Foto: Shutterstock
Tas, cik ātri spējam reaģēt, visbiežāk un labāk redzams reizēs, kad nonākam neveiklās situācijās. Dažreiz no kauna gribas vai zemē ielīst, taču šis variants nav iespējams. "Reader's Digest" eksperti piedāvā dažādus risinājumus, kā izkļūt no piecām dikti neveiklām dzīves situācijām bez piesarkušiem vaigiem.

Ziņas nosūtīšana nepareizajam adresātam

Nav runa par reizēm, kad netīšām Andras vietām nosūti Andrim ziņu, ka gaidi viņu pie Brīvības pieminekļa ap pulksten 18 (jo no šīm situācijām var vienkārši tikt laukā, pasmejoties par sevi un aizrakstot, ka šis gan nebija domāts konkrētajam adresātam). Muļķīgāka situācija būs tad, ja priekšniekam netīšām nosūtīsi ziņu, kas domāta tuvam kolēģim, kurā nebūs veltīti visai glaimojoši vārdi uzņēmuma vadībai.

Ko šādā situācijā darīt? Vislabāk uzņemties atbildību par izdarīto. Sadūšojies, piezvani darba devējam un izstāsti, no kurienes nepatika radusies. Iespējams, tavu tās saknē ir kāda konkrēta priekšniecības rīcība vai lēmums, kuru būtu pat ieteicams ar viņu pārspriest. Galvenais – atvainojies, ka sākumā negāji pie viņa, bet gan runāji aiz muguras. Un, starp citu, otrreiz uz šī paša grābekļa neuzkāpsi. Tā ir laba mācība nākotnei – pirms ziņu nosūtīšanas adresāts jāpārbauda vairākas reizes.

Kad aizmirsies cilvēka vārds

Vai esi kādreiz nonācis situācijā, kad ienāc telpā un tevi sveicina kāds, ar kuru esi kādreiz iepazinies, bet aizmirsi, kā šo cilvēku sauc? Ja tā, zini, cik šī sajūta ir neveikla – tad jāsāk stostīties, skatīties pavisam citā virzienā un jāpaspēj pāris sekunžu laikā atrast kāds, kurš varētu konkrētā cilvēka personvārdu aši iečukstēt ausī.

Foto: Shutterstock

Šajā situācijā galvenais ir neapjukt un necensties vārdu "labdien" vai "sveiki" sacīt tik ilgi, kamēr īstais vārds, kas ir teju vai uz mēles gala, atausīs atmiņā. Labāk būt godīgam un teikt: "Šodien nejūtos gluži vai savā ādā. Mēs taču esam tikušies pie manas paziņas – atgādināsi, kā tevi sauca?" Tieši tik vienkārši tas ir! Šādā veidā parādīsi, ka patiešām atceries viņu, taču vārds uz brīdi piemirsies. Lai nākotnē vairs negadītos tā, ka šī konkrētā cilvēka vārds aizmirstas otro reizi, pirms došanās prom iesaki samainīties ar vizītkartēm vai ierakstīt vienam otra numurus telefonos. Iespējams, nākamajā reizē tev palīdzēs redzes atmiņa!

Kad samelo, ka būsi mājās, bet draugi atzīmē feisbuka bildē

"Piekrāptajam" draugam šajā situācijā viss šķiet diezgan vienkārši – tu negribēji doties kaut kur ar vienu kompāniju, tāpēc sameloji, ka plāno palikt mājās, taču beigu galā devies tautās ar citiem. Nekas nebūs efektīvāks par patiesības izstāstīšanu, jo draugs taču tevi sapratīs! Iespējams, tev nepatika viņa piedāvātais vakara plāns, varbūt tu nezināji, cik ilgi aizsēdēsies darbā, taču nevar izslēgt arī variantu, ka tevi tieši ar šo cilvēku konkrētajā dienā būtu grūti sarunāties. Šādās reizēs centies to paskaidrot pēc iespējas jaukāk, sakot: "Es zinu, ka sen nebijām tikušies un tu gribētu daudz runāties, bet man rīt agri jāceļas… Mūsu tikšanās nebūtu bijusi tik patīkama, kāda tā varētu izvērsties citreiz!"

Tāpat neveiklas ir arī tās situācijas, kurās jau esošos plānus iemaini pret citiem. Kā piemēru var minēt reizes, kad kāds tev piedāvā biļeti uz koncertu, bet biji šajā vakarā jau apsolījis kolēģim palīdzēt pārvākties. Atceries, ka šajās situācijās iemeslam ir jābūt ļoti pamatotam, jo pretējā gadījumā otrs bez variantiem apvainosies uz ilgu laiku. Taču samelot, ka ar iesnām un klepu guli mājās, noteikti nav labākais variants.

  • Neveiklas situācijas var būt arī randiņos. Šajā rakstā izlasi pieredzes stāstus par mulsām un amizantām tikšanās reizēm, kurām labāk nemaz nevajadzēja notikt.

Neveiklā sasveicināšanās, kad apkampiena vietā tev sniedz roku

Foto: Shutterstock

Vēl amizantāka situācija izvērstos, ja apkampiena vietā tu vēlētos otru sabučot uz vaiga (ja nu vienīgi runa nav par dienvidniekiem, kuriem šāda sveicināšanās ir ierasta). Vislabākais, ko darīt brīdī, kad atskārt, ka jāsniedz plauksta rokasspiedienam, ir vienkārši viegli pasmieties par savām atplestajām rokām, ar vienu sveicinoties, bet ar otru, kura bija atvērta apkampienam, viegli pieskaroties cilvēka plecam. Taču nākotnē mēģini atcerēties, ka rokasspiediens ir universāls sasveicināšanās veids, tāpēc pirmajā tikšanās reizē labāk pieturies pie tā.

'Apsveicu, kad gaidāms bērniņš?' – bet viņa nav stāvoklī

Ja kādreiz nonāc šādā situācijā, zini, ka tā ir viena no neveiklākajām uz pasaules. Šis ir iemesls, kāpēc par sieviešu ķermeņu aprisēm nav ieteicams runāt vai izteikt komentārus, ja ilgstoši konkrēto cilvēku nepazīsti personīgi. Sliktākais, ko darīt, ir atvainoties un taisnoties, jo vari sākt braukt vēl dziļāk grāvī.

Paturi prātā, ka grūtniecība nav tā tēma, kuru vajadzētu tieši adresēt kādai sievieti, ja viņa pati to nav pieminējusi.

  • Ja tev kādreiz nācies nonākt neveiklā situācijā sociālajā vidē, ielūkojies šeit un uzzini, kā ar to tikt galā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!