Foto: Shutterstock
Darba vietā, veidojot reputāciju, priekšstatu par sevi un jaunus kontaktus, ir svarīgi ar citiem dalīties savā ziņā personīgā informācijā. Taču atklāšanās darba vidē nav tik vienkārša – ''nepareizo'' lietu skaļa paušana var radīt pretēju rezultātu vēlamajam, iespējams, pat postoši ietekmējot tavu karjeru. Tāpēc ir svarīgi zināt, kur sarunās un savstarpējās attiecībās ir robeža, kuru nepārkāpt, jo brīdī, kad kaut kas būs pateikts, to atpakaļ vairs nevarēsi paņemt – līdzīgi kā izlietu ūdeni vairs nesasmelsi.

Emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs savā ''LinkedIn'' profilā, raksta – šeit lieti noder prasme pielietot emocionālo inteliģenci, jo tā piešķir cilvēkiem spēju atpazīt, ko darba vidē drīkst un nedrīkst par sevi atklāt. Tāpat tā ietekmē mūsu uzvedību, kā rīkojamies sarežģītās situācijās un kā pieņemam lēmumus ar pozitīviem rezultātiem. Labā ziņa – emocionālā inteliģence piemīt mums katram, tikai jāprot to pilnvērtīgi izmantot.

Lasi tālāk un iepazīsties ar Bredberija uzskaitītajām lietām, kuras par sevi darba vietā neatklāt un kuru apzināšana palīdzēs stiprināt tavas emocionālās inteliģences prasmes.

Savu politisko pārliecību


Foto: Shutterstock
Varbūt par to tā neesi domājusi, bet cilvēka politiskā pārliecība ir cieši saistīta ar viņa identitāti – tā savā ziņā atklāj cilvēka vērtības, idejas, uzskatus. Veiksmīgi un gudri cilvēki par savu pārliecību skaļi nerunā. Ja tu otram dari zināmu, kādam politiskajam spēkam tici, un mēģini iebilst vai izmainīt viņa pārliecību, šāda rīcība var strauji vien likt mainīt par tevi domas. Tāpat otra vērtību un uzskatu apšaubīšana ir viena no aizvainojošākajām lietām, kuru izrādīt.

Dažādi cilvēki pret politiku un tajā notiekošo izturas dažādi – kāds labprāt iesaistīsies veselīgās diskusijās, bet cits, iespējams, ar putām uz lūpām metīsies pārliecināt ikvienu piekrist viņa uzskatiem. Vislabāk izvairīties no politikas pieminēšanas vispār, jo pat it kā tā starp citu pieminēts pasaulē nozīmīgs politisks notikums var izraisīt konfliktu vai neglaimojošu viedokļu apmaiņu. Tu vari ieklausīties citos, ja tie vēlas par politiku runāt, taču, ja iespējams, centies sarunu novirzīt citās sliedēs.

Uzskatu – otrs nav kompetents savam amatam, un cik daudz tu pelni


Foto: Shutterstock
Daudzās darba vietās, it īpaši darba attiecību sākumā, ir cilvēki, kas ir šķietami nekompetenti un nepiemēroti savam amatam. Viņi pieļauj kļūdas, nav pārliecināti par savu sniegumu, nav tik spējīgi kā citi kolēģi un tamlīdzīgi. Ja tev nav iespēja šādam kolēģim palīdzēt uzlabot viņa prasmes un sniegumu vai viņu atbrīvot no darba, tu neko neiegūsi, norādot uz viņu nepiemērotību amatam. Patiesībā norādīšana uz otra nekompetenci var izskatīties pēc mēģinājuma sevi parādīt labākā gaismā, tādējādi pret sevi izsaucot negatīvus viedokļus no citu kolēģu puses.

Runājot par darbinieku atbilstību… Iespējams, tavi ģimenes locekļi labprāt vēlas zināt, cik daudz naudas ieripo tavā kontā ik mēnesi, it īpaši tad, ja savulaik esat dzīvojuši visai pieticīgi, bet šobrīd vairs tēriņi nav tik ļoti jāierobežo. Taču ienākumu atklāšana darba kolēģiem var radīt saspringumu jūsu starpā. Tas tāpēc, ka ne vienmēr iespējams algas sadalīt pilnībā taisnīgi. Līdz ko kolēģi uzzina, cik tu pelni, tie mēģina atrast atalgojuma neatbilstību tavam sniegumam. Iespējams, ir vilinoši ar kādu tuvu kolēģi vien intereses pēc salīdzināt jūsu ienākumus, bet brīdī, kad tas tiks izdarīts, jūs viens uz otru vairs neskatīsities kā agrāk.

Ka ienīsti savu darbu un meklē jaunu


Foto: Shutterstock
Pēdējā lieta, ko jebkurš savā darba vietā no jebkura kolēģa vēlas dzirdēt, ir tas, ka viņš ienīst savu darbu. Šāda rīcība cilvēku parāda negatīvā gaismā, un neviens nevēlēsies ar viņu sastrādāties. Tāpat, lai arī cik pārliecināta tu būtu, ka priekšniecība neuzzinās par tavu nepatiku pret darbu, tu rūgti maldies. Agri vai vēlu tava gaušanās nāks gaismā un tavā vietā, ļoti iespējams, stāsies kāds cits, kas tavu darbu darīs ar prieku.

Tāpat, ja esi nolēmusi aiziet no darba, bet tikai brīdī, kad būsi atradusi jaunu darbavietu, nesteidz citiem stāstīt, ka esi jauna darba meklējumos. Brīdī, kad dari zināmu, ka plāno aiziet, neskatoties uz to, cik izcila darbiniece esi, tavā vietā tiek meklēts kāds cits. Savukārt, ja tavi cita darba meklējumi būs neveiksmīgi un tu vēlēsies palikt, iespējams, tu to vairs nevarēsi vai arī kolēģi turpmāk uz tevi skatīsies kā uz to darbinieku, kas šeit nemaz nevēlas būt un ir palicis piespiedu kārtā.

Savas un, tavuprāt, citu guļamistabas aizkulises


Foto: Shutterstock
Neskatoties uz to, vai tava intīmā dzīve ir sasniegusi tās kulmināciju vai tieši pretēji – ir zemākajā tās punktā, tam, kas notiek tavā guļamistabā, nav vietas tavā darba vietā. Šādas runas kolēģos var izsaukt dažādu reakciju – kāds, iespējams, par tevi smiesies un aiz muguras tevi aprunās, bet pavisam noteikti liela daļa tavā klātbūtnē justies neērti. Tāpat, runājot par saviem gultas priekiem, tu nekavējoties izpelnies negatīvu reputāciju.

Līdzīgi ir arī ar aprunāšanu vai pieņēmumu izteikšanu par to, kas, tavuprāt, notiek tavu kolēģu guļamistabās. Komentāru vai piezīmju izteikšanu par citu intīmo dzīvi, kas, iespējams, domātas kā joks, ne tikai liks otram justies neērti, bet var arī nobiedēt, jo kāpēc gan kolēģim būtu jādomā par citu mīlas priekiem. Ir atļauts domāt un uzskatīt, ko vien vēlies, taču savus prātojumus paturi pie sevis, ja vien nevēlies, lai citi tevi uzskata par dīvainu un skatās uz tevi ar nepatiku.

Paveikto trakulīgajās jaunības dienās


Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka tava pagātne par tevi pasaka daudz. Un tas, ka kaut ko neiedomājami muļķīgu pēdējo reizi paveici pirms vairākiem gadiem, nenozīmē, ka apkārtējie ticēs – tu esi pilnībā mainījusies un šodien neko tādu vairs nespētu izdarīt. Tas tāpēc, ka ir darbības un lēmumi, kas savā ziņā uzskatāmi par regulāriem, piemēram, braukšana dzērumā, ballītes katru nedēļas nogali un tamlīdzīgi. Kolēģiem uzzinot, ka kaut reizi esi darījusi ko līdzīgi, viņi pieņems, ka tu arī šobrīd nespēj sevi kontrolēt un nezini mēru.

Runājot par neglaimojošu pagātni, neviļus nāk prātā politiskie spēki, kas, neskatoties uz savām neglītajām izdarībām, tiek ievēlēti augstos amatos. Taču, ja tev tāpat kā viņiem aiz muguras nestāv spēcīga sabiedrisko attiecību komanda, kas aizsargā, labo un veido tavu tēlu, vislabāk pagātni necilāt un atstāt tur, kur tā ir.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!