Ar dažāda veida manipulatoriem ikdienā sastopas teju ikviens, un daudzi laiku pa laikam paši nonāk situācijā, kad, cenšoties sasniegt noteiktus mērķus, sāk manipulēt ar citiem. Cilvēki, kas regulāri izmanto manipulāciju, lieliski zina, kā panākt savu un pakļaut upuri. Lai neļautu sevi izmantot, pirmais solis ir iemācīties atpazīt nekrietno manipulatoru.

"Powerofpositivity" attiecību eksperti piedāvā iepazīties ar astoņām frāzēm, ko ir iecienījuši manipulatori. Tās bieži tiek izmantotas, lai diskusijā vai strīdā liktu sarunu partnerim zaudēt pārliecību par sevi un piekāpties frāzes izteicējam.

Tu nesaproti

Manipulatoru darbības pamatā ir apjukuma sēšana un izvairīšanās, jo šīs divas lietas dod iespēju viņiem turpināt virzīties uz saviem mērķiem. Daļa no veida, kā upurī tiek iesēta un uzturēta nepārliecinātības sēkla, ir maldinoša komunikācija. Upura mēģinājumi būt racionālam, runājot par otra uzvedību un attieksmi, ļoti bieži tiek iznīcināti ar izvairīšanos. Ja manipulators apzinās, ka nespēj pamatot savu viedokli vai rīcību, frāze "tu vienkārši to nesaproti" var būt ļoti parocīga.

Tu visu dramatizē

Manipulatori dramatiskās situācijās jūtas kā zivis ūdenī. Viņi paši spēj melot, raudāt, pārspīlē, radot iespaidu, ka ir nonākuši upura lomā un visi citi uzvedas nejauki. Kad viņiem tiek pārmestas noteiktas rīcības, pārmetums "tu visu dramatizē/pārspīlē" var iespēt upurī šaubas un likt uzdot jautājumus, vai reakcija patiešām nav bijusi pārāk asa. Ja upuris kļūst ļoti emocionāls sarunā ar manipulatoru, tam, visticamāk, ir nopietns pamatojums, bet bieži pārmetumi par dramatizēšanu tiek izteikti pilnīgi nepamatoti.

Tev ir paranoja

Uzmanības novēršana un izvairīšanās. Arī šī frāze palīdz realizēt šo mērķi. Pārmetumi par paranoju ir lielisks veids, kā izvairīties no atbildības. Ja manipulators pārmet, ka otram ir paranoja un viņš pārspīlē, ļoti, iespējams, kāds ir pietuvojies viņa atmaskošanai. Nepakļaujies šiem pārmetumiem un atbrīvojies no manipulatora kontroles.

Es negribu strīdēties

Tieši pretēji – manipulatoriem patīk ķildoties. Padomā, kāpēc gan cilvēks, kam patīk drāma un manipulācija, vēlētos izvairīties no strīda. Viņiem patiesībā pat neinteresē, vai otrs patiešām vēlas strīdēties un to dara. Šī frāze ļauj mainīt sarunas gaitu vai pārtraukt diskusiju brīdī, kad manipulators jūt tādu vēlmi vai nepieciešamību.

Tu visu uztver pārāk jūtīgi

Visticamāk, šis apgalvojums neatbilst patiesībai. Protams, ja skatās no manipulatora pozīcijām, tad, iespējams, patiešām uztver visu pārāk jūtīgi. Cilvēkam, kas nejūt nekādu empātiju pret savu upuri, viss var šķist pārāk jūtīgi. Tāpat, kā citas frāzes šī tiek lietota, lai novērstu tavu uzmanību no aktuālā jautājuma. Nepakļaujies šai manipulācijai.

Tu par daudz domā

Iespējams, tavām pārdomām ir pamatots iemesls. Pat, ja bieži mēs patiešām par daudz domājam, mēģinot atrast, kādu zemtekstu cilvēka teiktajā, manipulators šo frāzi neizmanto, lai tev palīdzētu. Tā drīzāk ir kā ierocis aizstāvībai gadījumā, kad tas, ko saki atklāj viņa patiesos nodomus un manipulatoram nav nekā cita, ko pateikt, lai panāktu savu.

Tu vienmēr tā dari

Šo frāzi manipulatori izmanto reizēs, kad upura "ietiepība" neļauj sasniegt iecerēto vai arī tiem mēģināts upurī iedēstīt šaubu un vainas apziņas sēklu. Pārspīlēšana ir ierocis, kas tiek izmantots, lai radītu iespaidu, ka viņi situāciju pārzina labāk nekā tu. Patiesais šīs frāzes atšifrējums ir: "Tu stāvi man ceļā uz kāroto."

Es tā neteicu

Ja to vēl nesaprati – manipulatori mēdz melot. Daudz un bieži. Tas nav nekas neparasts, ka tad, ja viņi tiek pieķerti melos, viņi melo par to, ka nav melojuši. Ja tavā dzīvē ir cilvēks bieži noliedz iepriekš sacīto un ko tu regulāri pieķer melos, apdomā rūpīgi, vai patiešām vēlies kopt draudzības saites ar šo personu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!