Lai gan komunikācija sociālajos tīklos ir ļoti ērta un vienkārša, tā paver arī daudz iespēju iekulties neveiklās situācijās. Turpinājumā iepazīstinām ar pieciem gadījumiem, kuros, iespējams, kādu reizi esi nonākusi arī tu! Tāpat rakstā atradīsi ieteikumus, kā šajās reizēs iesaka rīkoties eksperti.

Draugi sarunājuši tikšanos, bet tevi nav uzaicinājuši

Ar soctīklu palīdzību informācija izplatās teju vai gaismas ātrumā, tāpēc viens neapdomīgs klikšķis var rezultēties stundām garās skaidrošanās sarunās. Kā piemēru var minēt situācijas, kad, pārskatot jaunāko ziņu lenti, ieraugi fotogrāfiju, kurā draugi satikušies bez tevis. Lai gan pirmajā brīdī tevi var pārņemt dusmas un arī neizpratne, kāpēc esi atstāta "aiz borta", etiķetes eksperti iesaka saglabāt mieru un saprast, ka tā ir tikai bilde – pārējo kontekstu tu nemaz nezini. Iespējams, viņu apmeklētajā pasākumā bija ierobežots cilvēku skaits, iespējams, viņi secināja, ka tas tev nešķistu interesants. Ja uzskati, ka būtu pieklājīgi bijis vismaz piedāvāt vai izstāstīt situāciju, sazvanies ar kompānijā tuvāko cilvēku un mierīgi izklāsti savu neizpratni.

Kāds ieraksta negatīvu komentāru

Katram ir ļauts brīvi izteikties savā profilā, taču jārēķinās, ka tavu viedokli var komentēt arī citi. Nevar izslēgt iespējamību, ka kādam tevis sacītais varētu nepatikt, tāpēc viņš ieraksta negatīvu komentāru arī pārējo lietotāju apskatei un tavs profils pārvēršas diskusiju platformā. Pirms atbildi ar tikpat dusmīgu tekstu, pārlasi vēlreiz sevis rakstīto un konstatē, vai tas tiešām nav nepamatoti kādu aizskāris. Ja tā, pārfrāzē savu sakāmo citiem vārdiem, bet vislabāk – neturpini sarunu sociālajos tīklos, bet gan privāti. Ja cilvēks ir pazīstams, ieteicams sazvanīties vai satikties, jo ilgstošas diskusijas sociālajos tīklos, kad abi iesaistītie pastāv uz savu, nav produktīvas.

Tu netīšām uzspied "patīk" kādai bildei

Ļoti iespējams, ka arī tu esi pavadījis kādu brīdi, uzmanīgi pētot konkrēta cilvēka profilu, kurš tevī raisījis interesi. Taču viedierīču ekrāni ir tik jutīgi, ka pietiek ar kādu neveiklu pirksta kustību un esi netīšām ielikusi kādai bildei "patīk". Kā vēstī etiķetes eksperti, sociālie tīkli tieši tam arī ir domāti – lai pētītu, ko interesantu citi lietotāji ievieto. Pretējā gadījumā viņi tur nemaz neko neliktu. Lai gan pirmajā brīdī gribas krist panikā un izdarīto mēģināt noslēpt, labāks variants būs apstiprināt, ka tas izdarīts speciāli. Varbūt tiksi arī pie kādas interesantas sarunas ar bildes vai ieraksta īpašnieku, situācijai izvēršoties labāk nekā cerēts.

Paziņa aizrāvusies ar problēmu klāstīšanu

Šķiršanās un problēmas darbā ir sāpīgas tēmas daudziem, un šajās situācijās cilvēkiem aizmirstas, ka sāpes reiz pāries un domstarpības tiks atrisinātas, bet aktivitātes sociālajos tīklos tiks pamanītas un noglabātas citu lietotāju atmiņās. Ja kāda paziņa vai draugs aizrāvies ar publisku viedokļa izteikšanu, bet tev ir skaidrs, ka šobrīd viss tiek klāstīts tikai emociju uzplūdā, pacel telefonu, piezvani viņam un palīdzi izvēdināt galvu. Taču nevar aizmirst, ka nereti cilvēki šādā veidā tikai mēģina sev pievērst uzmanību un gūt atzinību – ja konstatē, ka tas ir šis gadījums, centies tos ignorēt.

Draugs izlasa ziņu, bet neatbild

Salīdzinot ar parastajām telefona īsziņām, sarakstes soctīklos daudziem šķiet vilinošākas, jo tajās ir vairāk iespēju izpausties. Bilžu sūtīšana, īpašu emocijzīmju lietošana, balss ziņu ierakstīšana ir tikai dažas no tām, taču īpašu uzmanību daudzi pievērš tam, ka iespējams redzēt, vai adresāts tavu ziņu ir izlasījis. Ja cilvēks to ir redzējis, bet ilgstoši neatbild, nevajag izdarīt secinājumus, ka viņš nevēlas ar tevi runāt. Iespējams, tieši tajā brīdī, kad ziņa apskatīta, noticis kas ārkārtējs, un atbildēšana palikusi otrajā plānā. Ja tev ir tik svarīgi saņemt atbildi, aizraksti vēlreiz vai izmanto iespēju piezvanīt.

Šajā rakstā vari iepazīties ar izplatītām telefona lietošanas kļūdām, bet te – ar vēl citām neveiklām situācijām, kuras dzīvē gadījušās daudziem cilvēkiem.

Rakstā izmantota ingormācija no "Reader's Digest" un "Real Simple".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!