Dzīvojot laikmetā, kurā liela māja, dārga mašīna un ietekmīgi draugi spēj noteikt tavu līmeni citu acīs, dažkārt ir grūti saprast veiksmīga cilvēka patiesās pazīmes. Saprotams, ka vērtības katram ir būtiski atšķirīgas, tomēr mums visiem ik pa laikam var noderēt daži atgādinājumi par to, ka esam veiksmīgi arī tad, ja tā nemaz nešķiet.

Savulaik psihoterapeits Andris Veselovskis "Viņa" podkāstā "Laimes laboratorija" norādīja, kā tiekšanās pēc panākumiem var traucēt laimei. Viņš modelēja situāciju, kad ilgstoši tiek pildīti darba pienākumi tikai, lai sasniegtu cerēto paaugstinājumu. Šajā laika posmā cilvēkam var eksistēt tikai un viens mērķis, neredzot to, kas notiek apkārt, un dzīvojot tādā kā viltus pasaulē. Turklāt cilvēkam nav reālu iemaņu justies labi.

Brīdī, kad paaugstinājums iegūts, prieks ilgst tikai īsu laika sprīdi. "Tad tas kritīs un, iespējams, ka būs sliktāk," stāstīja psihoterapeits, "piepildījuma nav, labās sajūtas nav." Viņš arī norādīja, ka svarīgi veidot savu, nevis sabiedrības panākumu skalu, lai rezultātā netiektos uz lietām, kas dod statusu, bet nesniedz laimi. Psihoterapeits uzsvēra, ka svarīgākais, ko no tā vajadzētu mācīties, ir neuzķerties uz ārējiem panākumiem, kas dominē sabiedrībā: "Paņemsi ātro kredītu, būsi laimīgs. Notievēsi, būsi laimīga. Pelnīsi summu "X", būsi laimīgs. Tas ir ārējais panākums, kas pat nav iekšējais panākums un pavisam nav laime."

Visu podkāstu klausies šeit.

Savukārt turpinājumā iepazīsties ar psihologa un emocionālās inteliģences pētnieka Trevisa Bredberija vietnē "LinkedIn" rakstītajām pazīmēm, kas liecina par veiksmīgu cilvēku.

Izpratne par izgāšanos, pozitīvu attieksmi un empātiju

Foto: Shutterstock

Dažas no pazīmēm, ka esi patiešām veiksmīga, ir, piemēram, spēja būt empātiskai pret citiem, vienmēr notikumos saredzēt pozitīvo, kā arī mācēt pieņemt – pat dramatiskākā izgāšanās un neveiksme ir tikai pārejoša situācija. Nereti it kā "veiksmīgi cilvēki" uzvedas un rīkojas kā pasaules centri, un mēs pārējie dzīvojam viņu veidotā kopumā. Tomēr, attīstot empātijas spējas un saprotot, ka arī citi paralēli tavām aktivitātēm var gūt panākumus, ir īpaši nozīmīgi. Arī viņi var sapņot, izvirzīt mērķus un tos sasniegt – ja to pieņem kā ikdienas normu, noteikti esi īstena veiksminiece.

Cerība un optimisms ir laimīgas dzīves būtiskas sastāvdaļas. Noteikti esi pamanījusi, ka tiekšanās pēc materiālām lietām nereti priecīgu dara vien uz dažām minūtēm. Pat, ja nācies saskarties ar kādu neizdošanos, tu spēj saglabāt cerību, kas viss būs kārtībā, nevis uz laiku pazūdi no zemes virsmas, lai tikai nevajadzētu stāties pretī nomācošajiem apstākļiem.

Tāpat patiesi veiksmīgi cilvēki spēj saprast, ka viena problēma, lai kāda arī tā būtu, nenosaka nākotni – tā ir pārejoša situācija. Tikai tie, kas nekad nemēģina, nekļūdās. Katra sasnieguma pamatā ir bijušas kļūdas, neveiksmes un pamatīgs darbs, taču tieši tāpēc tevi var saukt par veiksmes paraugu.

Spēja lūgt palīdzību, perspektīva un sapratne par līdzsvaru

Pavisam vienkārša pazīme, kas liecina – esi veiksmīga, ir spēja lūgt palīdzību. Ir situācijas, kad tu vienkārši nevari tikt galā pašas spēkiem. Taču, lai arī daudzi uzskata to par vājumu, cīnīšanās vienatnē, kad problēmu atrisināt iespējams tikai palūdzot, parāda emocionālu nenobriešanu. Svarīgi saprast, ka reizēm viens nebūs labākais cīnītājs, tāpēc komandā jāpieaicina papildspēki.

Arī perspektīvas jeb tālākās nākotnes redzējums liecina par veiksmes faktoru tavās darbībās. Dažiem šķiet, ka izlādējies viedtālrunis, izlijusi kafija uz mīļākā džempera vai nokavēts sabiedriskais transports ir dzīves lielākās traģēdijas. Tomēr, ja katrā situācijā spēj saskatīt nākotni, paļaujies pozitīvai cerībai, ka viss tāpat izdosies, vari uzskatīt sevi par veiksmīgu.

Tāpat spēja turēt līdzsvaru starp veiksmēm un neveiksmēm ir viena no pazīmēm. Tu spēj priecāties par lielu sasniegumu, taču to neuztver kā pasaules iekarošanas virsotni, bet gan izvirzi tālākus mērķus. Tajā pašā laikā tu saproti, ka neveiksme ir pārejoša – tā ietekmē, bet nenosaka tavu dienaskārtību. Vidusceļa atrašana var būt pietiekami sarežģīts process, taču visnotaļ iespējams.

Apstākļu pieņemšana un atteikšanās no izdabāšanas

Foto: Shutterstock

Patiesi veiksmīgi cilvēki ir tikuši pāri idejai par to, ka cilvēkiem ir jāizdabā. Daudziem šķiet, ka darbības mērķis ir pat jābalsta, lai izpatiktu apkārtējiem. Tomēr nobriedis prāts apzinās, ka veiksme tur nav atrodama, tā slēpjas pārliecībā par savu ideju, attīstību un procesiem, kas notiek. Līdzīgi ir ar citu viedokli dažādos jautājumos, kas var nesakrist ar tavējo. Tomēr pēc dabas veiksmīgāki cilvēki par to nesatraucas – viņi zina, ka tās ir tikai citu domas, kas nekādā veidā neietekmē realitāti.

Tāpat veiksmīgu cilvēku pazīme ir spēja mainīt to, ko var izmainīt, un pieņemt to, ko nekādi nevar ietekmēt. Ja ceļā gadās vētra, nav iespējams to izmainīt, bet gan pieņemt un nodrošināties lietum, krusai vai lielam vējam. Savukārt brīdī, kad ir nepieciešams situāciju vērst par labu, piemēram, izmantojot savas spējas problēmas risinājumā, veiksmīgi cilvēki to noteikti arī darīs. Te jāpievieno arī māku pētīt tās iespējas, kā vēl vari attīstīties. Būtībā veiksminieku panākumi balstās arī tajā, ka viņi nekad neapstājas un turpina kustību uz priekšu, uzņemoties atbildību un mainot tās dzīves sastāvdaļas, kas nepatīk.

Ja ievēroji vairākas savas īpašības un veidus, kā rīkojies ikdienā, iepriekš minētajās pazīmēs, zini, ka esi pietiekami veiksmīga. Nav vērts salīdzināt sevi ar cilvēku, kam pieder dārga mašīna vai māja, – veiksme un panākumi ir iekšēji sasniegumi, kurus esi veicinājusi tu pati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!