Vērts atkārtot mūžseno patiesību, ka visiem izpatikt nav iespējams. Un nevajag arī! Tomēr dažkārt sevi ir jāparāda no labākās puses. Amerikāņu psihologs, vairāku grāmatu autors un emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs skaidro, ka ir vairākas darbības un paradumi, kas sagrauj mūsu pievilcību. Varbūt vērts no dažām izvairīties?

Apslēptā lielīšanās

Šķiet, ka ikviens no mums pazīst kaut vienu cilvēku, kuram labpatīk parunāt par sevi un saviem panākumiem, tomēr ir arī tādi cilvēki, kuri nav tik tieši savos nolūkos.

Piemēram, kāda slaida, acīmredzama veselīga dzīvesveida piekritēja pavēstīs, ka šobrīd nav īsti formā. Protams, tas, ko viņa patiesībā sagaida – apkārtējo iesaistīšanos un uzsvēršanu, ka tā nav patiesība.

Lai arī daudzi cilvēki, kuri izmanto šādu paņēmienu, uzskata, ka tā nav tieša lielīšanās, un ir grūti saskatāmi viņu patiesie nolūki, patiesību sakot, viņi smagi kļūdās. Šāds lielīšanās veids ir daudz kaitinošāks.

Jautājumu neuzdošana

Foto: Shutterstock

Lielākā kļūda sarunās – cilvēki mēdz vairāk domāt par to, ko viņi teiks pēc sarunu biedra stāsta pabeigšanas, nevis patiesi ieklausīsies, ko saka otrs. Šāds komunikācijas veids nav no tiem efektīvākajiem. Tas tāpēc, ka cilvēks ļoti daudz ko palaiž garām un īsti neiedziļinās sarunu biedra sakāmajā. Lai arī cilvēks ir skaidri un gaiši izteicies un otrs viņu ir sadzirdējis, viņš ir saklausījis tikai vārdus, ne sapratis jēgu, domu. Un stāstītājs sapratīs, ka viņš nav sadzirdēts.

Veids, kā izvairīties no šādām situācijām – uzdot jautājumus. Tu uzreiz parādīsi, ka tev rūp un interesē otrs cilvēks. Pat vienkāršākais jautājums vai kāda replika palīdzēs veidot ciešāku saikni ar runātāju. Būsi pārsteigta, kā pat šāda niecīga izmaiņa sarunas gaitā var ietekmēt jūsu turpmākās saistības.

Nemākulīga emociju kontrolēšana

Foto: Shutterstock

Iepazīstot cilvēku, lielu priekšstatu par viņu sniedz arī emociju kontrolēšanas spējas. Te uzreiz vajadzētu piebilst, ka, protams, dzīvē mēdz notikt visādi un ne vienmēr, kad mums ar kādu jāiepazīstas, mūsu dzīvē viss ir perfekti. Iespējams, noticis kaut kas pavisam nelāgs un asinis var teju vārīties no piedzīvotā, tomēr cilvēkam ir jāprot sevi kontrolēt.

Vai tu izliksi dusmas uz svešinieku? Vai eksplodēsi kāda sīkuma pēc tikai tāpēc, ka tev bija slikta diena? Centies savas emocijas atstatīt no situācijās. Arī tad, ja diena pavadīta bez dižām ķibelēm, bet tieši šis cilvēks tevi pēķšņi izved no emociju rāmjiem, neļauj savām emocijām plūst, bet centies visu nokārtot pēc iespējas saudzīgāk, ar vēsu prātu. Tas parādīs tavas spējas un atainos tevi daudz labākā gaismā.

Ja tomēr esi no tām, kurai, piemēram, dusmu kontrolēšana ir sāpīga tēma, iespējams, noderēs padomi, kā pēc iespējas mierīgāk un veselīgāk no organisma izvadīt dusmas.

Lūkošanās telefonā

Foto: Shutterstock

Kad ar kādu sarunājies, velti viņam visu savu uzmanību. Jo, piemēram, ielūkošanās telefonā var tikt uzskatīta par ļoti nepieklājīgu darbību.

Iedomājies, aizraujoša saruna, tu cilvēkam izkrati visu sirdi, stāstot visspilgtākos pasākuma notikumus vai kādu amizantu gadījumu, taču cilvēks tev pretī ik pa brīdim rokās pavirpina mobilo telefonu un ieskatās tajā. Tas šķiet visai nepieklājīgi, un ir arī.

Tas parāda to, cik patiesībā cilvēks uzmanīgi klausās tavā stāstāmajā, tas parāda viņa klausīšanās spējas un cieņu pret tevi. Vienīgais gadījums, kad tas pieļaujams, ir tad, kad noticis kas ārkārtējs – citu attaisnojumu šajā situācijā nav.

Šeit vari atrast vēl pāris būtiskas pieklājības normas, kas saistītas ar mobilajiem telefoniem.

Baumošana

Foto: Shutterstock

Lai gan tenkas, skandāli un sulīgas citu dzīves detaļas var interesēt daudzus, baumošanu noteikti daudz ko pastāsta par pašu cilvēku. Citu cilvēku aprunāšana noteikti par cilvēku nevēsta to labāko.

Pirmkārt, ja satiecies ar svešu cilvēku, tu nekad nevari zināt, vai cilvēks, par kuru grasies kaut ko pastāstīt, nav labos draugos ar sarunu biedru. Šāda izgāšanās jau pašos pamatos var radīt sliktu iespaidu par tevi. Un, ja arī abi cilvēki nav pazīstami, tad kāpēc par to stāstīt? Kuru tas interesē? Ko tas pastāsta par tevi pašu?

Aizspriedumi

Foto: Shutterstock

Ja tu vēlies radīt labu priekšstatu un patiesi cilvēkiem patikt, tev būs jāatvadās no saviem aizspriedumiem, ja tādi ir. Jo cilvēkiem būs diezgan grūti veidot ar tevi sarunu, ja tev ir savs viedoklis jebkurā jomā un to tu par nekādu cenu nevēlies mainīt. Ja būsi atvērta dažādām idejām, apkārtējie vienkārši varēs ar tevi normāli kontaktēties un izveidot sakarīgas sarunas.

Arī šajā gadījumā tas nenozīmē, ka vienmēr tev ir jāpiekrīt tam, ko saka otrs. Ja vien spēj palūkoties uz pasauli viņa acīm, būs līdzēts, lai saruna varētu attīstīties. Nenosodi un pāragri neizsaki savu spriedumu!

Informācijas pārpilnība: pārāk daudz, pārāk īsā laikā

Foto: Shutterstock

Lai iepazītu cilvēku, protams, vajadzīga kāda informācija. Tomēr arī ar to nevar pārcensties, jo visam ir savs laiks. Piemēram, kad sastapsies ar cilvēku, noteikti vispirms tiks pārcilātas virspusīgākas tēmas. Labais stils – savas problēmas un grēksūdzes neizķidā pārāk ātri, jo visam ir savs laiks. Un vēl jo vairāk, vienmēr centies atcerēties, kāds ir jūsu sastapšanās iemesls. Ja tās ir darba darīšanas, tad no šādām tēmām vispār vajadzētu izvairīties.

Ja ieslīgsi savās sasāpējušajās problēmās par ātru, noteikti atbaidīsi otru. Centies vispirms noskaidrot kaut ko par savu partneri, un kad jutīsi, ka būs īstais laiks, palēnām varēsiet virzīties arī uz nozīmīgākām, dziļākām vai personiskākām tēmām.

Kad esat jau apsprieduši galvenāko, un lai nebūtu jārunā vien par laikapstākļiem, lūk, šeit vari iepazīties ar saturīgāku sarunu ceļvedi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!