Foto: Shutterstock
Daudzi draugus atzīst par vienu no svarīgākajām dzīves sastāvdaļām, bez kuras iztikt nevar. Tomēr, šķiet, ikvienam ir tādi draugi, kuri vienkārši ir apkārt vienmēr. Arī nesaukti! Nav jau tā, ka šie cilvēki ir ārprātīgi ļauni, tomēr kaut kas līdz galam jūsu draudzībā nesaslēdzas. Turpinājumā piedāvājam "Gurl" izvirzītos draudzeņu tipus, no kurām labāk izvairīties, ko papildinājām ar pieredzes stāstiem par šādām personībām.

Egocentriskā draudzene

Viņai rūp savs izskats, statuss un tas, ko par viņu domā apkārtējie. Stāvot blakus viņai, tu jūties niecīgāka nekā patiesībā esi. Pats skumjākais – viņai tas absolūti nerūp.

Vērts piebilst, ka ne visos gadījumos viņa ārēji šķitīs ļoti augstprātīga un iedomīga, tomēr, apspriežot jebkuru tematu, saruna novedīs pie viņas. Šai egocentriskajai būtnei tik ļoti rūp tikai viņa pati, ka tad, kad tev vajadzēs palīdzību, diemžēl palīdzīgu roku un kādu padomu nesaņemsi. Tomēr tad, kad būsiet mainītās lomās, viņa prasīto atbalstu vienmēr saņems.

Savā pieredzē dalās arī Maija (27). "Mūsu draudzīgajā kompānijā pienācis tas laiks, kad trakās ballītes nomainījuši pāru spēļu vakari. Viens no mūsu draugiem atradis sev draudzeni, kura diezgan stipri atšķiras no mums visiem. It kā jau draudzīga, jauka, neko ļaunu nedomā, bet katrs sarunu temats vienmēr noslēgsies ar viņas pieredzi. Arī tad, ja puiši runās par makšķerēšanu..."

Draudzene, kura jūtas pārāka par citiem

Foto: Shutterstock

Draudzene, kura jūtas pārāka par citiem

Viņa uz tevi skatās no neiedomājamiem augstumiem – tas vērojams viņas gaitā, acu skatienā un runas veidā. Godīgi sakot, ja būtu bijis mirklis kārtīgi apdomāt jūsu draudzību, tu atrastu tik daudz nepilnību, ka pat nesaprastu, kādēļ vēl turies viņai pie sāniem.Tomēr, protams, tas velns jau nav nemaz tik melns.

Aiz ik pa brīdim izteiktajām aizvainojošajām frāzēm un sarkastiskajām piezīmēm bieži vien slēpjas pavisam trausla būtne, kas ap sevi vienkārši izveidojusi čaulu, lai pasargātu pati sevi. Taču slikta izturēšanās nebūt nav pieļaujama. Ja arī esi pastāstījusi, kā jūties, bet situācija neuzlabojas, tad gan pastāv liela iespēja, ka šī dāma nebūs tava patiesākā draudzene.
Arī Viktoram (23) nācies sastapties ar šādu meiteni. "Es varu padalīties savā ziņā pozitīvajā stāstā. Zinu, ka bieži vien šādi cilvēki nemaz tik ļoti necenšas parādīt savu iejūtīgo pusi, tomēr man izdevās tādu iepazīt tā pa īstam. Viņa izmainījās pilnībā – es redzēju pavisam citu cilvēku. Daudzi man prasīja, kā es varu viņu paciest, jo ārēji viņa likās pavisam citādāka – riebīga, pat ļauna. Diemžēl, kad izšķīrāmies, nekādu siltumu vairs nejutu. Viņa atkal bija vēsa un atturīga, bez nekāda siltuma."

Draudzene, kura dzīvo mākoņos

Foto: Shutterstock

Draudzene, kura dzīvo mākoņos


Šķiet, katram ir vismaz viena draudzene, kura dzīvo kaut kur kosmosā. Viņai ir grūti uzticēties, jo bieži vien viņa savu solīto vārdu netur – ne tāpēc, ka to dara apzināti, bet gan tāpēc, ka viņa vienkārši aizmirst.


Viņa aizmirsīs par jūsu sarunāto kino vakaru, par svēti apsolīto pienākumu izpildi. Ar viņu ir grūti rēķināties, jo viņa vienmēr lidinās kaut kurs gaisā – starp darbiem, starp pienākumiem, starp cilvēkiem, tā īsti nevienam nepieķeroties līdz galam. Protams, šāda nepiespiesta brīvība ik pa laikam ir patīkama, tomēr grūti uzticēties draudzenei, kura netur savu vārdu.
"Man likās, ka jo kļūstam vecāki, jo prātīgāki paliekam. Tomēr man ir kolēģe, kura ir bērna prātā. Viņa vienkārši visu laiku aizmirst kaut ko izdarīt, kas ietekmē visu kolektīvu. Ir grūti sastrādāties ar šādiem cilvēkiem," tā Anete (31).

Draudzene, kura vienmēr ir soli priekšā... pat nelaimē

Foto: Shutterstock

Draudzene, kura vienmēr ir soli priekšā... pat nelaimē


Lai arī kāda pieredze būs bijusi tev, viņai tā būs bijusi spilgtāka. Jau skolas gados, sēžot vienā solā, viņa bija par vienu soli pārāka. Ja tu ieguvi izcilu vērtējumu, tad viņas vērtējums bija izcili... tikai ar plusiņu. Ja tev bija jauns mobilais telefons, viņai bija jaunāks. Ja tev bija slikta diena, viņai tā bija vēl sliktāka.


Neskatoties uz to, vai noticis kas labs vai slikts, viņa vienmēr ir soli tev priekšā, arī tad, ja tas bija pilnīgā pretrunā ar kādreiz teikto.

Edgars (36) dalās savā jaunību dienu pieredzē: "Man liekas, ka puikām tas ir nedaudz citādāk. Man ir līdzīga vecuma brālis, kuru noteikti varu saukt par savu labāko draugu. Jau no agras bērnības vienmēr ir bijusi šī sacensība – kurš kuru. Kad bijām mazāki, ar pozitīvo sāncensību cēlām viens otru augstākā līmenī, bet tad, kad notika kaut kas nepatīkams, tā bija sacensība par to, kuram asaras tecēs vairāk un mamma pažēlos pirmo. Savā gadījumā redzu to, ka tas ir palīdzējis, bet ja ir draugs, kurš tevi visu laiku cenšas pārspēt, nezinu gan, vai spētu tādu spriedzi izturēt."

Draudzene, kurai morāles lasīšana nav sveša

Foto: Shutterstock

Draudzene, kurai morāles lasīšana nav sveša


Ak, kad atkal gadījies piedzīvot kaut ko neparastu vai nepatīkamu, tā vien gribas savu sirdi izkratīt kādām un novelt no tās akmeni! Tomēr maza iespēja to izdarīt, ja labākais draugs, pie kura vērsties, ir moralizēšanas karaliene.Arī tad, ja tas būs kāds nieks vai sīkums, vai absolūti ne tava vaina, viņas acīs tu kaut kā vienmēr būsi vainīga. Viņa tevi nosodīs un nolasīs morāli, domādama, ka tādējādi viņa palīdz, kaut patiesībā tu tikai vēlējies dzirdēt kādu nomierinošu frāzi, kas palīdzētu pārdzīvot notikušo.


"Varbūt to pat var saukt par pārāk nenormālu racionalizēšanu. It kā visam jābūt izskaidrotam... Ja tev kāds nepieklājīgi autobusā uzgrūdās, acīmredzot pati biji vainīga – stāvēji ne tur, kur vajadzēja. Ja kāds tev no somas izvilka naudas maku – pati vainīga, savas mantas jāsargā. Droši vien, ka lielā mērā tā ir taisnība, tomēr draugi ir domāti tam, lai liktu mums justies labāk, ne tikai dzīt dziļākās pārdomās un sliktākā garastāvoklī," tā Aija (46).

Sliktā meitene

Foto: Shutterstock

Sliktā meitene


Tās dienas, kad mammas ietekmēja draugu loku, ir pagājušas. Tomēr, lai arī neviens ausī nečukst, ka šis draugs, iespējams, nebūs tas, kas palīdzēs sasniegt augstākās virsotnes, tu sirdī tik un tā to nedaudz nojaut. No viņa dzirdētās idejas miermīlīga dzīvesstila ievērotājiem dažkārt šķiet pat šokējošas – bārs pirmdienas vakarā, no dzīves pazudušās brīvdienas un citas ne mazāk trakulīgas izklaides. Lai arī tas piešķir nelielu asumiņu dzīvei, būt par kompanjonu visos pasākumos uz izaugsmi tendētam cilvēkam nav pa spēkam.


"Kuram gan nav vismaz viena dulla draudzene, kurai nekad nav gana un pat pēc ballītes beigām ierosina doties svinēt dzīvi kur citur?" smejas Māra (28). "Vienu vai divas tādas nedēļas nogales var paciest un ir jautri, bet pēc tam kaut kā uz šiem pasākumiem vairs nav spēka doties. Gribas pasēdēt mierīgi mājās, ne mūžīgi dauzīties pa pasauli un dejot uz bāra letes."

Mūžīgais gaidītājs - draugs, kurš nespēj pieņemt atraidījumu

Foto: Shutterstock

Mūžīgais gaidītājs - draugs, kurš nespēj pieņemt atraidījumu


Šķiet, jebkurai dāmai ir kaut tas viens mūžīgais gaidītājs, kas vienmēr palīdzēs, vienmēr būs līdzās un neatkāpsies no tevis ne soli. Viņš tev ir tik tuvs, ka ir gluži kā īsta sirdsdraudzene, tomēr arī ar šo draudzību jābūt uzmanīgai.

Ir labi saprotams, ka viņš gaida, kad beidzot piekritīsi kļūt par viņa otro pusīti, bet realitātē viņš nekad šo jautājumu nav izteicis skaļi. Protams, neuzsāksi jau sarunu un nepārvērtīsi sevi par muļķi, no zila gaisa sākot runāt par to, ka nekas jūsu starpā nebūs. Tīri teorētiski, būtu tikai cilvēcīgi šo lietu izrunāt, bet kaut kā tas viss šķiet pārāk piņķerīgi, pārāk nepatīkami. Līdz ar to – viņš ir blakus vienmēr. Priekos, bēdās, jautrās ballītēs vai brīžos, kad viņu no sirds pat nevēlies redzēt, lai kādu nesāpinātu.

Vita (25) ir ļoti labi pazīstama ar šo situāciju. "Vispār jau ir diezgan grūti. Gribētos, lai tas cilvēks pats saprot. Galvenais, ka nav jau tā, ka par to zinu tikai es – visi to ir ievērojuši. Bet ja nav pajautāts, tad šo tematu negribas pašai celt gaisā, ja nu esmu smagi pārpratusi?"

"Savulaik man bija tāds draugs – gaidītājs. Par viņa siltajām jūtām nojautu, tomēr viņš nekad nepārkāpa to šauro, trauslo līniju. Izņemot vienu reizi, kad mēģināja man tuvoties, bet es draudzīgi atsmēju, ka tā nebūs labi, ka esam labi draugi un negribu to sabojāt. Bet ziniet, kas ir jokainākais? Pēc kāda laika es pati kļuvu par šādu draudzeni – gaidītāju. Un attiecībā uz šo pašu eksemplāru. Protams, jaunības karstumā un zinot, ka viņam bija pret mani jūtas, savas sajūtas neslēpu. Toreiz gan bija jau par vēlu. Mans gaidītājs bija piekusis cerēt un atradis sev meiteni. Ar to arī mūsu foršās draugu attiecības pārtrūka. Kādu laiku kodu pirkstos un pinkšķēju spilvenā naktīs, bet tas pārgāja. Spriežot pēc aktivitātēm sociālajos tīklos, viņam dzīvē viss ir kārtībā. Un man par to prieks, kaut gan laiku pa laikam piedomāju, diez, kā viņam iet un kā būtu bijis, ja viss notiktu citādāk," atklāj Alise (37).

*Visu stāstu varoņu vārdi ir mainīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!