Vai cilvēks, esot viens, var būt laimīgs? Kā pārdzīvot šķiršanos? Kā sadzīvot ar sabiedrības pārmetumiem tad, ja neesi attiecībās? Tie ir jautājumi, kurus sev kaut reizi dzīvē ir uzdevis teju ikviens. Lai arī sievietēm biežāk nākas saskarties ar stereotipiem par to, ka būt vienai viņai nepiedien un ka attiecības ir viņas dzīves uzdevums, vientulība var sagādāt ciešanas ikvienam – arī vīriešiem.

Jaunajā ""Viņa" skaidro" raidījumu sērijā kopā ar psihoterapeitiem un psihoterapijas speciālistiem meklēsim atbildes uz dažādiem ar attiecībām saistītiem jautājumiem, piemēram, vientulību, šķiršanos, krāpšanu, bērna piedzimšanu un citām. Šoreiz kopā ar psihoterapeitu Andri Veselovski un psihoterapijas speciālisti Inesi Putnieci pārrunājām jautājamu par vienatni – vai, esot viens, cilvēks var būt laimīgs un, ko darīt, ja vienatne ir pēkšņa, piemēram, tiek piedzīvota šķiršanās.

Veselovskis norāda, ka laime ir cilvēka spēja justies labi. Cilvēks var būt laimīgs vienatnē un nelaimīgs attiecībās. Tas, kā cilvēku ietekmēs šķiršanās un nokļūšana vienatnē, ir atkarīgs no viņa iepriekšējās pieredzes un attiecībām ar līdzcilvēkiem. Putniece piebilst, ka cilvēki bieži sagaida no otra, ka viņš garantēs laimi, labsajūtu un apmierinātību ar sevi. "Tāda absolūta laimes vai Nirvānas sajūta, kas ir nepārejoša, cilvēkam dzīvē nav iespējama," norāda psihoterapijas speciāliste. Lai cilvēks saprastu, kas ir laime, viņam reizēm ir jājūtas nelaimīgam un otrādi.

Ir vērtīgi paturēt prātā, ka jo vairāk laimes avots tiek redzēts ārpus paša cilvēka, piemēram, darbā, attiecībās vai kaut kur citur, jo nelaimīgāks ir cilvēks, norāda Veselovskis. Arī, saskaroties ar stereotipiem un līdzcilvēku attieksmi, ir ļoti būtiski saglabāt iekšēju mieru.

Protams, ne vienmēr cilvēks pats izlemj būt viens. Piedzīvojot šķiršanos vai tuva cilvēka nāvi, cilvēks var saskarties ar noliegumu, skumjām un citām negatīvām emocijām. Raidījumā speciālisti skaidroja ne tikai to, ko ir būtiski paturēt prātam, esot vienam, bet arī runāja par to, kā rīkoties, nonākot šādā krīzes situācijā, lai pārmaiņas un vienatne varētu palīdzēt kļūt laimīgākam.

Atgādinām, ka "Viņa.lv" ir uzsākusi arī pasākumu ciklu "Sarunas spēkam". Tas sniegs iespēju ikvienam kopā ar psihoterapeitiem, psihoterapijas speciālistiem un līdzīgā situācijā nonākušiem cilvēkiem meklēt atbildes uz jautājumiem par laimi, attiecībām un krīzēm tajās. Nākamā saruna paredzēta 14. martā. Tās laikā kopā ar psihoterapijas speciālistiem Ilonu Bušu un Gati Bušu runāsim par atsvešinātību attiecībās un to, kā nosargāt saikni, kas vieno partnerus. Plašāka informācija pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!