Foto: Shutterstock

Darba intervijas var būt pamatīgi satraucošas, it īpaši, ja kāroto darbu meklē jau ilgāku laiku un patiesi vēlies strādāt konkrētajā kompānijā. Tomēr, lai intervija izdotos pārliecinoša un tu atstātu vislabāko iespaidu par sevi, talkā ņem šīs tipiskākās kļūdas, ko nereti pieļauj darba meklētāji.

Nervozitāte

Saprotams, ka justies satrauktai vai nedaudz nervozai ir normāla intervijas sastāvdaļa. Tomēr nepieļauj to, ka šis uztraukums ņem virsroku pār interviju un tavu pārliecību par saviem spēkiem, norādīts "Forbes". Potenciālie darba devēji noteikti pamanīs tavas drebošās rokas, sviedriem noklāto pieri un pieklusināto balsi. Tā vietā centies būt pēc iespējas savaldīgāka un kontrolēt savu ķermeni. Tāpat veido pārlecinošu acu kontaktu, dabīgi žestikulē un pieļauj brīvas ķermeņa kustības, piemēram, pieliecoties uz priekšu vai atpakaļ.

Nepareiza apģērba izvēle

Tavs apģērbs būs pirmais, ko pamanīs darba intervijas vadītājs. Tāpēc saplēsti džinsi, kedas un T-krekls daudzās situācijās var atstāt nepareizi priekšstatu, it īpaši, ja potenciālais darbs pieprasa biznesa videi atbilstošu apģērbu. Saprotams, ka tērpu kultūru nosaka arī darba vide un nozare, tomēr arī šādos gadījumos ieteicams ievērot etiķeti. Ja tev nav nojausmas kādu apģērbu izvēlēties, vienmēr dod priekšroku lietišķajam stilam, piemēram, klasiskiem svārkiem, slēgta tipa kurpēm, baltam kreklam un neitrālu toņu žaketei.

Zināšanu trūkums par potenciālo darba vietu

Tas nenozīmē, ka tev ir jāizzina katrs mazākais sīkums uzņēmuma vēsturē un notikumos, taču viena no tipiskākajām kļūdām ir pavirša attieksme un gatavošanās trūkums pirms intervijas. Tā vietā pārskati pieejamo informāciju – izpēti uzņēmuma mājaslapu, sociālos tīklus un saistītās ziņas medijos. Tāpat paturi prātā intervējamā vārdu un uzvārdu, lai neizgāztos sarunas laikā.

Sūdzēšanās par iepriekšējo darba devēju

Lai kā arī nebūtu beigušās tavas darba gaitas iepriekšējā amatā, centies tajās neiedziļināties intervijas laikā. Nereti tiek pieļauta kļūda, kad iepriekšējam priekšniekam tiek veltīti skarbi vārdi un personiskā nepatika, taču intervijas vadītājs nevēlas dzirdēt tavu negatīvo attieksmi. Tā vietā neiesaisti personiskās lietas un viedokļus par cilvēkiem, bet gan uzsver darba vietas kopējos apstākļus, par kuriem nebiji apmierināta. Piemēram, tev nebija iespējas izaugsmei vai arī vēlies krasi mainīt nodarbošanos.

Zvana toņa neizslēgšana

Saprotams, ka jebkuram var iezvanīties mobilais telefons, taču tā var būt ne tikai intervijas traucēšana, bet arī slikta zīme intervējamajam. Tāpēc vēl pirms dodies uz sarunu, izslēdz skaņu vai vēl labāk pašu telefonu. Tā novērsīsi satraukumu par iezvanīšanos ne vietā un liekiem traucēkļiem intervijas laikā.

Košļājamā gumija

Arī šī ir tipiska kļūda, ko nereti daudzi pieļauj intervijas laikā. Košļājamā gumija var palīdzēt nomierināt nervus īsi pirms tikšanās, tomēr to nevajadzētu turpināt košļāt sarunas laikā. Ja arī tev gadās aizmirst košļeni izmest, atvainojies intervijas vadītājam un izdari to sarunas sākumā. Tā būs labāka izvēle nekā košļāšanas turpināšana un izlikšanās, ka nekas netraucē tev skaidri izteikties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!