Foto: Shutterstock
Varbūt tu esi viena no tiem cilvēkiem, kam raksturīga izpatikšana citiem, kuri nevēlas sāpināt vai aizvainot otru, tāpēc savas vēlmes un sajūtas noliek otrajā plānā. Tāpat šādi cilvēki visbiežāk, kaut arī piedāvājumam vēlas teikt ''nē'', pateiks tam ''jā''. Iespējams, atteikums patiesi kādreiz otrā var radīt nepatīkamas izjūtas. Taču par laimi ir veidi, kā otram vari atteikt un par to nejusties slikti.

Ja arī tev ir grūti otram pateikt ''nē'', kaut arī tas būtu pareizākais lēmums, iedvesmojoties no portāla ''Live Strong'', piedāvājam iepazīties ar veidiem, kā otram pateikt atteikt un par to nejusties slikti.

Piedāvā alternatīvu

Iespējams, līdz šim, kad tev kādam nācies pateikt ''nē'', jūsu saruna pārtrūkst, taču tam tā nav jābūt vienmēr. Lai saruna turpinātos un tu neizklausītos nejauka, atteikumu paturpini ar alternatīvu piedāvājumu. Piemēram, kāda draudzene tevi aicina uz ballīti, taču tu nejūties labi un vēlies viņai atteikt. Tā vietā, lai teiktu: ''Nē, es neiešu,'' saki ''paldies par uzaicinājumu, bet šoreiz neieradīšos, taču es labprāt tevi satiktu kādu citu dienu. Kā būtu ar nākamo otrdienu?''

Savus plānus uztver kā ieplānotu tikšanos

Nereti, kad saņemam kādu piedāvājumu, piekrītam tam vien tāpēc, lai otru neaizvainotu, kaut arī to laiku bijām ieplānojušas veltīt sev. Iespējams, tev šķiet, ka atteikšana kādam, lai vairāk laika veltītu sev, ir egoistiska, bet tā nebūt nav. Ir svarīgi būt kopā ar citiem, bet vēl svarīgāk ir pabūt tikai ar sevi. Tāpēc turpmāk, ja, piemēram, esi vakarā ieplānojusi stundiņu paskriet, palasīt grāmatu, paskatīties filmu vai jebko citu, uztver to kā neatceļamu un nepārceļamu tikšanos.

Izmanto ''es'' pozīciju

Pieturoties pie savām vēlmēm un vajadzīgām un atsakot piedāvājumam, tu vari izvairīties no vainas apziņas. Taču tā vietā, lai teiktu: ''Nē, es nevēlos ar tevi nekur doties, jo tu vienmēr pārāk ilgi gatavojies iziešanai, kā rezultātā es visu vakaru pavadu gaidot uz tevi,'' saki kaut ko šādu: ''Nē, paldies. Es nevēlos iet.'' Ja otrs tev prasīs plašāku paskaidrojumu, kāpēc tava izvēle ir tieši tāda, turpini pieturēties pie ''es'' pozīcijas un koncentrējies uz savām sajūtām un vēlmēm.

Iejūties otra ādā

Iespējams, tev ir pazīstama situācija, kur esi uzaicināta uz draugu vakariņām savā vienīgajā brīvajā vakarā visas nedēļas garumā un tu šo vakaru labprātāk izmantotu, lai atgūtu spēku. Tu nevēlies, lai aicinātājs jūtas slikti, tāpēc apsver domu piekrist aicinājumam. Taču šajā brīdī vispirms jācenšas iejusties otra ādā – tu esi vakariņu rīkotāja, tava draudzene visu nedēļu darbā ir rāvusies melnās miesās un ierodas enerģijas izsmelta, jo negribēja tevi aizvainot. Iespējams, tu jūties pateicīga, bet tev arī rūp draudzenes pašsajūta, tāpēc būtu sapratusi, ja viņa neierastos. Visticamāk to sapratīs arī tavs aicinātājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!