Lai darba intervija noritētu veiksmīgi, viss lielā mērā atkarīgs no atbilstības konkrētajam amatam un tavas personības. Lai tas intervijā nepieklibotu, "Business Insider" eksperti izvirzījuši pāris paradumus un īpašības, kas tavu izcilo sniegumu var aizēnot.

Nekonkrētība un neskaidrība

Kad darba devēji izvērtē potenciālos darbiniekus, diezgan īsā laikā kandidātiem ir jāspēj pārliecināt par savu atbilstību konkrētajam amatam.

Jau vairākkārt esam stāstījuši, ka būtiski pirms darba intervijas sagatavot atbildes uz klasiskiem darba interviju jautājumiem, kā arī jābūt gatavai pastāstīt par sevi nedaudz vairāk. Jārēķinās, ka, lai parādītu sevi no labākās puses, jāspēj diezgan ātri reaģēt uz jautājumiem, parādot savu spēju izteikties.

Noteikti būtu vērts apdomāt kādus nelielus stāstiņus un pieredzes piemērus par savu līdzšinējo karjeru, lai, aplūkojot tavu CV un uzdodot jautājumus, tu spētu konkrēti un skaidri izstāstīt būtisko. Ja nespēsi ātri un plūstoši pielāgoties situācijai un izteiksies neskaidri, arī daiļākie ieraksti CV var nelīdzēt iegūt kāroto amatu.

Lojalitātes trūkums

Foto: Shutterstock

Arī tad, ja tev ar tavu bijušo priekšnieku nebūt neizveidojās draudzīgas attiecības un drīzāk visu laiku izvairījies no viņa, jo tevi viņš nesaistīja kā cilvēks, liet gaužas asariņas vai sūdzēties par piedzīvoto iespējamajai priekšniecībai uzreiz gan nevajadzētu.

Lai arī cik sliktas tev būtu izveidojušās attiecības ar iepriekšējo vadītāju, paturi savas antipātijas pie sevis. Aprunāšana un nepatikas izrādīšana par iepriekšējo kolektīvu var parādīt, ka tev patīk runāt aiz muguras un sūdzēties par notikušo, kas potenciālajam darba devējam var likt domāt, ka neesi lojāla un tev īsti nevar uzticēties. Šāda attieksme var arī likt aizdomāties – ja kaut kas noiet greizi jūsu sadarbībā, vai šis uzņēmums arī kritīs tavos nagos un par to izplatīsies ne sevišķi labi stāsti?

Ja arī sadarbība ar iepriekšējo priekšnieku kalpojusi par iemeslu, lai uzrakstītu atlūgumu, centies izdomāt kādu daudz pozitīvāku attaisnojumu taviem jaunajiem darba meklējumiem, piemēram, vēlme augt un attīstīties, kaut kā jauna apgūšana, vides pamainīšana. Galu galā atceries – pasaule ir gana maza un visi viens otru pazīst.

Vienaldzība

Foto: Shutterstock

Neraugoties uz to, ka, iespējams, tavs vienīgais motivators aiziet uz darba interviju ir vajadzība apmaksāt rēķinus, lai iegūtu kāroto amatu nepieciešams izrādīt entuziasmu.

Lai arī, protams, uzņēmumam un amatam ir nozīme, darba devēji nereti nevēlas noalgot cilvēku, kurš vienkārši meklē kuru katru darbu un iespēju nopelnīt, bet viņi atlasa tos kandidātus, kuri no sirds izrāda vēlmi darboties šajā jomā.

Tātad atceries būtisko – neesi vienaldzīga, bet izrādi, ka tieši šis konkrētais darbs ir kā radīts tev.

Pārmērīga pieklājība vai rupjība

Foto: Shutterstock

Nevar noliegt, ka pieklājībai ir ļoti liela nozīme darba intervijās, jo parāda tavas manieres no labākās puses un izrāda spēju cienīt otru cilvēku, tomēr ir jāatrod zelta vidusceļš.

Lai arī ir amati, kurā jāveic monotoni darbi, ja tīko pēc cita veida darba, tev ir normas robežās jāparāda arī savs mugurkauls, ne tikai klusi jāmāj ar galvu un pieklājīgi jāsmaida, jo nevēlies iebilst augstākstāvošam cilvēkam. Ja esi pārliecināta par savu viedokli un argumentēti vari atbildēt, kāpēc uzskati, ka jādara citādāk, esi droša un atklāj to – tieši šādi darbinieki nereti ir vajadzīgi, lai celtu kopējo līmeni un palīdzētu izkristalizēt labākās idejas. Nebaidies atklāt arī savu redzējumu par lietām – tas var tev palīdzēt veidot zinoša cilvēka tēlu.

Tikai atceries – centies atrast pareizo savu viedokļa izteikšanas manieri, un centies neieslīgt ne vienā, ne otrā grāvī, jo pavisam noteikti par labu nenāks kādi dzēlīgi komentāri un necieņas izrādīšana.

Haotiska daba

Foto: Shutterstock

Neesi ieradusies laikā ("CV-Online Latvia" mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa skaidroja, ka uz interviju var ierasties aptuveni 10 minūtes pirms norunātā laika), aizmirsusi vajadzīgos dokumentus, saģērbusies nevīžīgi vai plūsti savās domās, nespējot atbildēt uz jautājumiem un pierādot, ka neesi īsti sagatavojusies? Šādā gadījuma noteikti negaidi, ka tev atzvanīs un piedāvās vēlamo darbu.

Salīdzinoši īsajā laikā tev jāparāda visas tavas labākās īpašības, tostarp spēja plānot un organizēt savu darbu. Neviens savā uzņēmumā nevēlas haotisku darbinieku, kurš nespēj parūpēties par sevi, kur nu vēl par uzdotajiem darbiem. Centies pierādīt, ka haotisms tevi neraksturo.

  • Te atradīsi citus iemeslus, kādēļ nesaņēmi zvanu pēc darba intervijas.

Nespēja sadarboties kolektīvā

Foto: Shutterstock

Iespējams, tavs CV bagātināts ar dižiem amatiem un tavi sasniegumi ir tiešām augstu vērtējami, liekot domāt, ka esi varenākais "ķēriens" pasaulē un darba devēji stāv rindā, lai pieņemtu tevi strādāt pie sevis. Tomēr ļoti liela nozīme ir neļaut dižajiem darbiem veidot nesagraujami augstu pašvērtējumu par sevi.

Cilvēki, kuri uzskata, ka ir absolūti neaizvietojami un unikāli, bieži vien izturas pret apkārtējiem kā pret niecībām, tomēr tas ir paradums, kas noteikti nerotā cilvēka būtību. Šāda attieksme var nogremdēt tavas iespējas tikt pieņemtai, jo būtiska ir cilvēcība un spēja sadarboties arī ar citiem kolēģiem.

Te atradīsi arī citas darbības, kas kolēģus var izvest no pacietības rāmjiem, lai kopumā veidotu daudz patīkamāku sadarbību.

Pārāk uzsvērts pļāpīgums

Foto: Shutterstock

Lai parādītu savu atbilstību amatam, tev ir konkrēti jāizdomā, ko vēlies atklāt, bet ko labāk paturēt pie sevis.

Eksperti iesaka labāk runāt konkrēti un par to, kas attiecas uz šo tematu, lieki neaizplūstot mazsvarīgās detaļās un garos stāstos. Nevajadzētu runāt bez mitas par lietām, kas otršķirīgi attiecas uz konkrēto amatu, jo tā intervētājam daudz grūtāk atšķirt būtisko un saprast, vai tu esi gan laba vakancei.

Profesionālisma trūkums

Foto: Shutterstock

Kā zināms, ierodoties uz darba interviju, jāpieskaņojas videi un jāizvēlas atbilstošs apģērbs – tas ir pirmais aspekts, kas tiks novērtēts.
  • To, kā atbilstoši ģērbties uz darba interviju, meklē šeit.

Tomēr apģērbs nebūt nav vienīgais, kas liecina par tavu profesionalitāti. Tā izpaužas tavā valodā (vai, piemēram, izmanto rupju vārdus vai žargonvārdus), attieksmē (vai tavas darbības ir ārpus pieņemamajiem rāmjiem), stāstāmā izvēle (tēmas, ko izvēlies pacilāt). Esi profesionāla un tev nebūs jāsarkst!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!