Foto: Shutterstock
Nedēļas nogalei tuvojoties tās izskaņai, pamazām gatavojamies jaunam darba cēlienam. Valda uzskats, ka pēc pirmdienas iespējams paredzēt visu gaidāmo nedēļu, savukārt, kā apgalvo biznesa eksperti, tieši pirmās desmit minūtes, kas pavadītas darbavietā, nosaka to, kāda būs atlikusī diena. Lai vairotu savu produktivitāti, darba spējas un apmierinātību ar dzīvi kopumā, uzzini, kādas ir desmit lietas, kas jāpaveic darba dienas pirmajās desmit minūtēs!

Kā skaidro grāmatas Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job autore un personības izaugsmes trenere Linna Teilore (Lynn Taylor), tieši rīti ir dienas kopējo atmosfēru noteicošā tās daļa, tāpēc dienas pirmajam cēlienam vērts pievērst īpašu uzmanību. Lai izdodas!

Izvērtēšana

Tā vietā, lai akli ķertu ikvienu pienākumu no darbu jūras, kas nedēļas sākumā gāžas mums pāri, vērts apsēsties un mierīgi padomāt par to, kādi ir svarīgākie nedēļas uzdevumi un mērķi ilgtermiņā, kā arī kas ir un kas tiks paveikts to realizēšanas labā. Šādi noskaņojoties, mūsu darbības vīzija būs krietni pārdomātāka, rīcība – skaidrāka un diena kopumā – produktīvāka, pozitīvi ietekmējot mūsu sniegumu arī atlikušās darba nedēļas laikā.

Brīdis pauzei

Pirmdienu rīti nereti izvēršas patiesi darbīgi, nemitīgi zvanot telefonam, kolēģiem uzdodot jautājumus, e-pastā ienākot arvien jauniem lūgumiem un priekšniecībai izsakot piedāvājumus. Šādā informācijas pārbagātībā ir itin viegli ļauties notikumu plūsmai, aizmirstot par būtiskākajiem darba pienākumiem vai to termiņiem. Lai tā nenotiktu, atvēli sev pāris minūtes domu sakopošanai, lai ar pilnu sparu pievērstos aktuālāko jautājumu risināšanai!

Komforta nodrošināšana

Lai darbi veiktos raiti, parūpējies par ērtu un ergonomisku darba vidi. Ja strādā birojā, piemērots krēsls un atbilstošs galds, nepieciešamās tehnoloģijas, kā arī kvalitatīvs apgaismojums ir obligāta prasība, šiem faktoriem ievērojami uzlabojot vai, tieši pretēji, pasliktinot tavu darba sniegumu. Lai nodrošinātu ērtu darba vidi, parūpējies par to jau dienas pirmajās minūtes!

Kārtība

Ne tikai darba vides ergonomikai, bet arī kārtībai tajā ir liela ietekme uz mūsu produktivitāti. Uzturi savu darba telpu kārtībā, tā lieti netērējot laiku dokumentu jūklī pazudušu papīru atrašanai un citām nevajadzīgām nodarbēm. Parūpējies par visu, kas nepieciešams patīkamai strādāšanai, pēc iespējas savlaicīgāk!

Ķermeņa sagatavošana

Visticamāk, arī tu grēko, dienas gaitā nepietiekami bieži izkustoties un lielākoties to pavadot vien sēdus stāvoklī, turklāt nepareizā pozīcijā. Lai nodrošinātu labsajūtu un nekaitētu veselībai (fiziskais diskomforts, savukārt, gluži likumsakarīgi, ietekmēs tavu darba sniegumu), atceries par izstaipīšanos, pastaigāšanu, muskuļu izvingrināšanu un acu atpūtināšanu, vingrojumu pirmo izpildes reizi veicot jau darba dienas sākumā un tā pamodinot ķermeni.

Prioritātes

Lai diena būtu darbīga, produktīva un veiksmīga, darbiem lieki nekrājoties, jau tās sākumā izveido "to do" sarakstu, kurā piefiksēti gan ilgtermiņā mērķi, gan konkrētās nedēļas un dienas plāni un uzdevumi!

Dienas kārtība

Lai pienākumi, tikšanās, plāni, uzdevumi, prezentācijas un citi profesionālajā dzīvē gaidāmi būtiski notikumi būtu pārskatāmi, turi pa rokai kalendāru, tajā fiksējot nozīmīgākos darba pienākumus un laiku pa laikam kalendāru pārlūkojot, atzīmējot iespējas izmaiņas plānos, datumos un laikos!

Atteikšanās no multitaskinga

Nodarbošanās ar multitaskingu rīta cēlienā mums atņem ievērojamu daudzumu enerģijas. Lai gan šķiet, ka vienlaikus paveicam vairākas lietas, patiesībā kvalitatīvi realizēta netiek neviena no tām, tā atņemot vien mums tik vērtīgo laiku, ko vēlāk nākas veltīt jau reiz izpildītu uzdevumu atkārtotai paveikšanai, labojot pieļautās kļūdas.

Pateikt "Nē!"

Vairums no mums ikdienā pārlieku bieži nespēj atteikt līdzcilvēku lūgumiem un piedāvājumiem, tā uzņemoties pārāk daudz un nespējot visu paveikt. Laika un enerģijas taupīšanas nolūkos jau dienas pirmajā cēlienā saglabā stingru nostāju un apņēmību spēt pateikt "Nē!" biežāk!

Atkalsatikšanās prieks

Nozīmīga loma mūsu profesionālajā dzīvē ir ne tikai profesijai un ieņemtajam amatam, bet arī darba videi. Protams, svarīgi ir rast labu kontaktu ar priekšniecību, taču ne mazāk nozīmīgas ir arī attiecības ar kolēģiem – rūpējoties par to attīstīšanu un uzlabošanu, krietni patīkamāka kļūs arī tava ikdiena darbā. Izbaudi to, ļaujoties smiekliem un sarunām ar darba biedriem, nevis vien sausai obligātas informācijas apspriešanai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!