Foto: Shutterstock
Tie, kas piedzīvojuši kaut vienu darba interviju, pēc kuras potenciālais darba devējs solās tuvāko dienu laikā dot ziņu, noteikti piekritīs, ka šis process var būt īpaši nervu kutinošs. Frāze "sazināsimies ar jums tuvākās nedēļas laikā" paver iespēju lielām cerībām, ka tas notiks rīt, parīt... Tomēr tad, kad telefons nezvana, sākam nervozēt. Kāpēc zīmīgais zvans vēl nav noticis? "Business Insider" karjeras ekspertiem ir atbildes.

Tu nebiji sagatavojusies

Pirms raidīt dusmu zibeņus intervētāja virzienā par to, ka neesi saņēmusi zvanu par nākamo interviju kārtu vai jau attiecīgo amatu, vispirms apdomā, cik ļoti lielas pūles tu ieguldīji šajā iespējā.

Vai tiešām pavadīji vairākas stundas, lai sagatavotos, izpētot kā uzņēmuma specifiku, tā arī konkrētā amata būtību? Ja neieguldīji sevišķu enerģiju šajā procesā, nevajadzētu sevi šaustīt par to, kāpēc neviens no konkrētā uzņēmuma tev nedod ziņu – ja nebiji kārtīgi sagatavojusies, nav nekāds brīnums, ka neparādīji sevi no labākās puses un neiepatikies.

Kā iepriekš "Viņa" lasītājām skaidroja "CV-Online Latvia" mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa – vēlams izpētīt uzņēmuma darbības nozari, amata aprakstu, korporatīvo kultūru, sagatavot īsu, kodolīgu, ne vairāk kā minūti garu stāstu par savu iepriekšējo pieredzi, pienākumiem un prasmēm, pieminot arī, kādi izaicinājumi tiek gaidīti un kas tiek meklēts nākamajā darba vietā.

Tu nebiji entuziastiska un neparādīji, ka vēlies šeit būt ilgtermiņā

Foto: Shutterstock

Protams, būtiska ir sagatavošanās un arī daudzi citi priekšnoteikumi, lai pēc darba intervijas sagaidītu nozīmīgo zvanu, tomēr nevar noliegt, ka, lai patiesi parādītu, cik šis darbs ir svarīgs, būtisks ir entuziasms un īsta vēlme pierādīt, ka būsi laba darba darītāja.
Arī tad, ja, kā saka, "uz papīra" būsi lieliska un tavs CV ir bagātināts ar vajadzīgo pieredzi, noteicošā ir pareizā priekšstata radīšana. Ja būsi nīgra un sevišķi neieinteresēta, var gadīties, ka tavu cerēto vietu ieņems kāds cits. Kāpēc? Tieši tāpēc, ka neizrādīji vajadzīgo attieksmi!

Tā vietā ir jācenšas parādīt, ka šī nav tava kārtējā darba intervija, kuras rezultāts tevi sevišķi neuztrauc. Tev ir jāparāda, ka esi ieinteresēta atbilstošajā amatā un vēlies ar pilnu sparu ķerties klāt darbiem. Turklāt vērts parādīt arī to, ka vēlies tieši šo un ne citu darbu, aši neaizskrienot prom, kad nāks kāds cits piedāvājums.

Tu biji pārāk pasīva vai pārāk agresīva

Foto: Shutterstock

Skaidrs, ka stress kaut kādā mērā ietekmēt cilvēka uzvedību. Viens uztraucas pārāk daudz pirms intervijas, kā rezultātā spēks izsīkst un viņam var nebūt vairs dukas radīt labāko priekšstatu par sevi, cits atkal tā uztraucas, ka emocijas ir sakāpinātas, nervozi vai pat agresīvi runājot. Lai arī kā būtu, intervijas laikā ir jācenšas atrast zelta vidusceļš.
Gluži tāpat pasivitāte un agresivitāte izpaužas, piemēram, jautājumu uzdošanā. Pāris pretjautājumi intervētājam var radīt to labāku priekšstatu par tevi, turpretī pārāk daudz vai neviens jautājums, attiecīgi – nezinīša tēlu.

Tu cieti neveiksmi, izvēloties piemērotāko tērpu

Foto: Shutterstock


Tiesa, darbinieku nevērtē pēc viņa glītuma, bet gan pēc prasmēm. Tomēr, neskatoties uz to, arī ārējam izskatam ir nozīme darba intervijas laikā.

Apģērbs, kādā cilvēks ierodas iegūt darbu, ir gana nozīmīgs, jo var ļoti daudz ko par cilvēku un viņa izvēlēm pastāstīt. Protams, tas gan nenozīmē, ka uz jebkuru interviju jāierodas dārgās drēbēs, bet šeit vairāk uzsvars tiek likts uz piemērotākā stila izvēli.

Par to, kādu apģērbu izvēlēties, dodoties uz darba interviju, atradīsi vizāžistes un imidža veidotājas Gundegas Kasparsones, kā arī stilistes Inetas Zariņas padomos te, bet no kādiem apģērbiem izvairīties, lūko šeit.

Tava personība neatbilda konkrētajām amatam

Foto: Shutterstock


Liela nozīme ir arī personības atbilstībai konkrētajam amatam. Pirms piesakies darbā, kārtīgi izpēti, kādas prasības izvirzījis uzņēmums.

Pirmkārt, vai izvirzītais rakstura iezīmju kopums tev piemīt? Tas ir būtiski, jo, ja, piemēram, uzņēmums meklē atbildīgu cilvēku ar augstiem kārtības standartiem, tad nevīžīgs brīvdomātājs šai vakancei diemžēl nederēs, jo ir skaidri saprotams, ka atbilstības nav. Šajā sakarā vēlamies nedaudz likt aizdomāties. Ja tomēr esi pieteikusies intervijai, skaidri apzinoties, ka izvirzītās prasības tevi neraksturo, bet vēlies "apmuļķot" intervētāju, veikli tās noslēpjot, padomā, vai neliec sprunguli pati savos ratos, proti, tu piesakies darbam, ko pati labi zini, ka nespēsi iemīlēt un padarīt tā, kā tev tīk… Vai tas ir godīgi pašai pret sevi? Varbūt neiznieko laiku, bet darīt kaut ko lietderīgu un karjeras jomā papildinošu.

Bet, runājot par atbilstību, noteikti vērts pirms tam pastudēt, kāda ir darba dinamika. Iespējams, darba devējs vaicās par to, vai spēj darboties spriedzes situācijās, ātri, patstāvīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!