Foto: Shutterstock
Ja darbs tev sagādā gandarījumu un domā arī par karjeras izaugsmi savā darbavietā, tad ņem vērā, ka ir pāris lietas, par ko vajadzētu paklusēt, runājot ar savu priekšnieku. Jebkurā gadījumā, atrodoties darbā, divreiz pārdomā, pirms kaut ko saki savam bosam un kontrolē savas emocijas, kad viņš vai viņa atrodas kaut kur tuvumā. Atceries, ka attiecībās ar vadību labāk būt maksimāli godīgai un atklātai, lai tevi cienītu ne tikai par labi paveiktu darbu, bet arī par to, ka esi krietns un patīkams cilvēks. Tomēr, kā jau visam, arī atklātībai darba vietā ir robežas – tev priekšniekam nav detalizēti jāizklāstā nakts uzdzīves vētrainie notikumi vai dedzīgi jāpauž sava reliģiskā pārliecība.

Pamēģini atcerēties, vai darbā neesi neapdomīgi izteikusi kādu no frāzēm, kuras pēc "Flytothesky" speciālistu domām nav domātas priekšniecības ausīm.

"Es nevaru"

Liela kļūda ir teikt savam bosam, ka kaut ko nevari izdarīt. Dažreiz, protams, šaubīties par savām spējām ir pat lietderīgi, bet darbā to nekad nevajadzētu darīt skaļi. Ļoti iespējams, ka uzdevums, kas sākumā šķiet neizdarāms, tomēr tev ir pa spēkam, it īpaši, ja tā uzskata priekšnieks. Mēģini noticēt saviem spēkiem un nekrīti panikā, jo tādā veidā parādīsi bosam savu vājumu un nekompetenci.

"Tas nav mans lauciņš"

Sirdij tuvu darbu izdodas atrast ne visiem, tāpēc bieži vien nākas darīt to, kas ne visai patīk. Ja arī tā notiek, un neesi sajūsmā par darbu, ko dari, emocijas labāk tomēr paturi pie sevis. Ja dažreiz boss palūdz tev izdarīt ko tādu, kas faktiski neietilpst tavos darba pienākumos, nevajag tam uzreiz aktīvi pretoties un pilnā balsī kliegt, ka tas nav tavs darba lauciņš. Labāk atsakies mierīgi un pieklājīgi, piedāvājot citus variantus, kā šo problēmu atrisināt.

"Man viss ir apnicis"

Foto: Shutterstock

Tu pieļauj lielu kļūdu un apdraudi savu reputāciju, priekšniekam vai priekšniecei atklājot, ka tev ir neinteresanti un viss apnicis līdz kaklam. Šī frāze liks aizdomāties, ka, ļoti iespējams, tev ir pārāk maz darba, un tāpēc tu garlaikojies. Labākajā gadījumā tevi turpmāk vairāk noslogos ar jauniem uzdevumiem, lai vairs nesūdzētos par garlaicību, bet sliktākajā – vari aizmirst par paaugstinājumu darbā vai citiem bonusiem uz ilgāku laiku.

"Budisms ir vienīgā īstā ticība"

Politiskajai un reliģiskajai pārliecībai darba vietā vajadzētu būt tabu tēmām, ko ar vadību apspriest labāk nemēģini, lai nejauši neaizskartu citu uzskatus un neizsauktu uguni uz sevi. Labāk paturi viedokli par šīm kutelīgajām tēmām pie sevis, jo tava kaismīgā pārliecības paušana var aizskart ne tikai priekšnieku, bet arī aizvainot kolēģus un radīt kolektīvā naidīgu gaisotni.

"Man ir šim amatam neatbilstoši augsta kvalifikācija"

Ja vien tu negrasies mainīt darbavietu, tad neapgalvo savam bosam, ka esi augstāk kvalificēts speciālists, nekā to prasa tavs konkrētais amats. Uzvedies kā nobriedusi un atbildīga darbiniece un ņem vērā, ka mūsdienās atrast kvalifikācijai atbilstošu, ideālu darbu ir ļoti grūti. Pat ja tā ir taisnība un tava kvalifikācija tiešām neatbilst ieņemamajam amatam, nedaudzini par to pilnā rīklē, bet klusiņām sāc meklēt savu sapņu darbu.

"Vakar nu gan bija traka ballīte"

Foto: Shutterstock

Nakts izklaides un intīmā dzīve ir ļoti slidena tēma, ko nevajadzētu apspriest ar priekšniecību. Bosam nav jāzina, kādi ir tavi plāni pēc darba laika – randiņš, došanās uz klubu ar draudzenēm vai citas izklaides. Šī tiešām nav informācija, ar kuru darbavietā tev būtu ar visiem jādalās.

"Cerams, ka nākammēnes grūtniecības tests būs pozitīvs"

Dažreiz darba devēji pieņem lēmumus – tai skaitā arī par darbinieka atlaišanu – pamatojoties uz informāciju par konkrētām savu darbinieku personiskās dzīves detaļām. Protams, tas nav pareizi un to var salīdzināt pat ar zināmu diskrimināciju, bet fakts paliek fakts, ka tā mēdz notikt. Darbā ir jāparāda sevi kā profesionāli un nav jāafišē savas personiskās dzīves detaļas un nianses, jo šī informācija, diemžēl, var tikt izmantota arī pret tevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!