Vai arī tev dzīvē nācies sastapties ar cilvēkiem, kuru viedoklim piekrīti un pakļaujies šķietami bez nekāda loģiska izskaidrojama? Ļoti iespējams, ka nācies satapties ar emocionālo manipulatoru, kurš dažādos viltīgos veidos apkārtējiem liek sajusties kā maziem, nevarīgiem bērniem, mierīgi aptinot ap pirkstu. Lai varētu šos manipulatorus un viņu nodomus atpazīt, "Power of Positivity" izpētījuši tipiskākās rakstura iezīmes un bieži izmantotas darbības.

Manipulatori izsūc visu enerģiju arī tad, ja uzskati viņus par draugiem. Un tāpēc arī situācija kļūst sarežģītāka – viņi mēdz būt draudzīgi, laipni, tomēr beigās vienmēr panāk savu. Viņi labi apzinās, kas tev patīk, kas dara tevi laimīgu, kā arī to, kas tev šķiet smieklīgs. Viņi izmanto šo informāciju sev par labu. Bieži vien tu pat to vari nepamanīt.

Viņi bieži ietur klusuma pauzes

Klusuma ieturēšana sarunās, kurās emocijas sit augstu vilni, ir labs variants, kā izvairīties no liekiem konfliktiem – ļaut sakāpinājumam norimt un konstruktīvi turpināt sarunu. Taču emocionālie manipulatori šo situāciju izmanto citādāk. Viņi apzināti ietur klusuma pauzes nevis tāpēc, lai ļautu sev un tev nomierināties, bet gan tādēļ, lai sarunas kontroli pārņemtu savās rokās. Loģiski, ka nespēsi turpināt diskusiju ar kādu, kurš visu laiku klusē, tāpēc šāda "sodīšanas" taktika viņiem ir tīkama.

Iedod mazo pirkstiņu – paņems visu roku

Emocionālie manipulatori ir ļoti šarmanti, viņi māk apbērt ar komplimentiem un ietērpt savus ierosinājumus glītos teikumos. Bieži vien savu lūgumu viņi sāk ar pavisam ikdienišķām lietām, kuras pēcāk apaudzē ar papildinājumiem. Beigu galā to realizēšana no tevis prasa daudz laika, līdzekļu vai enerģijas (piemēram, sākumā viņi lūdz aiziet uz veikalu, bet pēc tam vēl tur un tur, un tur). Ja nepiekrīti, viņi parasti sāk spekulēt uz to, ka tikko jau piekriti un neturi savu vārdu.

Viņi izliekas, ka nesaprot

Šie cilvēki labi apzinās, ka "nezinīša" loma ir ļoti izdevīga. Visnotaļ saprotams, ka uzdevumu izpilde netiks uzticēta cilvēkam, kurš līdz galam īsti nesaprot tā būtību. Šādā veidā viņi pienākumus bieži vien noceļ no saviem un uzliek uz citu pleciem vai arī iegūst nedaudz laika, lai darbu nedarītu uzreiz.

  • Kādas šķietami nevainīgas frāzes, kas patiesībā ir manipulatīvas, bieži šie cilvēki izmanto romantiskās attiecībās, lasi šajā raksta.

Viņi liek pieņemt ātrus lēmumus

Emocionālie manipulatori nereti izvēlas paņēmienu, kas rosina pieņemt spontānus lēmumus. Līdzīgās situācijās, iespējams, esi nonākusi arī veikalos, kad pielaiko apģērbu, bet pārdevējs stāv turpat blakus, gaidot tavu lēmumu par labu pirkumam. Kaut kādā mistiskā veidā tu tomēr piekrīti, jo laiks un pārdevējs neuzbāzīgi tomēr liek lēmumu pieņemt pēc iespējas ātrāk. Manipulatori šādu pieeju izmanto ļoti dažādās dzīves situācijās, nedodot tev laiku izspriest visus par un pret, bet ļauties konkrētā brīža izjūtām, kuras lielākoties saskan ar viņu domām.

Foto: Shutterstock

Viņi ir pasīvi agresīvi

Ķermeņa valodas un emociju speciāliste Dace Čākure sacījusi, ka šādus cilvēkus dēvē arī par "enerģētiskajiem vampīriem", kuri kūda, aktivizē un sakaitina citus. Un pasīvā agresivitāte izpaužas ļoti līdzīgi – tā nav dūru pacelšana, bet gan šķietami nevainīga aizmāršība, pārprotamu komplimentu un sarkastisku izteicienu lietošana. Ļoti iespējams, ka šādā veidā viņi arī izrāda savas dusmas, liekot tev justies slikti.

Viņi vienmēr ir cietēji

Šie cilvēki regulāri sūdzas, ka viņu jūtas un domas tiek apspiestas vai nesaprastas, padarot sevi par cietējiem. Šādā veidā viņi cenšas manipulēt ar tavām jūtām, mēģinot raisīt vainas apziņu. Pēc tam viņi bieži vien sāk uzspēlēti interesēties par tavu ikdienu, pārdzīvojumiem un neveiksmēm, beigu galā meklējot labumu sev.

Plašāk par emocionālajiem manipulatoriem lasi šeit, kā arī uzzini, kādos veidos iespējams sevi no šiem cilvēkiem pasargāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!