Emocionālie manipulatori ir cilvēki, kuri dažādos, apslēptos veidos mēģina apkārtējos apvest ap stūri, izliekoties par nezinīšiem. "Power of Positivity" iepazīstina ar piecām bieži izmantotām frāzēm, kuras palīdz veiksmīgi manipulēt ar cilvēkiem.

Tu nepareizi mani saprati

Šie cilvēki nespēj būt paškritiski, tāpēc nekad nevarēs pieņemt, ka ir kļūdījušies. Tā vietā viņi vainu uzveļ kādam citam, norādot, ka viņa sacītais vai izdarītais nepareizi interpretēts. Beigu galā sanāk, ka viņi nav ne mazākajā mērā vainīgi, vēl sliktāk – viņi izliekas par situācijas upuriem.

Emocionālie manipulatori šādās situācijās izmanto tādas frāzes kā "Tas tā nebija nemaz domāts" vai "Tu pilnībā esi pārpratusi situāciju". Viņus teju nekad nevar dzirdēt atzīstot savas kļūdas, vairāk gan izmisīgi cenšoties pierādīt savu nevainību, jo patiesībā šos cilvēkus maz interesē, kas īsti nogājis greizi.

Paskaties, ko es tevis dēļ izdarīju!

Šo frāzi manipulatori izmanto līdzīgam mērķim – lai tēlotu gūstekni situācijā, kurā paši pieņēmuši pilnībā nepareizu lēmumu. Viņi meklēs vismazāko pavedienu, kā novelt vainu uz cita pleciem, parādot, ka ar viņiem kāds ir manipulējis. Un beigu galā viņiem tas izdodas - tu sāc ticēt, ka patiesi nekonkrēti kaut ko pateici vai kļūdījies sīkā detaļā. Tu pat nepaspēsi samirkšķināt acis, kad būsi uzņēmusies atbildību par viņu pieļautu kļūdu.

Es saprotu tavu viedokli, bet tas nav pareizs

Emocionālie manipulatori ir gudri cilvēki, kuri labi pārzina cilvēku sajūtas un iespējamās reakcijas. Viņi zina, cik svarīgi indivīdam ir justies saprastam un uzklausītam – tieši to viņi arī bieži vien dod, ļaujot izteikt savu viedokli vai izklāstīt bēdas. Taču problēma slēpjas tajā, ka viņi tai nepiekrīt jau pašā saknē – viņu viedoklis vai variants vienmēr ir vienīgais un pareizais. Šie cilvēki tevi uzklausīs un ar šķietamu ieinteresētību mās ar galvu, taču pēc tam pieklājīgi izstāstīs izdomātus iemeslus, kāpēc tomēr sacītais nav pareizs.

Ja sajūti, ka ar tevi kāds šādā veidā manipulē, labākais veids, kā rīkoties, ir atbildēt ar to pašu. Norādīt, ka šāds risinājums varbūt viņam ir vienīgais un pareizais, bet ne tev.

Es taču atvainojos, kāpēc tu vēl dusmojies?

Ar emocionālajiem manipulatoriem viss parasti iet pa apli – viņi izdara kaut ko tev nepatīkamu, atvainojas, iespējams, vismīļākajā un aizkustinošākajā veidā, kāds dzīves laikā redzēts, un pēc laika izdara to pašu vēlreiz.

Saprotams, cilvēki var kļūdīties un piedošana bieži vien ir vienīgais un pareizais lēmums, taču emocionālie manipulatori parasti piedošanu pieprasa uzreiz. Viņi ir pieraduši, ka vārds "piedod" vai kāda dāvana vienmēr atrisina visas problēmas – arī tad, ja tās atkārtojas dienu no dienas.

Es daru visu, lai tev būtu labāk

Un liek tev domāt, ka tu jau patiesībā neko labu attiecībām, ģimenei vai uzņēmumam nedod – visu pozitīvo un augsti vērtējamo dara tikai viņi. Šis ir viens no paņēmieniem, kā manipulatori pārņem kontroli savās rokās, liekot tev domāt, ka viņi patiesi rūpējas, nevis piepilda savtīgus mērķus.

Ja nevēlies, lai tevi sāk "turēt pavadā", loģiski izsverot par un pret, paskaidro, ka tev nešķiet – viss tiek darīts tikai tavās interesēs. Atgādini, ka ir lēmumi, kurus katrs pieņem par sevi, un tādi, kad kopā lemjami. Pats galvenais ir nepakļāuties spiedienam, jo pretējā gadījumā viņi redzēs, ka esi viegli manipulējams cilvēks.

Turpinājumā iepazīsties ar arhīva materiāliem par to, kas ir emocionālie manipulatori, kā viņus atpazīt un rīkoties dažādās ikdienas situācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!