Foto: EPA/Scanpix/LETA
Kopš Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija un robežas slēgtas līdz 14. aprīlim, daudziem nācies kardināli mainīt savus plānus. Bet kā ar tiem, kam karantīnas laikā bija plānots iestūrēt laulības ostā? Vai viņiem arī jāmaina plāni?

Tieslietu ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļā "Delfi" noskaidroja, ka dzimtsarakstu nodaļas Latvijā turpina darbu, tādēļ laulības reģistrācija ir iespējama arī šajā laikā. Protams, jāievēro noteiktie ierobežojumi – kopējais viesu skaits nedrīkst pārsniegt 50 un visiem jāievēro distance, vēlams divi metri.

Dzimtsarakstu nodaļa ir pašvaldības izveidota iestāde, tādējādi katras pašvaldības kompetencē ir lemt par darba organizāciju pašvaldības iestādēs ārkārtējās situācijas laikā, tai skaitā, dzimtsarakstu nodaļā, portālam "Delfi" skaidro TM Dzimtsarakstu departamenta
Dzimtsarakstu nodaļas juriste Līga Gailīte.

"Departamenta rīcībā ir informācija, ka pamatojoties uz Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 4.1. apakšpunktu, kas noteic, ārkārtējās situācijas laikā, valsts un pašvaldību iestādēm izvērtēt un iespēju robežās nodrošināt klātienes pakalpojumu sniegšanu attālināti, lielākā daļa dzimtsarakstu nodaļu ir pārtraukušas klientu apkalpošanu klātienē, darbu organizējot attālināti ar neklātienes kanālu starpniecību – telefoniski, izmantojot elektronisko pastu vai valsts pārvaldes pakalpojumu portālu www.latvija.lv.

Vienlaikus ņemot vērā, ka Tieslietu ministrija veic dzimtsarakstu nodaļu metodisko vadību un uzraudzību civilstāvokļa aktu reģistrācijas jomā, Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments ir aicinājis dzimtsarakstu nodaļas ārkārtējās situācijas laikā nodrošināt personām īpaši svarīgos pakalpojumus – dzimšanas fakta un miršanas fakta reģistrāciju. Atsevišķas dzimtsarakstu nodaļas arī reģistrē pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas pieteiktās laulības. Jāatzīmē, ka, drošības apsvērumu dēļ, laulību reģistrācija notiek tikai liecinieku klātbūtnē bez viesiem.

Ja personas nevēlas iepriekš pieteikto laulību reģistrēt ārkārtējās situācijas laikā, laulības reģistrāciju iespējams pārcelt, vienojoties ar dzimtsarakstu nodaļu par citu laulības noslēgšanas laiku. Dzimtsarakstu nodaļu kontaktinformācija pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapā," skaidro Gailīte.

Studijas "Eledarium Decor" vadītāja Darja Grigorjeva "Delfi" pastāstīja, ka marts, aprīlis un maijs kāzu industrijā būs neziņas periods, jo nav skaidrs, kas vēl notiks sakarā ar koronavīrusa "Covid-19" izplatību. Tomēr ir pāri, kas laulājas. "Visu komunikāciju pārslēdzām tiešsaistes režīmā, arī ziedu piegāde notiks bez tieša kontakta. 20. martā notiks mūsu klientu kāzas. Savukārt, citas kāzas, kas bija plānotas 28. martā, nācās atcelt, jo līgava ir no Ukrainas, topošais vīrs no Latvijas, bet strādā Igaunijā. Viņi fiziski nevarētu tikt uz ceremoniju. Vēl vienas kāzas ieplānotas 6. jūnijā, pagaidām viss ir spēkā, bet zinu kolēģus, kuriem atceltas vairākas svinības," stāsta Darja.

Rīdziniece Karīna ar topošo vīru laulības reģistrācijas pieteikumu iesniedza 2019. gada decembrī. Kāzas plānotas piektdien, 20. martā. "Nebija pat domu kaut ko atcelt, svarīgākais jautājums bija – vai šajā situācijā mūs salaulās. Tādēļ paši zvanījām uz dzimtsarakstu nodaļu, kur mums atbildēja, ka viss ir spēkā, izņemot to, ka ceremonijā drīkstam būt tikai mēs ar lieciniekiem, nekādu viesu!" stāsta Karīna. Neviens gan nav interesējies, vai kāds no topošajiem jaunlaulātajiem vai lieciniekiem pēdējo 14 dienu laikā nav bijis ārpus Latvijas.

Tā kā kāzas jau sākotnēji bija plānotas šaurā lokā, izsludinātā ārkārtējā situācija nekādas neērtības nav radījusi. "Vienīgi nesanāks nofotografēties pie Mākslas muzeja, kur ļoti gribējām būt kāzu dienā un bijām pieteikušies. Muzejs visu atcēla," ar nožēlu teic Karīna.

Kāzu fotosesija notiks Vecrīgā. Pāris bija rezervējis galdiņu restorānā, tomēr nesen paši to atsaukuši. "Zinu, ka atceļ lielas kāzas, jo nevarēs ne normāli nofotografēties, ne nosvinēt kopā ar viesiem. Mēs jau sākumā bijām plānojuši mazas kāzas, tādēļ gatavojamies. Noskaņojums ir labs, uz dzimtsarakstu nodaļu brauksim savā mašīnā!"

Darja Grigorjeva stāsta, ka ir pāri, kas nolēmuši kāzas pārcelt uz nākamo gadu. "Jautājumu ir daudz, valda ļoti liela neziņa, nav skaidrs, kad viss beigsies. Jebkurā gadījumā nebūs tā, ka pēc burvju mājiena industrija darbosies uz pilnu jaudu. Drīzumā piedzīvosim problēmu ar dažādu augu piegādēm. Nīderlandē tiek iznīcināti ziedi. Ja ziedus vedīs tranzītā caur Poliju, vai tie izturēs? Tas noteikti ietekmēs sortimentu Latvijā. Pēc pāris mēnešiem jau būs vieglāk, jo izplauks vietējie ziedi. Dzīve turpinās!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!