Foto: Shutterstock

Karantīnā daudziem pāriem dienas jāpavada vienā telpā un tajā jāveic tas, ko parasti dara atsevišķi, katrs savā jomā, savā vidē. Kā nesajukt prātā un pielāgoties, Forbes Life pastāstīja psiholoģijas doktore, emocionālā intelekta attīstības eksperte Viktorija Šimanska.

"Ir ģimenes, kurās visi strādā un mācās no mājām: karantīna viņus ietekmēs vājāk. Bet kā ir ar tiem, kuri ir pieraduši otru noskūpstīt uz vaiga un uz visu dienu ienirt darba vidē? Vai arī tiem, kas aizver durvis aiz mīļotā cilvēka un līdz vakaram dzīvo savā ritmā?

Rakstā ekspreskurss par ātru pielāgošanos jaunajiem karantīnas nosacījumiem pāriem: mūsu visu uzdevums ir ne tikai turpināt darboties, bet arī līdz karantīnas beigām nezaudēt prātu otra dēļ.

Kāpēc tas ir tik sarežģīti?

Visbiežāk laiku pavadām kopā nedēļas nogalēs un atvaļinājumā. Tas ir mūsu atpūtas laiks, laiks ģimenei, laiks sev, bet pēkšņi mēs visi esam nonākuši ārkārtējā situācijā: mums visa diena jāpavada kopā un jādara arī ikdienas darbi, kas katram veicami savā stilā, atmosfērā un skaļumā. Kā šādā situācijā nepalikt trakai? Ir tikai viena izeja: pielāgoties, vēlams – drīz.

Brīdinām: tev ir jāvienojas ar partneri. Gatavojies mierīgi, skaidri un ar cieņu runāt par to, kas tev traucē, kas padara laimīgu,un kas nepieciešams mierīgam darbam slēgtā telpā.

Pastāv pieci faktori, kas pastiprina stresu attiecīgajā situācijā.

1. Vispārējā saspringtā situācija. Satraucošas ziņas, bailes, riski, katrs šķaudiens kā izdevība uzliet sev antiseptiska līdzekļa pudeles saturu. Ja tas attiecas uz tevi, būs grūtāk, ja ne – tik un tā saņemsi daļu vispārējās trauksmes sevī, un ar to būs jātiek galā.

2. Darba prasmju trūkums režīmā "mājas birojs". Bez izmaiņām tas būs grūti: visi vecie rituāli, ieradumi, noteikumi, skaņas, smaržas palika darbā, un jaunie tev saka tikai: "Tu esi mājās, atpūties, atslābinies." Nepieciešams izveidot jaunu emocionālo infrastruktūru, lai iemācītu sev, kā strādāt iecienītajās mīkstajās čībās.

3. Robežu trūkums. Kur beidzas mamma un sākas izpilddirektore? Kā iemācīties uzreiz pārslēgt balss toni no sarunas ar kolēģiem, darbiniekiem vai biznesa partneriem uz sarunu ar mājiniekiem? Un vai ir veids, kā "teleportēties” no plīts pie darba galda un otrādi?

4. Neparedzēti apstākļi. Tie piemeklē arī darbā, bet tur tiem esam gatavāki: tas ir darbs, kā gan citādi? Bet mājās katra nepārvarama vara var šķist kā katastrofa. Pēkšņi bērns pats nevar paveikt mājasdarbu, pēkšņi beigusies kafija un jāskrien uz veikalu, bet pa telefonu satraukumā un sašutumā kliedz priekšnieks, kurš arī cenšas strādāt no mājām... Vispār šausmas.

5. Pārāk ciešs kontakts ar mīļoto. Tas ir visnopietnākais faktors: mēs esam ārprātīgi priecīgi būt kopā divas vai pat trīs dienas nedēļā, turklāt arī no rīta un vakarā, bet kā izturēt vajadzību trīs nedēļas vai pat ilgāk nepārtraukti atrasties vienam otra acu priekšā? No tā neviena vien vēlēsies aizbēgt.

Vispārēja stresa pārvarēšanai: plāns rūpēm par sevi

Tipiska "mamma mājās" kļūda ir ar pēdējiem spēkiem rūpēties par ikviena labsajūtu un mājīgumu un darīt visu iespējamo, lai būtu teicamniece gan ikdienas dzīvē, gan darbā. Taču spēki, gluži pretēji, ir jāuzkrāj.

Spēku atjaunošanu vari veikt vairākas reizes dienā vai ik pēc pusstundas, ja jūti, ka tā būs ērtāk. Lai veiktu vingrinājumu, ir vērts piecas minūtes doties ārā no telpas, kurā uzturies. Tam derēs gan balkons, gan cita istaba. Tiklīdz maini atrašanās vietu, ātri atrodi:

  • 5 lietas, kuras redzi tieši šobrīd;
  • 4 skaņas, kuras spēj sadzirdēt;
  • 3 priekšmetus, kuriem vari pieskarties;
  • 2 smaržas, kuras vari sajust;
  • 1 kustība, nodarbošanās, kuru vari izdarīt tūlīt, lai "pabarotu" sevi ar jauniem spēkiem. Tie var būt fiziski vingrinājumi, kliedzieni, sevis masāža, dejošana, dziedāšana, ābola ēšana - vārdu sakot, jebkas.

Šādu spēku atjaunošanu ir ļoti ērti izmantot, lai no mammas pārtaptu par izpilddirektori vai sabiedrisko attiecību menedžeri - un atpakaļ par mammu.

"Mājas biroja" radīšana: mājoklī un sevī


Foto: Shutterstock

Patiesībā tu vari izmantot jebkuru virsmu: tāfeli, istabas sienu, ledusskapja durvis, galvenais ir sadalīt savu darba virsmu trīs daļās: veicamie darbi, tas, ko dari šobrīd, un tas, kas jau ir izdarīts. Dienas sākumā sadalījuma kreisajā pusē būs vesela čupa līmlapiņu, bet vakarā dažas no tām jau būs pārvietotas uz labo pusi – pie izdarītajiem darbiem.

Ir īpaša uzdevumu grupa – atgādinājumi sev: būtu jauki aiziet pie zobārsta, sakārtot skapi, nopulēt sudraba traukus, zaudēt 10 kg. Tie jānovieto atsevišķi no galvenajiem vizualizācijas tāfeles laukiem: tie ir plaši, atņem daudz uzmanības un neļauj laicīgi pieņemt lēmumus par maziem, steidzamiem jautājumiem.

Tagad par vairākuzdevumu veikšanu. Katrai dzīves jomai ņem noteiktas krāsas līmlapiņu: sarkanu darbam, zilu ikdienas dzīvei, bet zaļu, piemēram, atstāj savam partnerim. Pasniedz viņam tēju vai veic masāžu. Sagatavo vakara vannu ar putām, pēc vajadzības pievienojot arī kādu vannas sāli vai vannas bumbu. Palīdzi tikt galā ar printeri vai pagatavo karbonādi.

Pārliecinies, lai visu krāsu līmlapiņas dienas laikā pārvietojas pa vizualizācijas tāfeli: ja aizrausies ar sarkano līmlapiņu pārbīdīšanu, novārtā, iesprūdušas kreisajā pusē, atstāsi zilās un zaļās.

Robežu radīšana: nodali darbu no ikdienas dzīves, bet sevi - no sevis

Foto: Shutterstock


Ārējās robežas. Atrodi un iekārto sev vietu, kur strādāsi. Parādīšanās citās telpās ar klēpjdatoru vai darba tālruni ir ļoti nevēlama. Pie durvīm piekar vai pielīmē izkārtni "Esmu darbā" . Ja tev šādas vietas nav, iegādājieties nozīmīšu komplektu. Es esmu mamma, es esmu... (tavs vārds), es esmu darbiniece, es esmu mīļotā... Esot konkrētajā lomā, nēsā atbilstošu nozīmīti. Tu vari arī uz vizualizācijas tāfeles piestiprināt sarkanu karodziņu: ja tas atrodas tāfeles vidusdaļā, mājiniekiem jāsaņem signāls– nenāciet, neuztrauciet, pat nemēģini flirtēt vai uzaicināt virtuvē apēst virtuli. Citiem gadījumiem izmanto citas krāsas karodziņu, kas simbolizēs: es esmu brīva, varu jebkurā laikā atrauties no darbiem, varam parunāties vai skatīties seriālu.

Iekšējās robežas. Ārējie noteikumi nav tik svarīgi kā prasme atrast sevī robežu starp mammu un vadītāju. Pirms attālinies no plīts un veic video sarunas "Skype" vai citā programmā, paskatieties uz sevi spogulī. Kā mainās tava sejas izteiksme, kad maini lomu? Vai tu iztaisno muguru, noliec galvu, izlaid matus, smaidi, sarauc pieri? Vispirms saredzi sevi jaunā ampluā spogulī un tikai tad turpini veikt jauno uzdevumu.

Starp citu, tieši pārejot no lomas uz lomu, parasti prātā iešaujas visģeniālākās atziņas.

Pret neparedzētiem apstākļiem: komandas darbs bez perfekcionisma

Foto: Shutterstock

Noderīgi būs trīs padomi.

1. Neesi varone, lūdz palīdzību. Tavi mīļie var paši iegādāties kafiju, pagatavot brokastis, nomazgāt traukus un nospodrināt apavus. Turklāt mūsu partneri parasti ir ļoti nokaitināti, ja mēs nelaimīgu un skumju seju raujamies uz visām pusēm tikai tādēļ, ka nezināmu iemeslu dēļ nespējam lūgt palīdzību un neuzticam viņiem ikdienas uzdevumus. Īstais laiks to darīt.

2. Esi gatava tam, ka ne viss ritēs gludi. Daži no ieplānotajiem termiņiem un plāniem, visticamāk, tiks izjaukti, dažas lietas tiks aizmirstas, bet tas ir normāli! Jau laikus ļauj sev kļūdīties, palaist garām, aizmirst. Ja iespējams, sagatavo "neizdevušos plānu" mapīti.

3. Plāno. Pieraksti plānus un uzdevumu sarakstus visiem ģimenes locekļiem, katram piešķir citas krāsas līmlapiņu vizualizācijas tāfelē un izdomā atlīdzību par katru gadījumu uzlīmes vai forša komplimenta veidā. Viss, no kā vari atbrīvot savu vairākuzdevumu galvu, ir jānodod to cilvēku rokās, kuriem tas patiešām ir nepieciešams.

Kā pareizi izmantot mirkli


Foto: Shutterstock

Saprotams, ka tavas domas ir aizņemtas ar daudziem jauniem radošiem uzdevumiem un pierašanu pie jaunajiem apstākļiem. Bet kāpēc gan nepaskatīties uz situāciju no cita skatpunkta? Tu un tavs mīļotais esat ilgstošu laiku vienā "zemūdenē": jums šis laiks ir jāizmanto.

Piemēram, kas tur tik šausmīgs, ka nogurstat viens no otra? Varbūt tevi uztrauc, ka tas apdraudēs jūtas? Tas nav akmenī cirsts: atliks vien nedaudz atpūsties vienam no otra, iedziļināties katram savos darbos vai uz brīdi izskriet ārā darīšanās, un jūs atkal priecāsieties viens otru ieraudzīt.

Lomas paplašināšana

Dažreiz var šķist, ka partnerim patīk tikai tas tavs tēls, kuru viņš vislabāk pazīst. Taču darbā vari kliegt un nebūt tik kārtīga. Ko darīt, ja partneris ir vīlies? Ļauj karantīnai būt iespējai atklāt kārtis, lai viens otrā meklētu jaunas, nepazīstamas rakstura iezīmes un īpatnības. Ja ļoti satraucies, vari organizēt “atklāsmes vakaru”: izvēlieties labāko laiku un izstāstiet viens otram par savām bažām. Tad vienam otra atklāšana no jauna noritēs daudz maigāk.

"Vakara sprints"

Ja kaut kas tevi sāk partnerī kaitināt, mēģini atrast vai pamanīt vienu patīkamu lietu dienā, kas var stāties pretī kaitinošajai. Atrodi to, kas tevi iepriecina partnerī, kas patīk, un pēc tam uzsāc vakara desmit minūšu "sprintu": pastāsti, ka tevi kaitina septiņas tases nepabeigtas tējas, kas katru vakaru gaida izlietnē, bet ka esi priecīga un pateicīga, ka pāris reižu tēju pagatavoja arī tev. Norādi, ka darba laikā labprāt palūgtu skatīties televīzijas pārraides ar austiņām, lai tās neskanētu pa visu māju un netraucētu koncentrēties, bet akcentē, ka darba laikā, kad ir brīvāks brīdis, ir patīkami apmainīties ar jokiem.

Grūtas dienas patīkams nobeigums

Ja tev bijusi sarežģīta darba diena, ieplāno patīkamu vakaru – vakariņas ar glāzi vīna, intelektuālu spēli, nelielu izdejošanos pie mīļākās dziesmas – izdomā visu, ko varēsi realizēt. Dienas laikā atgādini sev, ka vakarā, kad pieklusīs ziņu plūsma un sarunas tiks pabeigtas, visi termiņi būs vai nu pārcelti, vai ievēroti, tu varēsi pievērsties sev un saviem tuvajiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!