Foto: Shutterstock
Saņemt darba piedāvājumu vai doties jau uz interviju savā ziņā ir patīkami, jo tas liecina par iespējamām pārmaiņām profesionālajā jomā. Nevar noliegt, ka lēmums par darba maiņu ir ļoti atbildīgs process, tāpēc ir pavisam normāli, ja sāk mākt šaubas. Iedvesmojoties no "Business Insider" karjeras ekspertiem, piedāvājam iepazīties ar piecām lietām, kam pievērst uzmanību, ja nevari izlemt – pieņemt piedāvājumu vai tomēr atteikties.

Darba apraksts

Viens no svarīgākajiem aspektiem, izvērtējot konkrēto vakanci, ir darba apraksts. Gadījumā, ja tas ir neskaidrs un neviens arī īsti nevar atbildēt uz tevi interesējošajiem jautājumiem, pastāv iespēja, ka viņi paši nav tikuši skaidrībā un sakārtojušas lietas uzņēmuma iekšienē.

Ir svarīgi saprast savus pienākumus, atbildību un darba gaitu, lai varētu izvērtēt, vai šis amats tev patiešām der – pretējā gadījumā vari attapties situācijā, ka tev "uzgrūsts" pārāk daudz un konkrētā pozīcija absolūti nav radīta tev.

Tāpat darba pienākumus ir svarīgi saprast tāpēc, lai kādreiz būtu iespēja parunāt par izaugsmi vai algas pielikumu. Ja nezināsi, kādi ir darba apjomi un norma ikdienā, nekad tā arī neapzināsies, cik daudz ir jāpaveic, lai varētu runāt par attīstību uzņēmumā.

Noskaņojums uzņēmumā

Foto: Shutterstock

Ja darba intervijā tev ir iespēja aplūkot arī vietu, kur varētu strādāt, tev vajadzētu pievērst uzmanību itin visam. Būtiski pavērot, vai tevi apmierinās gan darba apstākļi, gan arī kopējais noskaņojums telpās.

Runājot par darba vietu, protams, liels pluss ir patīkama vide – ja viss ir kārtībā un ir izprotams, kā un kur tu strādāsi, problēmām nevajadzētu rasties.

Tāpat svarīgi paraudzīties apkārt, lai saprastu, kādi šķiet tavi iespējamie kolēģi – vai viņi ir priecīgi un izskatās draudzīgi? Centies pavērot, kā viņi izturas arī viens pret otru! Šīs detaļas ir būtiskas, lai izprastu atmosfēru kolektīvā. Ja kāds no šiem aspektiem nav pieņemams, atrašanās tur ikdienā varētu būt visai nomācoša un grūta.

Tikšanās ar priekšniecību

Privātas dabas jautājumu apspriešana

Foto: Shutterstock

Darba intervijā ir pilnīgi normāli saņemt virkni jautājumus, lai priekšniecība var izprast, vai esi atbilstoša konkrētajam amatam. Tomēr, kas nav mazsvarīgi, būtiski, ka šie jautājumi ir par profesionālo jomu.

Mēdz būt gadījumi, kad intervētājs neatlaidīgi un visai uzbāzīgi cenšas kaut ko izzināt par tavu privāto dzīvi. Protams, neliela iepazīšanās ir lieliska, tomēr lielā mērā svarīgi saprast, ka vienīgais, kam būtu nozīme, ir tava pieredze profesionālajā jomā. Ja darba intervijā jūties neērti, atbildot uz privātiem jautājumiem, apdomā, kādi vari būt intervētāja nolūki un vai šādu robežu pārkāpšana arī ikdienā tev ir pieņemama.

Runājot par profesionālas dabas jautājumiem, šeit atradīsi 15 zīmīgākos darba interviju jautājumus un atbildes uz tiem.

Atalgojuma izskaitļošana

Foto: Shutterstock

Atalgojums ir viens no piņķerīgākajiem tematiem darba intervijā, tomēr bez tā iztikt nevar. Lai arī mēs varbūt vēlētos par konkrēto darbu saņemt visas pasaules naudu, šādās situācijās ir jābūt objektīviem.

Dodoties uz darba interviju, tev noteikti ir skaidrs, cik aptuveni varētu saņemt par konkrēto darbu, kā arī par to, kāds ir vidējais atalgojums konkrētajā sfērā. Protams, vienmēr ir vēlēšanās nopelnīt vairāk un visu, kas ir mazāks par tavām gaidām, ir sāpīgi dzirdēt. Tomēr ir reizes, kad tevi var apbižot pārāk daudz.

Ja priekšniecība nesaredz tavas spējas un iespējamo ieguldījumu, novērtējot tevi pārāk zemu un piedāvājot pārāk niecīgu atalgojumu, ir jāpatur prātā citas iespējas. Nepiekāpies piedāvājumam, kas tev nav pieņemams. Arī solījumi un frāzes, kā piemēram, "mēs vēlētos, kaut varētu tev maksāt vairāk" ir samērā maznozīmīgas. Izvērtē, kas tev ir pieņemams un nepieļauj, ka tevi nenovērtē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!