Tā ir lieliska sajūta, kad tavu pieteikumu apstiprina un piedāvā ilgi gaidīto darbu. Savukārt tev dots uzdevums – izskatīt piedāvājumu un sniegt atbildi, vai piekrīti pievienoties komandai. Izklausās labi vai ne? Tomēr ne vienmēr darba devēji godīgi atzīst mīnusus vai patiesos apstākļus, kādos tev būs jāstrādā.

Iedvesmojoties no portāla "Business Insider" ekspertu norādījumiem, apkopojam veidus, kā atpazīt un saprast – darba piedāvājums, visticamāk, slēpj zemūdens akmeņus. Tas nenozīmē, ka uzreiz jāmeklē cits amats, bet gan centies ņemt vērā pazīmes, lai sevi pasargātu un nodrošinātu pēc iespējas labāku nākotni uzņēmumā.

Algas apmērs ir pārlieku augsts

Var šķist, ka šī nav nekāda problēma – uzņēmums piedāvā nozarē lielāku algu, tādā veidā rūpējoties par saviem darbiniekiem. Tomēr āķis var atklāties pavisam ātri. Nereti šādu algu saņemsi tikai pēc laika, kad sasniegsi priekšnieku konkrētos uzdevumus, par kuriem vēl nemaz nenojaut.

Tāpat pārlieku liela alga var liecināt, ka darba vidē ir problēmas – nepatīkami kolēģi, draudīga atmosfēra un pārlieku daudz pienākumu, atbildību un citus aspektus. Iespējams, tevi cenšas nolīgt, lai meklētu ātrus risinājumus, ar kuriem nav tikuši galā iepriekšējie darbinieki. Tas nenozīmē, ka vienmēr apakšā jāmeklē kāda problēma, tomēr centies vērtēt kritiski un analizēt variantus, kāpēc algas apmērs ir lielāks nekā citur.

Mutiski solījumi, neskaidri pienākumi un uzstājība

Foto: Shutterstock

Uzmanies no mutiskiem solījumiem, ko tev norāda potenciālie darba devēji. Lai patiešām zinātu, ka viss solītais piepildīsies, apstiprini to uz papīra, piemēram, darba līguma veidā. Ja mani, ka priekšniecība nevēlas nostiprināt runāto rakstiski, būtiski izvērtē, vai solījumi vispār piepildīsies. Ne vienmēr tā būs, tomēr var gadīties, ka pēc darba uzsākšanas piedāvātie bonusi nez kāpēc vairs netiek pieminēti un piešķirti.

Jau intervijas laikā centies uzdot dažādus jautājumus, piemēram, cik darbinieku ir uzņēmumā, kad tiek pārskaitīta alga, kādas ir izaugsmes iespējas un citus svarīgus aspektus. Ja potenciālie darba devēji cenšas izvairīties no atsevišķiem jautājumiem, skaidri nenorāda tavus pienākumus un atbildības vai nemanāmi nomaina tēmu – tās var būt zīmes, ka kaut kas nav kārtībā. Iespējams, izvairīšanās no skaidriem faktiem ir vienkārša organizācijas un stabilitātes trūkuma slēpšana.

Turklāt arī uzstājība tevis nolīgšanā dažkārt var liecināt nevis par to, ka esi lieliska sava amata pratēja, bet gan par to, ka uzņēmumam pēc iespējas ātrāk ir nepieciešams darbinieks. Tas var nozīmēt gan problēmas dažādās jomās, ko tu varētu censties risināt, gan īpašu neiedziļināšanos cilvēkos, kurus potenciālā priekšniecība vēlas nolīgt.

Neformāla intervija, intereses trūkums un bieža darbinieku maiņa

Foto: Shutterstock

Oficiālas intervijas, salīdzinot ar neformālām, parāda uzņēmuma nodomus, darbības, vērtības un bieži ļauj iepazīt arī darba vidi. Tādā veidā potenciālā priekšniecība spēj parādīt sevi no labākās puses un pārliecināt. Savukārt, ja norit neformāla intervija, nav iespējams būt pilnīgi pārliecinātai, ka izrunātais patiešām būs spēkā. Tā ir arī viena no pazīmēm, kas būtiski jāņem vērā, ja apsver domu piekrist darba piedāvājumam.

Tāpat darba meklēšanas un piedāvāšanas procesiem, piemēram, intervijas notikšanas laikam un rezultātu paziņošanai, būtu jābūt noteiktai. Tomēr dažkārt vienīgā, kura interesējas par to, vai tiksi pieņemta jaunajā amatā, esi tikai tu. Atbildes nesaņemšana un komunikācijas trūkums pēc intervijas ne vienmēr liecina, ka uzņēmums priekšroku devis citam, bet arī to, ka darba vidē trūkst organizācijas un, iespējams, darbinieki tur netiek īpaši labi cienīti.

Nav noslēpums, ka uzņēmējus interesē peļņa un ienākumu līmenis. Tomēr nereti tas tiek panākts uz darbinieku rēķina, piemēram, piedāvājot mazāku atalgojumu, tāpēc notiek bieža nodarbināto maiņa. Iespējams, ka vēl nenojaut par šādu apstākli, taču centies izpētīt pieejamo informāciju par potenciālo darba vietu, piemēram, meklējot citu darbinieku pieredzes sociālajos tīklos, lai būtu droša par savu nākotni.

Personīgo datu izmantošana, ieguldījumi un spēcīga intuīcija

Foto: Shutterstock

Tāpat uzmanies, ja vēl pirms darba līguma noslēgšanas no tevis tiek pieprasīta personiska informācija, piemēram, bankas konts vai izraksti, personas dati, mājas adrese vai citas personiskas detaļas. Tas nenozīmē, ka potenciālā darba vieta patiešām šo informāciju izmantos savtīgos nolūkos, tomēr esi vērīga, lai tā nenotiku.

Arī ieguldījumu pieprasīšana noteiktās shēmās vai pašā uzņēmumā vēl pirms darba uzsākšanas var būt slēptas pazīmes tam, ka piedāvājumā ir aizdomīgi noteikumi. Nereti tiek solīta branga alga, ja ieguldīsi savu naudu, tomēr tā var būt arī krāpšana. Uzmanies no nezināmām shēmām un pieprasījumiem – tie ne vienmēr nozīmē kādas blēdības, taču brīdina par iespējamiem sarežģījumiem nākotnē.

Savukārt tev pašai var nostrādāt intuīcija – nojauta, kas balstīta neapzinātā pieredzē. Reizēm var pat nebūt iemeslu, kāpēc nevēlies pieņemt darba piedāvājumu, bet ir tikai šī dīvainā sajūta – kaut kas nav īsti pareizi. Neatliec intuīciju pavisam malā, bet gan centies izprast tās rašanās iemeslus. Iespējams, atradīsi tos faktorus, kāpēc darba meklējumi būtu jāturpina citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!