Foto: Shutterstock
Dažkārt ikviens savā darba vietā jūtas izsmelts, bet pēc kārtīgas atpūtas ir enerģijas un spēka pilns, lai mestos jaunos izaicinājumos. Taču ir arī tādi, kam nelīdz nekāda atpūta, un teju katra diena izvēlētajā jomā ir gatavās mokas. Lielo nepatiku pret darbu nereti izraisa vide, kurā pienākumi jāveic – nepatīkami kolēģi vai priekšniecība. Tomēr riebumu pret savu ienākumu avotu var radīt arī neapzināta, bet nepareiza karjeras ceļa izvēle.

Nav šaubu, ka, neesot savā vidē, jūtam diskomfortu un citas nepatīkamas sajūtas. Tāpēc tas ir pavisam loģiski, ja arī darba vietā vai profesijā, kas nav domāta mums, jūtamies ne savā ādā. Jā, protams, ikviens jauns darbs ir kā jauns izaicinājums, tāpēc sākumā, ļoti iespējams, nemaz nenojautīsim, ka tas nav priekš mums. Tomēr pēc kāda laika apkārtējā vide, bet lielākoties mēs paši sev signalizējam, ka kaut kas nav kārtībā un ir pienācis laiks pārmaiņām.

Ja arī tu esi sākusi apšaubīt savu karjeras izvēli, bet neesi droša, vai šaubās klausīties, turpinājumā piedāvājam iepazīties ar portāla ''Reader's Digest'' speciālistu uzskaitītajām pazīmēm, kas var liecināt – tavs darbs nav tev īstais.

  • Savukārt, ja nolem, ka ir laiks mīt citu karjeras ceļu, šeit iepazīsties ar to, kas jāievēro jauna darba meklējumos, vēl neuzrakstot atlūgumu.

Darbu vairs neuztver tikpat nopietni kā agrāk

Ja tev piedāvātās iespējas sevi izaicināt un attīstīties atdod citiem kolēģiem vai pirms nozīmīgām tikšanās reizēm vairs neizjūti satraukumu, tā var būt zīme, ka tavs darbs tev vairs nenozīmē tik daudz, cik iepriekš. Tāpat, iespējams, arī pret neveiksmēm esi sākusi izturēties vienaldzīgi – tās nemotivē strādāt labāk. Šādas sajūtas varētu skaidrot ar to, ka brīdī, kad esi nonākusi pie apziņas – šī brīža karjeras izvēlē vairs nav iespējams augt, tava būtība alkst pēc pārmaiņām. Taču, ja tu šīs alkas nepamani, tava būtība sāk sūtīt arvien skaļākus signālus, rezultātā pārmaiņas uzspiežot.

Bieži meklē attaisnojumus, lai neierastos darbā


Foto: Shutterstock
Ikvienam laiku pa laikam ir nepieciešama mentālās veselības diena un brīvdienas, lai spētu atjaunoties un turpināt strādāt ar jaunu spēku. Taču, ja tu jau regulāri mēģini atrast attaisnojumus, lai neierastos darbā, neskatoties uz to, ka tev nav nekādas slimības pazīmes vai īsta nepieciešamība, tas jau ir sarkanais signāls. Karjeras konsultants Evans Pellets skaidro: ''Ja tu sevi pieķer domājam, ka vēlies būt jebkur citur tikai ne savā darba vietā, iespējams, tev ir nepieciešams atvaļinājums vai karjeras maiņa.''

Vienā no nesenākajiem žurnāla ''Inc.'' rakstiem teikts – strādājot darba vietā, kura nedara tevi laimīgu, var rasties fiziskas veselības problēmas. Piemēram, kristies produktivitāte, pasliktināties veselības stāvoklis un iestāties vispārīga nožēlojamības sajūta. Ja arī tu teju ik rītu celies ar domu: ''Tik ļoti negribas iet uz darbu, '' iespējams, ir laiks apdomāt darba maiņu.

Kolēģi atzīst tavus ar darbu nesaistītus talantus, un tev ir garlaicīgi


Foto: Shutterstock
Kolēģu izteikumi, ka tev padodas citas lietas ārpus darba, var būt parasts kompliments vai arī slēpts mājiens tam, ka tu nepilnvērtīgi veic savu šī brīža lomu darba vietā. Pellets skaidro: ''Bieži vien tie cilvēki, kas ikdienā ir mums blakus, mūsu talantus un patiesās spējas redz labāk nekā mēs paši. Tāpēc jāiemācās šajos cilvēkos klausīties un, iespējams, viņu teikto vajag ņemt vērā.''

Par nepieciešamību iet citu karjeras ceļu var liecināt arī tas, ka savā darba vietā vai, iespējams, nozarē tev vairs nav, kur augt. Karjeras konsultante Lorija Šervina stāsta: ''Ja savā darba vietā tev ir garlaicīgi un trūkst degsme, ir laiks pārmaiņām. Izaugsme ir būtiska ikviena pastāvīgajiem panākumiem, tāpēc nepieciešams uzņemties iniciatīvu, lai atrastu savas izaugsmes iespējas.''

Tavs ķermenis protestē, un jūties garīgi izsmelta


Foto: Shutterstock
Pazīme, kas neapšaubāmi liecina par to, ka esi izvēlējusies nepareizo karjeru, – tavs organisms sāk sūdzēties. Tev bieži sāp mugura, parādās gremošanas problēmas, sāpes krūtīs vai spēcīgas galvassāpes. Brīdī, kad izvēlētais darbs vai profesija nav saskaņā ar to, kas mēs esam vai mūsu dabiskajām stiprajām pusēm, ķermenis sāk runāt, taču diemžēl daudzi no mums to ignorē. Dažkārt līdzīgas veselības problēmas novērojam savos kolēģos, tāpēc pieņemam to kā normu un neliekamies ne zinis. Taču, iespējams, ir laiks savā ķermenī ieklausīties un kaut ko savā dzīvē mainīt.

Vēl viens klusais signāls, kas var liecināt, ka esi izvēlējusies nepareizo karjeras ceļu, – katru dienu mājās pārrodies garīgi izsmelta un, iespējams, arī tev ir sajūta, ka dienas laikā neko nepaveici. Dažkārt šādi justies nav nekas neparasts, taču, ja šāda sajūta tevi pārņem teju katru dienu, tas var nozīmēt, ka tavas spējas neatbilst tavam ikdienā veicamajiem pienākumiem. Darbam, kas piemērots tieši tev, vajadzētu lielākoties likt justies kā zivij ūdenī. Arī šāds ienākumu avots tevi nogurdinās, taču nogurums nebūs pastāvīgs, un pilnīgu spēku izsīkumu jutīsi tikai dažkārt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!