cilvēka klātesamību arī tad, ja viņš centies to viltīgi slēpt.

Kā vēstī "Power of Positivity", cilvēkus, no kuriem būtībā labāk izvairīties, iespējams dalīt arī vairākos tipos, katram pretī liekot raksturīgu rīcību. Lūk, 10 no tām!

Izcila spēja manipulēt


Toksiski cilvēki parasti spēj sarunu vai situāciju pavērst tā, lai viņu domas un vēlmes būtu vienīgās, kas gala beigās ir svarīgas. Viņi vienmēr spēj otru atstāt lūdzošā cilvēka pozīcijā, kuram sevi jāpierāda, lai paliktu šķietami tik vērtīgajā kompānijā. Lielākoties manipulatori notur grožus savās rokās, norādot uz citu kļūdām un vājībām, kas viņos raisa sajūtu – pašu vērtība ir atkarīga no manipulatora. Ja izlasot šo, prātā ienāca kāds cilvēks, pēc iespējas ātrāk kontaktu ieteicams minimizēt.

Kādas frāzes pielieto manipulatori, lai gūtu savu, lasi šeit.

Nebeidzama runāšana


Vai, atrodoties kompānijā ar kādu šķietamu draugu, paziņu vai kolēģi, nekad netiec pie vārda? Cilvēki, kuriem raksturīga nebeidzama runāšana, nav ieinteresēti sarunas veidošanā. Viņi dod priekšroku monologam un citu pārtraukšanai. Ja tu pēc dabas esi labs klausītājs, esi viņiem gards kumoss. Lai viņi saprastu, ka tava uzmanība nav pašsaprotama, tev var nākties arī kontaktu nogriezt kā ar nazi, taču pretējā gadījumā ieslīgsi viņu problēmās līdz ausīm.

Foto: Shutterstock

Vainas meklēšana citos


Šie ļaudis parasti izmanto tādas frāzes kā "Ja vien viņš nebūtu tā izdarījis, man viss būtu sanācis" vai "Ja viņa nebūtu visu izstāstījusi, plāns būtu noritējis bez aizķeršanās". Pats svarīgākais šajā stāstā – viņi nekad nav vainīgi, un, ja tu esi tuvākais cilvēks, ātri vien vari kļūt par regulāri vainojamo.

Ja nav iespējams kontaktu limitēt, viņiem vienmēr ieteicams atbildēt ar konkrētiem faktiem, kas neļauj vainu uzvelt citiem. Vislabāk, ja šajos brīžos klāt ir arī vēl trešais, tādējādi apgrūtinot vainošanas procesu.

Mūžīga citu tiesāšana


Daudzu toksisku rīcību pamatā ir nebūšana mierā pašam ar sevi. Lai kompensētu savu pašvērtējuma trūkumu, viņi labprāt to atņem arī citiem, tāpēc šos cilvēkus parasti var sastapt biroja klaču stūrī vai pasaules kritiķa lomā jebkurā citā kompānijā. Viņi regulāri norāda, ka nesaņem gana daudz uzmanību un apkārtējo respektu. No citiem viņi prasa lielu atbalstu, taču tas nekad viņiem nešķiet pietiekams, liekot arī otram apšaubīt savas spējas un vērtības.

Visnesaprastākā cilvēka pozīcijas ieņemšana


Šiem cilvēkiem lielākoties vienmēr ir taisnība, vienkārši citi viņus pārprot vai vienkārši nesaprot (vismaz tā viņi domā). Viņi norāda, ka kabatā viņiem šķietami ielikts neveiksmes talismans – ja tu jūties nogurusi, viņi vispār nevar pakustēties, ja tev sāp kakls, viņiem noteikti sāp vairāk. Situācijās, kad jūties slikti, šie cilvēki liek just dubultu nastu – gan par sevi, gan arī viņu netaisnīgo likteni. Uzturot ilgstošu kontaktu, ļoti iespējams, būsi vainojama pie katras vismazākās problēmas.

Hroniska melošana


Katrs cilvēks var kļūdīties. Reizēm šķiet, ka meli var izglābt kādu situāciju vai pasargāt no netīkamas taisnības, taču tas nemazina sāpīgo sajūtu, kad patiesība nāk gaismā. Pirmās kļūdas var piedot, taču, ja melošana atkārtojas no reizes uz reizi, tu nonāc muļķa lomā, kura uzticība un atklātība tiek iemainīta pret izdomātu realitāti.

Nemitīga vajadzība pēc atbalsta


Šie cilvēki šķietami paši nespēj stabili stāvēt uz savām kājām, tāpēc viņiem ir nepieciešama citu palīdzība. Viņiem vajag, lai kāds viņus regulāri atbalsta, novērtē pūliņus vai jūt līdzi. Lai arī cik ļoti censtos viņus iedrošināt, mācīt vai izaicināt, viņi nekad tam nav gatavi, neatlaižot tevi no ciešās pavadas. Svarīgi apzināties – lai arī cik ļoti tu spiestu pēdējo pilīti no sevis ārā, šiem cilvēkiem ar to nebūs līdzēts, tāpēc ieguvēja nebūsi ne tu, ne arī viņi.

Neatkāpšanās no pesimisma


Ja cilvēks ir neiedomājams pesimists, glāze viņam vienmēr būs pustukša, nevis gandrīz pilna. Viņš, ienākot telpā, spēj īsā mirklī sabojāt visiem noskaņojumu, jo neizstaro ne kripatiņu pozitīvas enerģijas. Viņa mīļākais teiciens ir: "Kāda jēga kaut ko darīt, ja tāpat nekas nesanāks?" Ar šiem cilvēkiem realizēt kādu ideju, izdomāt jaunu plānu nav iespējams, jo beigu galā viss taču būs, kā līdz šim.

Sevis stādīšana centrā


Citā vārdā šos cilvēkus dēvē par narcisiem, kuri tiecas pēc nepārtrauktas apbrīnas un nespēj izrādīt empātiju. Viņu uzskata, ka no katras situācijas un cilvēka ir jādabū kāds labums sev, tāpēc manipulēšana ir viņu otrais vārds. Šī tipa pārstāvji regulāri norādīs – viņiem ir taisnība, bet tev – ne tuvu, un labprāt stundām ilgās sarunās līdz spēka izsīkumam par to pārliecinās.

Vairāk par narcisiem uzzini šeit.

Ņirgāšanās par citiem


Diskutēt par apkārtējiem, viņu rīcībām un lēmumiem nav aizliegts, taču viss atkarīgs no sarunas satura. Ja viedokļa izteikšana ietver zobošanos, ļaunas, izsmējīgas piezīmes, emocionālu agresiju, bēdz no šīm attiecībām kamēr vari. Par šī tipa pārstāvjiem principā ar laiku var kļūt jebkurš augstāk minētais.

Vēl citus cilvēku tipus, no kuriem labāk izvairīties, atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!