Foto: Shutterstock
Ikviens zina, ka melošana ne pie kā laba nenoved, tomēr ir reizes, kad labāk pieklusēt patiesību. Šoreiz, iedvesmojoties no "Forbes" biznesa ekspertiem, aprakstījām dažas situācijas, kurās labāk neatklāt patiesību – gan tad, kad esi darba intervijā, gan jau esot algotam darbiniekam.

Tev jāsastrādājas ar narcistisku priekšnieku

Narcisi ir viens no desmit toksiskajiem cilvēku tipiem, no kuriem labāk izvairīties, tomēr ne visās situācijās tas ir iespējams.

Sastrādāšanas un būšana narcistiska darba devēja pakļautībā var būt visai sarežģīta. Tomēr svarīgi likt aiz auss, ka tu neesi ieguvēja, ja par konkrēto situāciju iebilsti. Pastāv ļoti liela iespēja, ka tas viņu tikai sadusmos un aizkaitinās vēl vairāk, padarot viņu vēl neciešamāku. Par šo emociju iemeslu kalpos bailes no tevis, un viņš var darīt teju visu iespējamo, lai tu vairs nestātos viņa ceļā.

Vērts iepazīties ar dažiem pavedieniem, kas ļaus noteikt, vai tikko sastaptais cilvēks ir narciss.

Tu esi dusmīga uz kolēģi un tev ir izdevība iedurt dunci mugurā

Foto: Shutterstock

Līdz baltajām pelītēm nokaitinājis ārkārtīgi ziņkārīgs kolēģis? Biroja sliņķis? Kad tavas emocijas ir sakāpinātas un tu jūties aizvainota, aizkaitināta un dusmīga, tev vajadzētu ievilkt pāris nomierinošas elpas pirms sarunā ko tādu, ko var nākties vēlāk nožēlot. Ja tomēr ļausies emociju uzplūdam, atceries, ka tu kādam nodod informāciju ne tikai par kolēģi, kurš tevi sakaitinājis, bet arī par sevi – cilvēku, kurš nespēj savaldīt savas emocijas.
Varbūt vērts pasaudzēt savus nervus un visu uztvert daudz vieglāk. Lūk, kaitinošākie kolēģi tipi un taktikas, kā ar viņiem tikt galā nenosirmojot.

Tev ir nepopulārs viedoklis, ka kompānijas izvēlētais ceļš nav pareizi izvēlēts

Foto: Shutterstock

Iespējams, uzņēmums, kurā strādā, noslēdzis kādu līgumu vai ieguldījis milzu līdzekļus kādā projektā, bet tu esi pārliecināta, ka tas nav pareizais lēmums. Protams, savs viedoklis ir jāizsaka, bet, ja esi savas domas izklāstījusi un neviens tavu teikto neuzskata par nopietnu, necenties pierādīt pretējo. Ja uzņēmums jau ir nogājis lielu ceļu, lai īstenotu savas ieceres, pastāv ļoti maza iespēja, ka viņi mainīs savas domas, turklāt tevi var uzskatīt par šķērsli, kas stājas pretī viņu laimei.

Varbūt noder paanalizēt vēl pāris frāzes, kuras nebūtu vēlams izmantot darba vidē.

Tu jūties nenovērtēta un vēlies par to pasūkstīties

Foto: Shutterstock

Ja jūties nenovērtēta un uzskati, ka tev par maz maksā, tev noteikti vajadzētu rīkoties un paust savus iebildumus kādā veidā, tomēr sistemātiska sūkstīšanās par sūro dzīvi noteikti nebūs vislabāk izvēlētais ceļš.

Tā vietā, lai pasūdzētos par sarežģīto dzīvi, savāc pietiekamu un uzskatāmu informāciju, kas apliecina to, ka uzņēmumam vajadzētu pret tevi izturēties ar daudz lielāku cieņu. Runājot par karjeras veidošanu, daudz lielāka nozīme šajā lauciņā ir faktiem, nevis emocijām.

Tavs darbs ir nolemts neveiksmei, bet tu nezini, kāpēc

Foto: Shutterstock

Vēl viena lieta, ko noteikti atcerēties – ja kaut kas nenotiek kā iecerēts un jūti, ka darbs ir nolemts neveiksmei, pirms steidzies pie priekšnieka pavēstīt bēdu ziņas, labāk velti mirkli, lai saprastu, kāds tam ir iemesls.

Protams, tas viss atkarīgs no tava darba specifikas, tomēr, iespējams, dažkārt nav vērts celt brēku vēl pirms laika. Pārliecinies, vai nav kāds veids, kā vari šo situāciju uzlabot, apseko visus iesaistītos – varbūt viņiem ir zināmi kādi faktori, kas varētu palīdzēt risināt lietu. Ja būsi sagatavojusies un nepatīkamās ziņas pavēstīsi jau ar risinājumu, kā situāciju uzlabot, neriskēsi ar savu ādu, bet pierādīsi, ka spēj rīkoties arī stresa situācijās.

Tu tiki atbrīvota no iepriekšējā darba un centies attaisnoties un nomelnot to

Foto: Shutterstock

Neatkarīgi no tā, cik nepatīkama bija iepriekšējā darba saišu pārraušana, darbavietu nevajadzētu nekādā gadījumā nomelnot. Jau atkal tas noteikti daudz liecina par tevi pašu. Un, protams, nevar aizmirst, ka pasaule ir ļoti maza un var gadīties, ka konkrētais cilvēks šo personu, kas bija atbildīga par tavu atbrīvošanu no amata, pat ļoti labi pazīst.

Arī šajā gadījumā vajadzētu pieturēties pie faktiem, atstājot sašutumu un emocijas ārpus sarunas, lai arī cik nepatīkamas tās būtu un sāpe nesadziedējama. Atceries, ka nekādā gadījumā nevajadzētu melot, tomēr nesvarīgus faktus pieklusēt vari.

Tu neuzskati, ka esi atbilstošs konkrētajam darbam, bet tev vienkārši ir nepieciešamība strādāt

Foto: Shutterstock

Ja esi darba intervijā, tavi divi galvenie mērķi ir parādīt tavu atbilstību konkrētajam amatam un dabūt darba piedāvājumu. Izteikts darba piedāvājums paceļ tavu pašvērtējumu un uzlabo tavas prasmes šādās situācijās.

Tāpēc, ja esi uzaicināta uz darba interviju, bet skaidri zini, ka neesi atbilstoša konkrētajam amatam, nesteidzies notikumiem pa priekšu un neatklāj savu lēmumu tik pārsteidzīgi. Mēģini noskaidrot visu iespējamo informāciju – no paziņām, internetā, pajautā kāda cita viedokli. Šāda informācija palīdzēs vairāk izprast darba būtību, un, iespējams, patiesībā esi pat ļoti labi atbilstoša amatam, un tajā iederies. Atceries, ka vienmēr pastāv iespēja šo piedāvājumu noraidīt, ja uzrodas kaut kas labāks, tev atbilstošāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!