Foto: F64

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar savu vīru Imantu Freibergu laulības ostā ir pavadījuši ļoti daudzus gadus. Šī gada 16. jūlijā viņi atzīmēja savu 56. kāzu gadadienu. Kā viņiem tas izdevies? Sarunu šova "Starp mums runājot" speciālizlaidumā atklāj pati eksprezidente.

Liela daļa cilvēku ar tik lielu pieredzi laulībā nevar lepoties. Vaicāta, vai tā ir bijusi laimīgā loze vai tomēr pie laulības izdošanās ir smagi strādāts, Vaira Vīķe-Freiberga atbild sekojoši: "Vēlme ir pirmais, vēlme. Un tā vēlme, redziet, man daļēji nāk no tā, kā es tiku audzināta. Manas paaudzes laikā šķiršanās skaitījās kauna lieta. Es domāju, ka tas kaut kā man iesēdās dziļi apziņā. Atzīties, ka laulība ir izjukusi – tas ir atzīties neveiksmē. Vispirms tu esi neveiksmīgi izvēlējies savu partneri, tad tu esi neveiksmīgi ar viņu dzīvojis un tad neveiksmīgi esi ar viņu mācējis sadzīvot."

Runājot par latviešu sievietēm, Vaira Vīķe-Freiberga teic, ka viņas ir ļoti spējīgas uzņemties atbildību. "Viņas ir ārkārtīgi spējīgas uzņemties atbildību, it sevišķi tad, ja vīrieši viņu dzīvē no šīs atbildības ir atsacījušies vai šo vīriešu nav. Latviešu tautas traģēdija, ka mums tik daudz vīri un jauni puiši tika izkauti karā, sākot ar 16 gadīgiem gaisa izpalīgiem. Un Latvijas demogrāfija nonāca ļoti nelīdzsvarotā situācijā. Kopš pēckara gadiem ir bijis sieviešu demogrāfiskais pārsvars pār vīriešiem un ļoti daudzām sievietēm tīri statistiski ir pietrūcis tā pleca sajūta un atbalsts, ko sagaidīt līdzsvarotā ģimenē, kur ir abi vecāki."


Lielo interviju skaties "Starp mums runājot" speciālizlaidumā 360TV kanālā, piektdien, 18. novembrī, plkst. 19.55.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!