Foto: Shutterstock
Mūzika ir sastopama teju katra cilvēka ikdienā. To klausāmies gan apzināti, gan baudām kā patīkamu fonu ikdienas darbos, nereti pat neapjaušot tās klātesamību. Ļoti iespējams, arī tev ir sava mūzikas izlase, ko klausies strādājot, sportojot vai atpūšoties, kā arī brīžos, kad nepieciešama papildus enerģijas un motivācijas deva. Ja tā, iepazīsties ar "The Telegraph" publicēto pētījumu, kurā atklāts, kāda mūzika mūsu darbu ietekmē visefektīvāk, ļaujot strādāt radošāk, produktīvāk un ar lielāku prieku.

Pētījuma autori ir uzņēmums "Mindlab International", un tā ietvaros secināts, ka vidēji deviņi no desmit darbiniekiem savus pienākumus paveic kvalitatīvāk un arī vienkāršāk, ja darba laikā klausās mūziku.

"Pētījums apliecina, ka mūzikai ir ļoti liela nozīme mūsu darba kvalitātes veidošanā, kā arī cilvēka emocionālā stāvokļa ietekmēšanā. Tieši, klausoties mūziku, pētījumā dalību ņēmušie cilvēki uzrādīja augstāku apmierinātību ar savu darbu un tā uzdevumiem," skaidro Deivids Lūiss, neiropsihologs un pētījuma galvenais vadītājs.

Šai sakarā gan jāpiebilst, ka pozitīva ietekme uz darbinieka produktivitāti nepiemīt visiem mūzikas žanriem un stiliem. Atsevišķos gadījumos efekts pat var būt pretējs, tāpēc ir svarīgi izvēlēties darba specifikai piemērotāko fona mūziku, uzsver speciālisti.

Turpinājumā pētījuma rezultātā apkopotie mūzikas žanri un stili, un to specifika, ko ieteicams klausīties darba dienā, ja vēlies uzlabot savu produktivitāti, vairot enerģiju un nodrošināt pozitīvu noskaņojumu.

Ja nepieciešama pārliecība par saviem spēkiem un spēja domāt radoši

Foto: Shutterstock

2005. gadā veiktā pētījumā, kā rezultāti publicēti žurnālā "Psychology of Music'", secināts, ka enerģiska un ritmiska mūzika cilvēkos rada pozitīvas emocijas, kas, savukārt, korelē ar kognitīvo spēju uzlabošanos, palielinoties cilvēku radošumam un uzlabojoties koncentrēšanās spējām, kā arī atmiņai. Tāpat pētījumā atklāts, ka, klausoties ātru un ritmisku mūziku, uzlabojas arī mūsu spējas risināt dažādas problēmsituācijas.

Šai sakarā minētā stila mūziku ieteicams klausīties pirms svarīgām sapulcēm, tikšanām, intervijām, kā arī citiem notikumiem, kuros nepieciešama ticība sev un pašapziņa. Jāpiebilst, ka, balstoties iepriekš minētajā informācijā, kā viena no visu laiku iedvesmojošākajām dziesmām ir leģendārais grupas "Queen" skaņdarbs "We Will Rock You", liecina pētījumi.

Ja vajadzīga ilgstoša koncentrēšanās un paredzams intensīvs, tomēr vienveidīgs darbs

Foto: Shutterstock

Intensīvam, tomēr vienveidīgam darbam, kas prasa ilgstošu koncentrēšanos, tomēr ne pārlieku aktīvu domāšanu un radošumu, piemērota būs neuzbāzīga fona mūzika ar ritmisku, tomēr mērenu plūdumu un nesarežģītu ritmu.
Pētījumos arī secināts, tā pamatojot iepriekš minēto apgalvojumu, ka aprakstam atbilstošās ambient stila mūzikas izslēgšana pazemina darbinieku veikto pienākumu kvalitāti un darba produktivitāti kopumā.

Stresa mazināšanai un garastāvokļa uzlabošanai

Foto: Shutterstock

Visticamāk, par mūzikas spēju nomierināt satrauktu prātu, kā arī uzlabot noskaņojumu jau esi dzirdējusi, to, ļoti iespējams, izjūtot arī pati. Šo apgalvojumu apstiprina arī dažādi pētījumi, kuros atklāts, ka, piemēram, klasiskās mūzikas klausīšanās pazemina asinsspiedienu un samazina stresa hormona kortizola īpatsvaru organismā. Šai sakarā ikvienam, kam nepieciešams mazināt stresyu, kam ikdienā tiekam pakļauti, speciālisti iesaka vismaz stundu dienā klausīties klasisko mūziku, tādējādi ne tikai atgūstot dvēseles līdzsvaru, bet arī uzlabojot organisma pašsajūtu kopumā.

Informācijas iegaumēšanai un atmiņas uzlabošanai

Foto: Shutterstock

Kalifornijas Universitātē veiktā pētījumā atklāts, ka studentiem, klausoties Mocarta komponētu mūziku, mācību vielu apgūt izdodas krietni ātrāk un vieglāk, salīdzinot informācijas apguves procesu, ja fonā atskaņota cita žanra mūzika vai skaņas ar nomierinošu efektu (lietus līšana, uguns sprakšķēšana, putnu čivināšana u.c.). Šis fenomens tiek dēvēts par "Mocarta efektu", tam uzmanību pievēršot neskaitāmiem pētniekiem visā pasaulē. Šai sakarā, ja vēlies jaunu informāciju apgūt ātrāk, piemēram, sagatavoties svešvalodas kursu eksāmenam, klausies kādu no daudzajiem Mocarta skaņdarbiem, kas pozitīvi ietekmēs gan tavas uztveres spējas, gan atmiņu.

Ja nepieciešams aizpildīt lielu daudzumu dokumentu

Foto: Shutterstock

Datu ievades vai dokumentu aizpildīšanas procesā vislabāko efektu sniegs ritmiska popmūzika. Pētījumos secināts, ka tā cilvēka darba ātrumu uzlabo pat par 58 procentiem, salīdzinot šos rezultātus ar situāciju, kas pētījuma dalībnieki darba gaitā mūziku neklausījās vispār.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!