Foto: Shutterstock
Ikviens zina, cik attiecības ar priekšniecību ir svarīgas, lai darbā justos labi. Tomēr dažkārt tik ļoti nepaveicas un ir vienkārši jācenšas pielāgoties un sadzīvot ar situāciju. Šoreiz, iedvesmojoties no amerikāņu psihologa, vairāku grāmatu autora un emocionālās inteliģences pētnieka Trevisa Bredberija idejām, piedāvājam kaitinošākos priekšnieku tipus un ieteikumus, kā ar viņiem labāk sadarboties.

Nekompetentais

Saskaroties ar šo priekšnieka tipu, ir skaidrs, ka viņš īsti nav savā vietā un bieži vien viņam nav ne jausmas, ko viņš dara vai saka. Tomēr nav arī tā, ka viņam nav nekādas nojausmas, kas notiek uzņēmumā – nereti viņam ir savi ziņotāji, kas ir šīs jomas lietpratēji un kuri cenšas viņu apgaismot par notiekošo.

Kā sadarboties? Ja tev ir grūti sastrādāties ar šo cilvēka tipu, tad tas visdrīzāk ir tādēļ, ka tu labi apzinies – tev ir šim amatam nepieciešamās zināšanas un īpašības, kas trūkst tagadējam priekšniekam. Ja nekādi citādi nevari situāciju vērst par labu, šādos gadījumos ir svarīgi norīt krupi un nenorādīt konkrēti uz viņa trūkumiem un taviem plusiem, bet drīzāk censties informēt un sadarboties ar priekšnieku tā, lai iemantotu labā darbinieka statusu.

Valdnieks


Skaidrs, ka priekšniecībai jātur vara savos grožos, bet visam ir savas robežas. Šim cilvēku tipam svarīgi to darīt ne produktivitātes vai kādas cita progresējoša iemesla dēļ, bet gan tāpēc, lai "pabarotu" savu ego un dižotos ar savu ietekmi. Viņš savā prātā ir kvalificējis darbiniekus, kas, viņaprāt, ir lojāli un ieņem "labās rokas" statusu, bet kuri – "otrās šķiras". Un tieši tā arī pret viņiem izturas - kaut, piemēram, ieņemamais amats visiem ir vienāds.

Kā sadarboties? Ar šo priekšnieka tipa sastrādāties ir visai grūti, jo īpaši tad, ja vēlies ierosināt kādu jauninājumu. Tādā gadījumā vienīgais veids, kā panākt vēlamo, ir ierosināt ideju tā, lai viņam šķistu, ka tā ir daļēji viņa izdomāta. Šādā gadījumā viņš apmierinās savu ego un, iespējams, ideju nenoraidīs, turklāt, uzslavējot arī viņa ieguldījumu lieliskās idejas tapšanā, tu vari nokļūt viņa labajā sarakstā. Vēl viens vērā ņemams padoms – savas cīņas ar viņu izvēlies gudri. Nekašķējies par katru sīkumu, bet labi apdomā, kas ir tās lietas, par kurām vērts ieslīgt domstarpībās.

Te atradīsi padomos, kā panākt, lai priekšnieks tevi novērtē pienācīgi.

Nepiedienīgais draudziņš

Foto: Shutterstock

Skaidrs, ka uzņēmumā jāuztur profesionālas attiecības, un, lai arī bieži vien draudzīguma deva nenāk par skādi, ir reizes, kad skaidri jūtama robežu pārkāpšana. Priekšnieks, kurš ir pārāk draudzīgs un uzskata, ka viņa joki ir vissmieklīgākie (lai gan tādi tie nebūt nav!), tiešām var rādīt lērums neveiklu situāciju. Uzņēmumos, kur atrodas šis priekšnieka tips, nereti ļaudis viņa amata dēļ neprot pateikt, ka darbības ir pārmērīgas un draudzība – pārāk smagnēja.

Kā sadarboties? Vienkāršākais veids, kā sadarboties ar šo cilvēku tipu, lai nenāktos gausties par viņa profesionālajām normām neatbilstošo draudzību, ir ātri vien nospraust zināmus rāmjus, distancējoties no tā visa. Jau pirmajā reizē, aši izvairoties vai kā citādi liekot manīt, ka nevēlies, lai pret tevi šādi izturas, tu neļausi tam ievilkties, kā rezultātā kaut ko pateikt varētu būt vēl sarežģītāk.

Tomēr, atceries, ka arī tev pašai jāievēro noteiktas normas, šeit atradīsi ko savam priekšniekam nevajadzētu teikt.

Sīkumu uzpasētājs

Foto: Shutterstock

Šis ir priekšnieka tips, pie kura strādājot allaž liekas, ka tevi uzrauga neprātīgi strikti. Tu esi izmantojusi nepareizās krāsas pildspalvu, sakārtojusi kaut ko ne tā (to secini pēc tā, ka viss ir pārkārtots) vai pieļāvusi vēl kādu niecīgu kļūdu. Un, jāteic, ka dažkārt tās pat nav kļūdas, vienkārši citāds redzējums. Un tieši tāpēc, ka galvenokārt tiek izceltas visai maznozīmīgas lietas, tas rada iespaidu, ka tevi uzrauga ar ērgļa aci, kas bieži vien liek justies visai neērti.

Kā sadarboties? Tā kā šādi cilvēki ļoti koncentrējas uz sīkumiem, kad tev ir uzticēts kāds darbs, pajautā kādu specifisku jautājumu, kas dos atbildi uz vismaz kādu niansi un ļaus noskaidrot viņa redzējumu, lai atkal kaut kas nav jāpārstrādā. Tas šāda tipa cilvēkam var radīt drošības sajūtu, un tāpēc viņš var nesteigt pārbaudīt arī pārējos sīkumus. Tiesa, ne vienmēr tas strādās, tāpēc ir jācenšas neņemt visu tik ļoti pie sirds un neiedzīt sevi stresā.

Robots

Foto: Shutterstock

Priekšnieka-robota acīs tu esi darbinieks, piemēram, numur 21. Viņš ar saviem darbiniekiem neveido ciešākas attiecības un necenšas pat nedaudz piepūlēties, lai kaut nedaudz tās uzlabotu. Vērts piebilst, ka visi viņi lēmumi balstīti uz tīru aprēķinu, jo vienkārši citādākas zināšanas par saviem darbiniekiem viņam nav.

Kā sadarboties? Lai sastrādātos ar šo priekšnieka tipu, tev jāsāk runāt "viņa valodā". Kad tev ir kāda ideja, sagatavo vajadzīgo informāciju, lai spētu apburt viņu ar skaitļiem. Ja vēlies ar viņu vairāk sadarboties un izveidot personīgākās attiecības, centies atrast nepiespiestu veidu, kā to izdarīt. Piemēram, ja viņš nosūtījis tev kādu e-pastu, lai sniegtu atbildi, dodies uz viņa biroju un izrunā visu klātienē. Skaidrs, ka šis cilvēks nav ļoti atvērts, tāpēc nepārcenties un dari to dozēti.

Iespējams, palīdzēs arī šie padomi, kā uzlabot attiecības ar darba devēju.

Piedurkņu atrotītājs

Foto: Shutterstock

Gluži tāpat daudzi noteikti ir pazīstami arī ar šo priekšnieka tipu. Uzpasējot pārējos, viņš uzskata, ka nekas bez viņa palīdzības uz priekšu nekustēsies, tādēļ viņš atloka piedurknes un metas iekšā darbos, tā īsti nemaz nezinot, kas un kā ir jādara. Viņš darbojas viens – saceļ vētru un aiziet. Bieži vien tā arī neko nepadarot, bet atstājot visu, tostarp jauno ķibeļu novēršanu, apkārtējo rokās, kas tikai sadusmo darbiniekus.

Kā sadarboties? Kā raksta eksperts, visvērtīgāk šādās situācijās runāt grupā, ne individuāli. Kad atkal pienākusi šāda situācija, nepieciešams vienkārši un mierīgi izskaidrot, ka tas nereti pat traucē viņu darbam, neļaujot pierādīt savas spējas. Iespējams, priekšnieks nemaz neapzinās, ka viņa "palīdzība" nereti pat apgrūtina apkārtējos.

Sapņotājs

Foto: Shutterstock

Šī cilvēka spēcīgā puse ir sapņošana. Tiesa, viņš spēj izdomāt un radīt ģeniālas idejas, bet, līdzko tās izklāstītas un tu esi ķērusies pie tās attīstīšanas, viņš vairs nespēj tevi konsultēt un palīdzēt, jo sīku detaļu izdomāšana neraksturo viņa būtību, turklāt viņa prāts jau apstrādā nākamo ģeniālo ideju.

Kā sadaroties? Daudz nekavējies – kad tev uzticēta kādas idejas īstenošana, ķeries pie dažādu nianšu noskaidrošanas, kas jau uzreiz spētu atbildēt uz neskaitāmajiem racionālajiem jautājumiem, kas parasti rodas izpildes procesā. Kamēr priekšnieka uzmanība vēl ir veltīta šai idejai, gan jau atbildi parādā viņš nepaliks. Taču, ja jau pašā sākumā šķitīs, ka šai idejai kaut kas trūkst, varbūt nemaz nebūs jātērē laiks un priekšnieks sapratīs, ka šoreiz viņa ideja paliks tikai kā ideja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!