Foto: Shutterstock
Atvainoties nebūt nav vienkārši. Bieži vien cilvēkiem ir grūti atzīt savas kļūdas, kā arī viņi nevēlas justies vāji, tādēļ atvainošanos patur pie sevis, negatīvi ietekmējot turpmāko saziņu ar apkārtējiem. Ja tomēr izdodas saņemties un atvainoties, parasti tā norit pēc viena "scenārija", ar vienām un tām pašām frāzēm. Taču "Time" raksta, ka ikviena atvainošanās ir citādāka – jāizmanto cits piegājiens, runājot ar vecākiem, partneri, bērniem un draugiem.

Atvainošanās partnerim

Galvenais uzdevums – palikt emocionāli savienotiem. Tas nozīmē, ka atvainošanās brīdī ir svarīgi partnerim likt saprast, ka nožēlo savu rīcību un lūdz piedošanu par izdarīto. Pareizākais paņēmiens nebūtu mēģināt noņemt vainu no sevis, piemēram, sakot: "Man žēl, ka tu tā jūties" un norādot uz to, ka šī situācija patiesībā ir partnera problēma. Romantiskās attiecībās nozīme ir arī tam, ka uzsvar izmaiņas nākotnē, jo partnerim ir svarīgi dzirdēt, ka par šo savienību domā ilgtermiņā.

Atvainošanās draugam

Kad atvainojies draugam, vajadzētu piedāvāt variantus, kā tu savu nepareizo rīcību varētu labot, vērst par labu. Pagriezt laiku atpakaļ nav iespējams, bet tavās rokās ir parādīt konkrētajam cilvēkam to, ka tev šī draudzība ir svarīgi, piemēram, piedāvājot kopīgi izmēģināt kādu aktivitāti vai doties pusdienās. Savu aicinājumu ieteicams izteikt atvainošanās sakumā vai beigās.

Atvainošanās vecākiem

Cilvēki parasti pieļauj trīs galvenās kļūdas, kā rezultātā atvainošanās saruna noiet greizi – viņi vaino citus, meklē attaisnojumus savai rīcībai vai arī noliedz savu kļūdu visā pilnībā. Atvainojoties vecākiem, visspilgtāk izpaužas attaisnojumu meklēšana tā vietā, lai drosmīgi atzītu kļūdu un uzņemtos turpmākās sekas (jo viņi tomēr ir, bija un būs bērnu autoritāte). Vecāki labāk par visiem zina tavus plusus un mīnusus, tāpēc nav nepieciešams mālēt acis ar attaisnojumiem, kurus viņi skaidri atpazīst kā melus.

Atvainošanās bērniem

Ja kādreiz rīkojies strauji un nepārdomāti, tādējādi sāpinot bērnu, jāmācās atvainoties arī viņam. Kad atvainojies bērnam, svarīgi emocijas ietērpt vārdos, piemēram, sakot: "Es jūtos ļoti slikti, ka tā rīkojos" vai "Man ir ļoti skumji, ka liku tev tā sajusties." Bērniem noteikti ir svarīgi skaidrot, ka nākamajā reizē mēģināsi laboties. Atceries, bērni katrā sarunā kaut ko mācās, tāpēc tu viņiem arī vari būt piemērs, parādot, ka ir svarīgi citiem atvainoties.

Atvainošanās brāļiem un māsām

Brāļiem un māsām ir būtiski atvainoties tādēļ, lai izrādītu cieņu. Jūs kopā uzaugāt, un, ļoti iespējams, bērnībā bija kādi strīdi, kuros ņēmi virsroku, tāpēc tagad ir svarīgi parādīt, ka esat vienlīdzīgi. Paturi prātā – atvainošanās brīdī noteikti nevajadzētu vilkt ārā pagātnes pārdzīvojumus un pāridarījumus, jo tas ir pavisam cits stāsts. Ja domas par tām nedod mieru, atvēli laiku tā izrunāšanai citā reizē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!