Foto: Shutterstock
Darba intervijas var būt vareni satraucošs pasākums, tomēr neizmērojamo stresu var mazināt un savu sniegumu noteikti var uzlabot, iepriekš pamatīgi sagatavojoties. "Business Insider" karjeras eksperti raduši atbildes uz sešiem jautājumiem, kurus darba intervijās uzdod teju vienmēr.

Pastāsti par sevi

Šis pamudinājums teju allaž ir katras darba intervijas sākumā. Tomēr šajā gadījumā vajadzētu saprast, ka esi atnākusi uz interviju ar savu CV, kas gulst jau uz galda un intervētājs var to aplūkot, tāpēc viņš teorētiski nevēlēsies dzirdēt CV izklāstu, sākot ar pirmajām skolas gaitām.

Šis ir mirklis, lai tu akcentētu pašus svarīgākos sasniegumus, parādot arī savu aizrautību un personības labākās šķautnes. Sāc ar to, kāpēc tev vispār patīk šī joma un tas, ko tu dari. Citiem vārdiem – kas tev palīdz no rītiem celties un ar prieku doties uz darbu. Pēc tam pārvirzies uz sarunas daļu, kurā, balstoties uz savu pieredzi un prasmēm, tu izklāsti, kāpēc esi lieliska šim amatam. Šeit būtiski saprast, ka nevajag arī pārcensties – centies iekļauties 3 – 5 minūšu garā stāstījumā.

Grāmatas "101 jautājums darba intervijā, kurš vairs neliks bīties" autors Džeimss Rīds stāsta, ka šim atvērtajam un plašajam jautājumam nav konkrētas atbildes. "Tas, ko tu stāsti, paliek tavā ziņā. Neviens to izlemt nevar – saproti, kas ir svarīgākais, izmēģini savu sakāmo jau iepriekš un tad ar vieglu sirdi pasniedz sakāmo kodolīgi," tā Rīds.

Kādu atalgojumu vēlies saņemt?

Foto: Shutterstock

Jāatzīst, ka šis ir visai "slidens" jautājums. Tas tāpēc, ka, pirmkārt, neviens darba devējs nevēlēsies dzirdēt pārāk lielu ciparu, un ja tas būs vien no tiem gadījumiem, viņš vienkārši izvēlēsies kādu citu kandidātu, tomēr tajā pašā laikā būtu muļķīgi arī turēties pie visai pieticīga mazumiņa, iespējams, apkrāpjot pati sevi.
Šajā gadījumā palīdzēs, ja uzņēmumā strādās kāds pazīstamais, ar kuru brīvi vari runāt par naudas maka biezumu. Tas tev ļaus saprast, kāds ir vidējais atalgojums konkrētajā uzņēmumā. "Business Insider" speciālisti uzsver, ka tomēr labāk ir uzstādīt atalgojuma latiņu pašai, nevis gaidīt piedāvājumu, jo pastāv liela iespēja, ka darba devējs to apzināti pateikts daudz mazāku, meklējot arī kādu ietaupīšanas iespēju.

Personāla atlases un konsultāciju uzņēmuma "DarbaGuru" vadītāja Inga Daliba norādījusi, ka ir vēl viens labs veids, kā norādīt vēlamo algu. Respektīvi, vislabāk norādīt vēlamās algas līmeni no līdz, nevis nosaukt vienu konkrētu skaitli. Var atsaukties uz pašreizējo atalgojumu un norādīt procentuāli, cik lielu algas pieaugumu sagaidi ar šo jauno pozīciju un darba vietu.

Citus Dalibas padomus par naudas jautājumiem darba intervijā vari apskatīt šeit.

Kāpēc tev ir bijušas tik daudz darba vietas tik īsā laikā?

Foto: Shutterstock

Ja vien darbs, uz kuru pretendē, nav jau pašos pamatos definēts kā īslaicīgs, vairums darba devēju tomēr vēlēsies pieņemt darbinieku, kas jau drīzumā necentīsies pamest darbu un doties citur, tāpēc intervētājs var apskatīt, cik bieži esi mainījusi iepriekšējās darba vietas. Bet ko darīt, ja darbus tomēr sanācis pamainīt diezgan bieži?
Centies koncentrēties uz pozitīvo. Izmanto frāzi kā "Es vēlējos iegūt dažādas pieredzes un iepazīt dažādas sfēras, un tikai mainot darbus, es to varēju paveikt." Pēc tam pastāsti, kā iegūtās pieredzes tev var palīdz vēlamajā amatā. Piemēram, ātri proti adaptēties, ātri apgūsti jaunas lietas un apzinīgi pieņem jebkuru izaicinājumu.

Kā tu raksturotu savu darba stilu?

Foto: Shutterstock

Kādi ir tavi plusi un mīnusi?

Foto: Shutterstock

Darba intervija ir īstais laiks, lai parādītu sevi no labākās puses. Tomēr ir diezgan trausla robeža starp godīgu faktu izklāstu un apnicīgu sevis slavināšanu.
Pašizdomāti un sev piedēvēti komplimenti noteikti nebūs labākais veids, kā parādīt sevi no labākās puses. Šajā gadījumā lieliska tehnika ir pārfrāzēšana, iesākot frāzi, piemēram, ar – "kā teica man iepriekšējais priekšnieks...". Tomēr arī šajā gadījumā nevajag pārcenties. Akcentē tikai tās īpašības, kas ir vajadzīgas un atbilstošas vēlamajam amatam.

Runājot par saviem trūkumiem, esi godīga, bet piebilsti arī to, kā centīsies uzlabot situāciju vai kāda ir mākoņa zelta maliņa šajā situācijā. Piemēram, ja pretendē uz kādu augstāku līmeņa amatu, piebilsti, ka nekad to neesi darījusi (jo tas būs redzams arī tavā CV), tomēr ilgus gadus esi strādājusi šajā sfērā, pārzini to, esi atbildīga un ātri mācies. Atceries, ka darba intervijā cilvēki joprojām vēlas redzēt cilvēcīgumu un to, ka esi gatava smagi strādāt, lai sasniegtu savus mērķus.

Ko tu vari dot šim uzņēmumam?

Foto: Shutterstock

Meklējot jaunus darbiniekus, parasti uzņēmums tomēr vēlas redzēt arī entuziasmu un jaunas vēsmas. Kad intervētājs uzdod jautājumu par tavu pienesumu uzņēmumam, viņš vēlas dzirdēt, kā tu palīdzēsi uzlabot esošo situāciju.
Arī šajā gadījumā vislabāk spēsi atbildēt, ja būsi veikusi savu "mājasdarbu" un izpētījusi uzņēmuma specifiku. Godīgi sakot, tavai atbildei ir jābalstās uz izstudēto, jo būs grūti atbildēt, ja nepārzināsi sfēru. Tomēr, pasniedzot savas idejas, nebaidies atsaukties uz savu iepriekšējo pieredzi, tādā veidā veiksmīgi sevi parādot no labākās puses.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!