Foto: Shutterstock
Laulība no kopdzīves atšķiras ne tikai ar to, ka tā noslēgta likumiski, bet arī ar to, ka tā laulātajiem uzliek savstarpējus pienākumus, no kuriem tie nevar vienpusēji atteikties. Veids, kā šos pienākumus pārvaldīt, ir laulības līguma slēgšana. Piedāvājam iepazīties ar noderīgu informāciju, ko par konkrēto jomu ir vērts iegaumēt, kā arī pāru pieredzi, kas atklāj, vai un kā laulības līguma slēgšana maina savstarpējās attiecības.

Laulības līgums – skaidrība spēles noteikumos

Kā vēstī portāls "Par likumu un valsti", laulības līgums ir īpaša veida līgums, ar kuru var nodibināt, grozīt un izbeigt laulāto mantiskās attiecības. Daļai pāru, stājoties laulībā, mīlestība un manta šķiet divi dažādi un savstarpēji nesaistīti jēdzieni. Tomēr pieredze liecina, ka ikvienā cilvēka rīcībā ir daļa no aprēķina – tātad arī laulības noslēgšanā. Zināmam aprēķinam ir pamats, jo laulībai jābūt noslēgtai uz līdztiesīgiem pamatiem. Turklāt dzīvē iespējamas dažādas situācijas – viena laulātā bizness var ciest neveiksmi un izputēt, kāds no laulātajiem var krist azartspēļu vai citu postošu atkarību gūstā, galu galā – laulība var būt neveiksmīga un tikt šķirta.

Visus riskus, slēdzot laulību, nav iespējams paredzēt, tādēļ arvien vairāk cilvēku uzskata, ka laulības līgums ir normāla laulības dzīves sastāvdaļa.

Civillikums nedod skaidru laulības līguma definīciju, tomēr paredz, ka līgums plašākā nozīmē ir vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Šaurākā nozīmē tas ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesību.

Līgums laulāto mantiskajās attiecībās ievieš skaidrību. Ja uz laulības institūtu neraugās vien caur rozā brillēm, tajā var saskatīt zināmas uzņēmējdarbības pazīmes – laulātie nāk katrs ar savu ieguldījumu (kapitālu), lai kopā veidotu stabilu pamatu.

Praktiskā pieredze strīdu risināšanā ģimenes tiesību jomā liecina: laulības līguma noslēgšana sevišķi svarīga arī tiem cilvēkiem, kuri precas atkārtoti. Piemēram, lai izvairītos no situācijas, kad uz mantojumu pretendē iepriekšējās laulības bērni, kuri par vienu no vecākiem nav interesējušies gadiem.

Kredīts laulības laikā un šķiršanās

Foto: Shutterstock

Kad laulātais ar savu mantu var rīkoties neatkarīgi no otra laulātā?

Foto: Shutterstock

Vai un kad jāatbild par otra laulātā parādiem?

Foto: Shutterstock

Kā noslēgt laulības līgumu?

Foto: Jaruek Chairak/Shutterstock

Kādus līgumus vēl laulātie var noslēgt?

Foto: Shutterstock

Vai laulības līgums iznīcina romantiku? Pāru pieredze

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!