Foto: Shutterstock

Pasākumu ciklā "Sarunas spēkam", ko organizē interneta žurnāls "Viņa.lv", aizvadīts ceturtais sarunu vakars. Šajā reizē kopā ar ārstēm-psihoterapeitēm – Latvijas Ārstu psihoterapeitu asociācijas prezidenti Guntu Andžāni un Ingrīdu Ratenieci tika meklētas atbildes uz jautājumu, kā mainās attiecības pāru starpā, kad ģimenē piedzimst mazulis. Tāpat liels uzsvars tika likts, lai izprastu zīdaiņa uztveres, izziņas procesus un kādas veidojas vecāku attiecības ar bērnu.

Abas speciālistes stāstīja ne tikai teorētiskos, bet arī praktiskos aspektus, kas topošajiem vai jau esošajiem vecākiem būtu jāliek aiz auss. Netrūka jautājumi par interesējošām tēmām, piemēram, par vārda "mēs" (es un bērns) lietošanu. Turpinājumā iepazīsties ar dažām atziņām:

  • Vēl pirms mazuļa ienākšanas pasaulē topošajiem vecākiem pastāv vairākas gaidas, piemēram, cerības, prieks, ideāli un sapņi, nedrošības sajūta, bailes vai bažas, kā arī pieredze. Ir jāsaprot, ka attiecības ir divvirzienu kustība, tiklīdz tajās parādās trešais, tā izveidojas trijstūris.
  • Pārim jāapzinās, ka ne tikai vecāki rada bērnu, bet patiesībā – bērni rada vecākus. Vecākiem ir svarīgi nevis kontrolēt, bet sajust, saprast un gudri vadīt savu bērnu.
  • Jau no trešā, ceturtā grūtniecības mēneša nedzimušais bērniņš vēro mātes emocionālo stāvokli. Tāpēc augošais mazulis puncī jūt ne tikai mammas un tēta prieku, sajūsmu, bet arī stresu un strīdus.
  • Savukārt ar sesto mēnesi vēl vēderā augošais bērns sāk dzirdēt, tāpēc tiek uztvertas ne tikai šūpuļdziesmas vai nomierinoša mūzika, ko atskaņo vecāki, bet arī klaigas un nesaskaņas. Mammas tembrs, vai tas ir mierīgs, rāms, vai tieši pretēji – spalgs, ass un satraukts, veido mazuļa neironu tīklus smadzenēs.
  • Jau ar septīto, astoto mēnesi mammas vēderā mazulim visi neironu tīkli ir izveidojušies un bērnam sāk veidoties atmiņa – arī trauksmes līmenī. Tāpēc vecākiem ir svarīgi ar mazuli sarunāties un pieradināt pie saviem balss tembriem jau grūtniecības laikā. Ir svarīgi pēc strīdiem vai trauksmes situācijām bērnam paskaidrot savas emocijas, nomierināt.
  • Mazulim piedzimstot, mainās pāra dinamika. Sieviete kļūst par māti, bet vīrietis – par tēvu. Starp viņiem abiem nu ir trešais, kas pieprasa visu mammas uzmanību un rūpes. Tēva galvenais uzdevums ir veidot drošu vidi mātei ar bērnu, rūpēties par abu labsajūtu, atbalstīt sievieti - īpaši pirmā mazuļa mēneša laikā. Tomēr visam jābūt līdzsvarā – arī jaunajai mammai ir jādod iespēja vīrietim veidot attiecības ar mazuli.
  • Pāra dinamika automātiski rada atsvešināšanos, ja nestrādā pie attiecībām!
  • Daži no iemesliem, kāpēc un kā mainās attiecības pēc bērna piedzimšanas – pārlieku liela koncentrēšanās uz bērnu – uzmanība no partnera tiek veltīta mazulim, vajadzību nodrošinājums dominē pār jaunās mammas un tēta attiecībām, mātes un tēva loma dominē, bet tiek aizmirstas sievas un vīra lomas, rakstura atšķirības, kad zūd iedomas: "Tu neesi tāds, kā domāju," sabiedrības un ģimenes ietekme, kā arī komunikācijas prasmju trūkums.

Nākamais pasākums 25. aprīlī tiks veltīts tēmai – laimīga seksuālā dzīve. Tas ir jautājums, par ko bieži baidāmies runāt un vaicāt. Tomēr tas nenozīmē, ka par to nedomājam. Saskaņa pārim nepieciešama gan ikdienišķu jautājumu risināšanā, gan guļamistabā. Kā runāt ar partneri par šo šķietami neērto tematu? Kāpēc tas nepieciešams? Cik nepieciešama laimīga seksuālā dzīve ir laimīgai ikdienai un saskanīgām attiecībām? Sarunu vadīs klīniskā psiholoģe un psihoterapijas speciāliste Inese Putniece un psihoterapeits Māris Siliņš.

Pasākuma norise netiks filmēta, un apmeklētājiem tiek garantēta pilnīga konfidencialitāte.

Uzzināt vairāk par pasākumu un iegādāties biļetes iespējams šeit.

Pasākumi notiek interneta žurnāla "Viņa.lv" organizētajā pasākumu ciklā "Sarunas spēkam", kurā kopā ar profesionāliem psihoterapeitiem un citiem uzticamiem un pieredzējušiem padomdevējiem meklējam atbildes uz sasāpējušiem attiecību jautājumiem un dzīves situācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!