Foto: Shutterstock
Algas pielikums ir kaut kas, ko vēlas daudzi. Diez vai gadījumā, ja vadība tev to piedāvātu, tu atbildētu: "Tas ir ļoti laipni no jūsu puses, bet es neesmu to pelnījusi." Pat tad, ja apzinātos, ka pēdējos mēnešos daudz slinkots un nav bijis atdeves, pielikums tiktu pieņemts. Protams, ja strādāts daudz, pielikums sniegtu ne tikai pilnāku bankas kontu, bet arī sajūtu, ka darbs tiek novērtēts. Diemžēl vairumā gadījumu algas pielikums ir jāizcīna, un, lai tas izdotos, ir jāzina, kā to pareizi paprasīt.

Palūgt lielāku algu var nebūt vienkārši pat tad, ja esi pilnīgi pārliecināta par to, ka tev tā pienākas. Turklāt ar apziņu, ka esi labi strādājusi, vai skaudro patiesību, ka ar pašreizējo atalgojumu knapi savelc galus, vien ir par maz, lai panāktu izmaiņas. Svarīgi ir prast parādīt, ka pielikums ir pelnīts, tāpat ir būtiski sarunu par naudu sākt īstajā brīdī un pareizajā veidā.

Tomēr tas nav neiespējami. Iedvesmojoties no "Forbes", "The Guardian" un "Woman's Day", piedāvājam iepazīties ar četriem nozīmīgiem soļiem, kas jāveic ceļā uz algas pielikumu.

Sagatavojies sarunai un pamato, kāpēc esi to pelnījusi


Foto: Shutterstock
Gatavošanās lūgumam palielināt algu, iespējams, ir pats nozīmīgākais solis, lai process noslēgtos veiksmīgi un tu iegūtu pelnīto pielikumu. Turklāt gatavošanās process var aizņemt dažus mēnešus, nevis tikai pāris dienu. Ja esi sākusi darbu jaunā vietā, tu nevari lūgt pielikumu jau pēc mēneša. Ja kādā vietā strādā apmēram pusgadu, tu vari runāt tikšanos ar savu vadītāju, kuras laikā veiksiet tavas darbības novērtējumu.

Seko līdzi tam, lai līdz šīm pārrunām tu būtu izpildījusi visu, par ko esat vienojušies darba pārrunās vai iepriekš kādā no šāda veida tikšanās reizēm iepriekš. Apkopo datus, kas apliecina – tu uzdevumu esi paveikusi godam vai pat ar uzviju. Ja tev ir skaitļi, kas to pierāda, iegūsi papildu priekšrocību, jo cilvēki mēdz sacīt – skaitļi nemelo.

Apkopo informāciju par to, kāds ir tavs pienesums uzņēmumā, lai vadība saprot, ka esi vērtīga darbiniece. Tāpat ieteicams painteresēties par peļņu citos uzņēmumos vai darbos, ko varētu veikt cilvēks ar tavu izglītību, pieredzi un spējām. Tas palīdzēs saprast, cik lielu pielikumu vari prasīt un neizvirzīt pārāk augstu (vai zemu) mērķi. Turklāt tu būsi droša, ka tevi nevarēs piemānīt, apgalvojot, ka jau tā saņem lielāko iespējamo atalgojumu nozarē.

Sagatavo sarunai priekšnieku un atrodi īsto brīdi


Foto: Shutterstock
Diez vai priekšniecība būs sajūsmā, ja nostādīsi viņus fakta priekšā bez brīdinājuma. Pārliecinies, ka vadība saprot, par ko tieši vēlies runāt. Kad norunā tikšanos, palūdz arī sagatavot savas darbības novērtējumu un liec manīt, ka runa būs par atalgojumu. Arī vadībai ir nepieciešams sagatavoties šādai sarunai.

Tāpat ļoti būtiski ir izvēlēties pareizo laiku, kad ieplānot tikšanos un runāt par šo jautājumu. Agrs pirmdienas rīts vai vēls piektdienas vakars noteikti nebūs piemērotākais laiks sarunai. Mēģini atrast laiku, kad ne tu, ne cilvēks, ar ko tev jārunā, nav pārāk aizņemts. Ir būtiski, lai jūs abi varētu bez steigas izrunāt situāciju un visus radušos jautājumus.

Noteikti jāņem vērā arī uzņēmuma finansiālā situācija. Ja uzņēmumā notiek darbinieku skaita samazināšana vai citas darbības taupības nolūkos, algas pielikumu, visticamāk, tāpat nedabūsi. Tāpat lūgumu labāk izteikt, pirms tiek pieņemts nākamā perioda budžets. Ja to darīsi vēlāk, visi izdevumi jau būs saplānoti un pat gadījumā, ja vadība piekritīs tavam lūgumam, tev nāksies gaidīt.

Labs brīdis, kad prasīt algas pielikumu ir tad, ja esi veiksmīgi noslēgusi kādu projektu vai jūti, ka vadība ir sajūsmā par tavu sniegumu. Protams, sarunai tāpat būs jāgatavojas, bet tas noteikti būs vienkāršāk.

Saruna: esi pārliecināta un neprasi līdzjūtību


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirms dodies runāt ar vadību, atceries, ka tev pašai ir jābūt pārliecinātai par to, ka pielikums ir pelnīts. Daudz veiksmīgāka saruna būs tad, ja varēsi pamatot, kāpēc to esi nopelnījusi, nevis, kāpēc tev vajag vai tu gribi lielāku algu. Koncentrējies uz savu sniegumu un pienesumu uzņēmumam. Tev ir jāparāda pārliecība par sevi un entuziasms pret savu darbu.

Iepriekš sagatavo sakāmo. Tajā jāiekļauj sekojoši punkti:

  • Vēlamais atalgojums;
  • Fakti, kas pamato tevis nosaukto summu;
  • Tavi ievērojamākie no nesenajiem sasniegumiem;
  • Dati un fakti, kas pierāda tavu devumu uzņēmumam.

Ir ļoti svarīgi neiekļaut emocionālus apsvērumus savā pamatojumā. Tavai priekšniecībai nav jāuzņemas atbildība par lēmumiem, ko esi pieņēmusi, vai lietām, ko vēlies iegādāties. Vadībai ir svarīgi tas, ko tu esi pelnījusi, un vai ieguldījums atmaksāsies.

Sagatavojies atteikumam


Foto: Shutterstock
Atceries teicienu – cerēt uz labāko, bet gatavoties sliktākajam. Esi gatava saņemt atteikumu. Tomēr atceries, ka "nē" tagad ne vienmēr nozīmē "nē" uz visiem laikiem. Turklāt – ja neprasīsi, algas pielikumu, visticamāk, nedabūsi.

Ja priekšniecība atbild, ka uzņēmums pašlaik nevar atļauties maksāt vairāk, pajautā, kad un vai situācija varētu mainīties. Tāpat noskaidro, ko tu vari darīt, lai darba devējs būtu motivēts tev maksāt vairāk nākotnē. Vienojieties atgriezties pie šīs sarunas vēlāk, kad situācija mainīsies. Turklāt tu vari lūgt arī cita veida "pielikumu", piemēram, kādu papildu brīvdienu, iespēju noteiktās situācijas izmantot darba auto vai apmaksātus kursus vai semināru.

Ja tu saņem stingru nē, neatstājot vietu diskusijām, noskaidro, ko tu vari darīt, lai situācija pēc kāda laika mainītos. Esi konstruktīva un mierīga. Jebkurā gadījumā centies sarunu noslēgt uz pozitīvas nots, pasakies par veltīto laiku un sniegtajiem ieteikumiem.

Neatkarīgi no sarunas iznākuma, pēc tikšanās velti nedaudz laika pārdomām. Runāt par naudas jautājumiem, sevi aizstāvēt un runāt par savu sniegumu nav viegli. Izmet mazu līkumu pa kvartālu, lai nedaudz nomierinātos un atbrīvotos no spriedzes. Kad atgriezies, nosūti e-pastu, kas rezumē tikšanās laikā runāto. Tavai tiešajai vadībai būs nepieciešams, uz ko atsaukties, runājot par tavu pielikumu tālāk. E-pastu nosūti arī atteikuma gadījumā. Šādā gadījumā tas kalpos kā notikušā dokumentācija un var noderēt vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!