Foto: Shutterstock

Jau ceturtdien, 28. februārī, startēs DELFI interneta žurnāla "Viņa.lv" pasākumu cikls "Sarunas spēkam" – to ievadīs saruna ar psihoterapeitiem "Viena un (ne)laimīga?" par vientulību, vienatni un laimi, esot vienai.

Sarunu vadīs klīniskā psiholoģe un psihoterapijas speciāliste Inese Putniece un psihoterapeits Andris Veselovskis, un tās mērķis ir palīdzēt sievietei, kam būšana vienai nozīmē nebūt laimīgai.

Gan pēc ilgstošas vienatnes, gan nesenas šķiršanās pasaule var šķist sagriezta kājām gaisā. Bieži saskaramies ne tikai ar zaudējuma sāpēm un vientulību, bet arī domām par to, ka dzīvē kaut kas nav izdevies – ģimene, laulība, attiecības. Mūs nomoka vainas apziņa par neizdošanos un sagrautu ilūziju par iespēju būt laimīgai, jo attiecības tika uzskatītas par vienīgo un nozīmīgāko iespēju laimei.

Vai attiecības patiešām garantē laimi un vai tā ir vienīgā iespēja laimei? Kā rīkoties šādā dzīves brīdī – mesties jaunās attiecībās, domājot, ka tās nesīs laimi vai tomēr veltīt laiku sev un izvērtēt ne tikai attiecības, bet arī to, kas tad īsti mūs dara laimīgas?

Profesionāļu vadībā intīmā un drošā vidē sarunas viesi varēs ne tikai uzklausīt citu viedokli un pieredzes stāstus, bet arī dalīties savās sajūtās un pārdzīvojumos.

Kāpēc runāt un dalīties, un just atbalstu ir svarīgi?

Atbild Latvijas Ārstu psihoterapeitu asociācijas prezidente Gunta Andžāne: "Izrunāt dvēseles sāpi, dalīt bēdu, atbrīvoties no smagās kauna un vainas nastas vai sadzīvot ar bailēm var, ja spēj uzticēties. Sajūtot otra empātiju, toleranci un patiesu ieinteresētību, vari mēģināt pieņemt to, ka laime ir iespējama, ciešanas nav obligātas un nepatikšanas ir pārejošas."

Atbild psihoterapeits Andris Veselovskis: "Saruna klātienē var dot lielāku ieguvumu, jo grupa var ģenerēt vairāk ideju. Visi var bagātināties viens no otra. Katrs var uzdot sev aktuālos jautājumus, izvirzīt savas hipotēzes, kuras kopā izpētīsim. Tikšanās klātienē var radīt jaunu noderīgu pieredzi.
Izdiskutējot jautājumus dzīvā sarunā, var rasties jauni kreatīvi risinājumi."

Viņš arī norāda: "Vientulība var būt ļoti smaga un nepanesama, bet vientulība var būt arī spēcinoša, dzīvinoša un attīstoša. Visi kopā padomāsim, kā no grūtās vientulības nonākt pie patīkamās, spēcinošās vientulības."

Saruna "Viena un (ne)laimīga?" notiks 28. februāra vakarā pulksten 18. Norises vieta – "Pasēdēt", Stabu iela 10, Rīga. Plašāka informācija par pasākumu un ieejas biļetēm pieejama šeit.

Pavasarī pasākumu ciklu "Sarunas spēkam" turpinās tikšanās par citām tēmām:

Kas notiek, kad attiecībās ar dzīvesbiedru iezagusies atsvešinātība?

Vai neuzticību attiecībās var piedot?

Kā mainās attiecības pēc bērna piedzimšanas?

Vairāk informācijas par pasākumu ciklu "Sarunas spēkam" meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!