Foto: Shutterstock
Ikviens, kas strādā algotu darbu, noteikti zina, cik labi ir būt novērtētam, atzītam un tajā pašā laikā arī darīt to, kas no sirds patīk. Turklāt laikam ritot, ir patīkami, ja viss nonāk pie viena scenārija – paaugstinājuma. Ko darīt, ja ir vēlme kāpt pa karjeras kāpnēm, tomēr nespēj sev panākt šīs patīkamās pārmaiņas? Vispirms pārbaudi, vai tevi raksturo šīs "Business Insider" izvirzītās 10 prasmes, kas vajadzīgas, lai tevi paaugstinātu amatā!

Prasme strādāt individuāli

Tas, kāda ir tava strādāšanas maniere, par tevi pasaka ļoti daudz. Vai spēj strādāt individuāli un tavi rezultāti ir satriecoši? Ja vēl uzņemies kādus papildu pienākumus no kārotā amata, tādējādi parādot, ka esi radīta šai lomai, vadība var tevi pamanīt un atzīt par labu konkrētajai pozīcijai.

Spēja sadarboties

Ja vēlies, lai tevi pamana, nepietiks vien, ja parādīsi savas individuālās spējas un savus darbus paveiksi teicami. Vajag pakāpties soli uz priekšu un paveikt ko tādu, ko varbūt no tevis pat negaida. Kā būtu ar palīdzēšanu saviem kolēģiem? Eksperti teic, ka jo vairāk simpatizēsi pārējiem darbiniekiem, jo lielāka iespēja, ka tevi pamanīs arī priekšniecība.

Tavas prasmes sastrādāties ar kolēģiem un idejas kultivēšana par to, ka visi esat vienā laivā, ir teju tikpat būtiska kā tava individuālā pieeja darbam. Vajag prast parādīt, ka esi komandas spēlētāja!

Starp citu, svarīgi ne tikai izkopt savas profesionālās attiecības, bet arī atcerēties par mēreni draudzīgām saitēm ar kolēģiem. Aplūko frāzes, kuras nedrīkst aizmirst pateikt kolēģiem, un iepriecini viņus!

Atbildības sajūta

Ja uzdots kāds zīmīgs darbs, būtiski, ka pret to izturies ar lielu atbildības sajūtu. Piemēram, kādam projektam pavisam drīz jāpieliek punkts, bet tu esi uzņēmusies vadību un vēlies to vēl nospodrināt, paliekot darbā ilgāk. Šādu iniciatīva noteikti nepaliks nepamanīta, jo liecinās, ka tev ir svarīgi, lai labi izskaties ne tikai tu, bet arī viss uzņēmums. Šādi cilvēki ir nepieciešami!

Foto: Shutterstock

Piepūle

Ar kādu jaudu tu darbojies? Varbūt esi spējīga darbiniece ar perfektām zināšanām, tomēr sevi darbā nemaz tik ļoti neieguldi, paveicot tikai pašu minimumu? Dažkārt tieši piepūle un atdeve darbam ir tā, kas nosaka, vai cilvēks ir pelnījis paaugstinājumu.

Uzticamība

Ja vēlies sevi pierādīt, tev ir priekšniecībai jāparāda, ka esi uzticama un uz tevi vienmēr var paļauties. Tieši šī kārts var palīdzēt iegūt kāroto amatu.

Prasme tikt galā ar piņķerīgām situācijām

Neviens nav perfekts un ikvienam gadās pieļaut kļūdas. Tomēr gana svarīgi ir parādīt to, kā no šīs ķibeles izķepuroties. Spējot atrast risinājumu un vēršot visu par labu, tu parādi arī savu prasmi strādāt stresa situācijās.

Tomēr ir reizes, ka pieļautās kļūdas var maksāt daudz vairāk, nekā spēj iedomāties. Te meklē kļūdas, ko darbā nedrīkst pieļaut.

Spēja runāt par izaugsmes iespējām

Strādāt pie sava plāna par paaugstinājumu nevajadzētu pilnīgā slepenībā. Ja esi pārliecināta, ka esi sevi pierādījusi un pelnījusi šo godu, par savām iespējām vajadzētu runāt ar darba devēju. Ja spēj par to runāt, process ir iekustināts un arī priekšniecība būs informēta par taviem darbiem, nolūkiem un mērķiem. Var gadīties, ka viss nenotiek tik raiti, un šobrīd paaugstinājums nav iespējams, tomēr tajā pašā laikā tu vari pavaicāt, kas ir tās lietas, uz kurām tev būtu jāfokusējas.

Ja tomēr nevari saņemt dūšu un esi pārāk kautrīga, lai par savām izaugsmes iespējām runātu ar vadītāju, varbūt tev noderēs šie padomi, kā iegūt paaugstinājumu darbā bez prasīšanas un pelnīti.

Foto: Shutterstock

Atklātība

Ikviens zina teicienu par to, ka meliem ir īsas kājas. Un arī profesionālā vide nav vieta, kur sākt vīt nepatiesības tīklus. Pat tad, ja tavs sakāmais absolūti nav iepriecinošs, melot noteikti nevajadzētu. Iespējams, ja atklāsi patiesību, kādu ķibeli izdosies novērst, bet pretējā gadījumā paliksi bez iespējamiem ieteikumiem un stāsies nopietnu problēmu priekšā. Nekautrējies atklāt, ka nezini atbildes uz visiem jautājumiem.

Apķērīga zināšanu izmantošana un smags darbs

Jau no pirmās dienas priekšniecība vēro tavu ceļu uzņēmumā un noteikti ir devusi mājienus, kas šajā vidē tiek godāts. Ja uzmanīgi klausījies un arī ja esi pavērojusi pārējos darbiniekus, noteikti labi zini, ko tavs priekšnieks vai priekšniece novērtē. Izmanto to kā savu trumpi! Ja šīs zināšanas savienosi ar smagu darbu, pie rezultātiem tiksi daudz ātrāk.

Radošums

Domāt citādāk – tā var būt tava atslēga uz panākumiem. Tieši tava īpašā pieeja un idejas var tev palīdzēt izcelties uz apkārtējo fona. Ja tev ir kas padomā, nenoklusē, bet rīkojies!

Svarīgi! Ja visas šīs prasmes spēj attiecināt uz sevi, tomēr paaugstinājums vēl neesi saņēmusi, noteikti vērts padomāt, kāds tam varētu būt pamats. Varbūt tas ir kāds nelāgs ieradums vai kāds cits iemesls?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!