Foto: Shutterstock
Nevienam no mums nav mērķis apzināti sagandēt savu karjeru un pielikt treknu punktu visiem sapņiem. Tomēr bieži vien, pat neapzinoties, iesakņojusies mīti, kas vēl nav izskausti, nelabvēlīgi ietekmē mūsu iespējas. Iedvesmojoties no "Business Insider" profesionāļiem, piedāvājam piecus mītus, kas karjeru var neglābjami iznīcināt.

Tev perfekti jāatbilst visiem darba aprakstā minētajiem kritērijiem, lai iegūtu kāroto amatu

Kad esi darba meklējumos, protams, jāsliecas uz tādu piedāvājumu pusi, kuriem atbilsti. Tomēr realitātē bieži vien darba apraksts ir visai plašs, bet no tevis sagaidāmo lietu saraksts – vareni garš. Nereti, ieraugot kādu labu piedāvājumu, iemirdzas acis, taču papētot sīkāk, nākas atskārst – kādai konkrētai prasībai tu neatbilsti. Ko darīt?

Vispirms noteikti jāizvērtē, cik nopietns ir šis kritērijs, kuram neatbilsti. Vai tas šķiet īpaši svarīgs un ir kā neatņemama sastāvdaļa konkrētajam amatam? Vai to var apgūt? Padomā par to! Mūsdienās bieži vien augstā vērtē tiek likta prasme pielāgoties, un, iespējams, tas var būt tavs trumpis šādās situācijās.

Jebkurā gadījumā, aizsūtot savu CV vai dodoties uz pārrunām, neko nevari zaudēt. Pastāv varbūtība, ka sarunas laikā darba devējs sapratīs, ka esi daudzkārt piemērotāka šim amatam nekā cilvēks, kurš it kā atbilst visām prasībām. Un arī gadījumā, ja tomēr cerēto amatu neiegūsi, darba intervija var būt labs treniņš citām sarunām, lai nākamreiz nenāktos tik daudz uztraukties.

Seko savai kaislībai. Un dari tikai to, ko no sirds mīli

Foto: Shutterstock

Izvēlies darīt to, kas tev no sirds patīk, un tev vairs nekad nebūs jāstrādā. Dzirdēta frāze, vai ne? Tomēr kas pārvērš pat vistīkamākās lietas reālās galvassāpes? Termiņi, nepateicīgi cilvēki, kritika, nestabils atalgojums. Šādā situācijā tu ne vien esi zaudējusi stabilu vietu profesionālajā vidē, bet arī zaudējusi mīlestību pret nodarbošanos, kas agrāk tevi tik ļoti saistīja.

Nepārproti, zināmā mērā savai kaislībai ir jāseko. Un, protams, ir patīkami darīt to, kas tev patīk. Tomēr ne vienmēr tai jābūt kaislībai. Dažkārt ir iespējams atrast sevi un pilnveidoties konkrētajā jomā, tikai nedaudz citā variācijā. Piemēram, ja tevi saista mode, tas ne vienmēr nozīmē, ka būsi izcila šuvēja un tērpu dizainere, tomēr, iespējams, vari atrast sev kādu darbiņu modes industrijā. Padomā par to un nenokar degunu, ja tiešā veidā nevari īstenot kādu sapni, varbūt tikpat laba būs kāda alternatīva.

Tiesa, ir arī dzirdēti varoņstāsti par cilvēkiem, kuri tiešām krasi mainījuši savu ikdienu, sekojot savai sirdsbalsij. Turklāt viņi ar savu lēmumu ir vairāk nekā apmierināti. Šajā rakstā atradīsi 10 drosmīgus stāstus par radikālu profesijas maiņu un sekošanu savam sapnim.

Strādājot virsstundas, tu iegūsi paaugstinājumu

Foto: Shutterstock

Tavs priekšnieks grib redzēt rezultātus, ne noguruma pēdas tavā sejā. Ja vēlies iegūt paaugstinājumu, uzturēšanās biroja telpās pēc noteiktā darba laika nenesīs tev tiešus rezultātus. Tiesa, tas var parādīt, ka esi apzinīga, mērķtiecīga un darbiem pieej ar īpašu atbildību, tomēr tajā pašā laikā tas parāda arī to, ka nespēj savas lietas sakārtot darba laikā, liecinot par neproduktivitāti un lēnu strādāšanu.

Lai pierādītu, ka esi laba darbiniece, labāk padomā, kā vari daudz veiklāk nonākt pie vajadzīgā. Galu galā – strādājot tik daudz, tu ietekmē gan savu veselību, gan attiecības ar tuvākajiem. Un bieži vien tas absolūti nav tā vērts.

Ir jāpaiet zināmam laikam, pirms vari domāt par atlūguma rakstīšanu


Lai arī cik cītīgi tu būtu gatavojusies un nobriedusi jaunajam darbam, nekad nav iespējams simtprocentīgi būt pārliecinātai, ko nesīs jaunās pārmaiņas. Diemžēl, ir gadījumi, kad vīzija par ikdienu darbā stipri atšķiras no realitātes. Tomēr bieži vien šķiet, ka ir jau par vēlu kaut ko mainīt, tāpēc vēl pieklājīgi jānostrādā kāds laiciņš.Tiesa, zināma patiesība tajā visā slēpjas. Varbūt tev ir vajadzīgs ilgāks laiks, lai aprastu ar jaunajām pārmaiņām un iejustos kolektīvā, varbūt tas ir vien kāds nieks, ko patiesībā var visai viegli novērst un ar pilnu krūti sākt mīlēt to, ko dari. Katrā ziņā, nevajag rīkoties karstgalvīgi.

Tomēr jebkurā gadījumā, ja tiešām esi apsvērusi visas iespējas un saproti, ka darbā esi nelaimīga, nav ko iestigt šādā nomācošā atmosfērā! Informē vadītāju, ka drīzumā plāno pamest savu darba vietu. Ne vienmēr iespējams atrast risinājumu un ja esi no sirds nelaimīga, šo sajūtu paciest nevajadzētu!

Iegūstot konkrēto amatu, tu kļūsti par līderi

Foto: Shutterstock

Tu vari būt izcila savā darbā, bet ja tev nav līderes dotības, tās pēkšņi neuzradīsies no zila gaisa mirklī, kad iegūsi paaugstinājumu un amatu, kurā tev jāizrāda un jāizmanto šīs spējas. Tās jācenšas attīstīt un pie tā ir nopietni jāpiestrādā.

Lai izkoptu savas līderes spējas, tev vajadzētu vairāk painteresēties par šo jomu – palasi, pajautā padomus citiem profesionāļiem. Tu no tā tikai iegūsi! Tomēr negaidi, ka viss atrisināsies pats no sevis un tu vienā naktī pārvērtīsies par lielisku līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!