Foto: Shutterstock
Stundas, ko pavadi darba vietā tam arī ir domātas – darbam. Šo laiku nepieciešams maksimāli izmantot, lai īstenotu visu, kas nepieciešams, lai tava profesionālā dzīve noritētu veiksmīgi, bet priekšnieks nepārmestu, ka neesi simtprocentīgi atdevusies saviem pienākumiem. Protams, tas nenozīmē, ka visas darbalaika stundas tev jābūt kā piekaltai darba galdam vai kam citam. Tomēr ir daži stingrie "nē", ko noteikti nevajadzētu darīt zem priekšnieka deguna. Desmit lietas, ko noteikti nevajadzētu ieplānot darba laikā, apkopojusi "Forbes" komanda.

Andeļu rīkošana

Ja tavs blakus ienākumu avots ir kosmētikas, virtuves piederumu vai citu nieku izplatīšana ar katalogu palīdzību, tad šo andelēšanos nevajadzētu veikt darba laikā. Protams, ja tev ir liekas teātra biļetes, vari piedāvāt darba kolēģiem, bet ne jau rīkot veselu tirgu, kas aizņem vairāk nekā dažas minūtes. Tirgošanās ar citu kompāniju produktiem liks tev izskatīties neprofesionāli un var nepatikt priekšniekam.

Komiteju vai brīvprātīgo sapulces darbavietā

Ja tavs priekšnieks tev ir devis atļauju izmantot konferenču telpu, lai īstenotu kādu cēlu brīvprātīgo darbu – uz priekšu. Citādi, ja neesi ne ar vienu apspriedusies, bet kvēli vēlies sapulcināt darba grupu, kas palīdzētu patversmju kaķīšiem, atliec šo nodarbi laikam pēc darba.

Sava biznesa organizēšana

Ja papildus pastāvīgajam darbam esi spērusi soļus arī sava biznesa izveidē, tas ir jauki. Taču jāatceras, ka abas darbavietas nepieciešams nošķirt. Tāpēc visu, kas attiecas uz sava biznesa pārvaldīšanu, dari nevis pie darba galda, bet gan ārpus pamatdarba telpām, lai nerastos liekas problēmas. Priekšnieks var uzskatīt, ka neesi komandas spēlētāja.

Neuzspied savu reliģisko pārliecību

Tāpat kā mums ir tiesības brīvi izvēlēties, kādu mūziku klausāmies vai kādu apģērbu valkājam, tā arī katram ir tiesības uz savu reliģisko pārliecību. Darba vidē nevajadzētu kolēģiem uzspiest savu reliģisko pārliecību vai vēl ļaunāk, censties kādu pārvilināt savā pusē.

Neveido attiecības ar priekšnieku vai padoto

Protams, darbs ir vieta, kur nereti satiekam cilvēkus, ar kuriem vēlāk veidojam ne tikai draudzīgas attiecības, bet arī nopietnas partnerattiecības. Ja vien uzņēmuma politika to ļauj, viss kārtībā. Taču vajag atcerēties, ka nekad nevajadzētu ielaisties sakaros ar savu tiešo priekšnieku vai padoto. Ja šie nelielie sakari aiziet pa skuju taku, uzņēmumam var draudēt apsūdzības par seksuālu uzmākšanos.

Foto: Shutterstock

Nepārvērt darbavietu par trenažieru zāli

Tava nodošanās fiziskajām aktivitātēm ir ļoti apsveicama un apbrīnojama. Taču nevelc līdzi trenažieru zāli uz darbavietu – kolēģiem nevajadzētu saost tavu sporta somu, kur ievīstīts sasvīdis apģērbs. Ja darba vietā nav skapīšu, kur atstāt sporta somu, parūpējies, lai vienmēr nomazgātos sporta kluba dušās vai pārplāno treniņu laikus tā, lai nebūtu visi atribūti jāņem līdzi uz darbu.

Nesit kanti kolēģiem

Ja veiksmīgs flirts ir licis tev saņemties uzaicināt foršo kolēģi uz randiņu un viņš piekrīt – ļoti jauki. Taču, ja esi saņēmusi kurvīti, saproti, ka tas ir galējs atteikums, nevis īslaicīgs, tāpēc nepadari strādāšanu neērtu ar savu izmisīgo flirtu un uzmanības pievēršanu. Tāpat, centies neņemt to personīgi – apvainošanās par atraidījumu var ietekmēt darba gaitu, bet tas nekam neder tad, ja tev ar kolēģi ir jāstrādā kopā diendienā.

Šeit vari apskatīt rīcības plānu gadījumā, ja starp tevi un kādu kolēģi uzvirmojušas romantiskas jūtas.

Nemeklē citu darbu

Nav nozīmes tam, ka tu ļoti ienīsti to, ko dari, un vēlies tikt ātrāk kādā citā siltā vietiņā – pašreizējā darba vietā, kamēr vien tas ir darbalaiks, nesērfo pa citu darbu piedāvājumiem. Tev joprojām maksā par darbu šajā vietā, tāpēc fokusējies uz to, kas tev ir jādara.

Lai pārliecinātos, ka esi īstajā vietā, iepazīsties ar pazīmēm, kas to apliecinās, tomēr, iespējams, vērtīgi apskatīties pazīmes, kas liecina - laiks domāt par atlūgumu.

Neapspried juridiskas vai finanšu lietas

Kolēģiem noteikti nevajadzētu dzirdēt tavas kaismīgās telefonsarunas ar šķiršanās advokātu vai strīdus ar parādu piedzinējiem. Veic šos telefonzvanus pusdienu pārtraukumā, kad neviens tev nebūs apkārt un varēsi kārtot savas lietas, svešu ausu pāru neuzmanīta.

Nekliedz pa telefonu

Skaļāku un asāku vārdu apmaiņa telefonsarunu laikā ar kādu klientu var gadīties visiem. Taču šie zvani nebūtu jādzird visam birojam. Ātrākais veids, kā radīt par sevi sliktu iespaidu, ir ļauties savam temperamentam. Centies sarunas risināt piezemētos toņos un neļaut sev aizsvilties. Vai arī izmanto sapulču telpu, kas būs nostāk no darbagaldiem un kolēģiem netraucēs.

Šeit iespējams iepazīties ar dažām lietām, kuras prātīgi cilvēki par sevi darba vietā neatklāj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!