Foto: Shutterstock
Reizēm tikai pavisam nelielas izmaiņas mūsu ikdienā var paveikt milzu lietas un atnest veiksmi. Tas attiecas ne tikai uz privāto dzīvi, bet arī attiecībām darbā un veiksmi karjerā. Lai palīdzētu pievilināt veiksmi un darbi vestos labāk, piedāvājam iepazīties ar karjeras treneres un konsultantes Anitas Gailes ieteikumiem.

Ja pirms gadiem 20 veiksmīga karjera nozīmēja labus ienākumus un augstu hierarhijas līmeni, šodien aizvien lielāka nozīme kļūst apmierinātībai ar darbu un karjeru, un svarīgs ir ne tikai atalgojums, bet arī patika pret darbu un labsajūta.

Modernā karjeras vadības zinātne saka, ka laimei tomēr vajag abus – gan darbu, kas patīk un attīsta, gan augstus ienākumus. Lai to sasniegtu, nepietiks ar organizācijās izstrādātajām talantu vadības sistēmām - cilvēkam pašam ir jāiesaistās savas karjeras veidošanā. Kādi ir galvenie veiksmīgas karjeras priekšnoteikumi? Kas ir tas, ko pats cilvēks var ietekmēt? Atceries – veidot karjeru ne vienmēr nozīmē cīnīties par jaunu amatu – tas nozīmē arī attīstīties un justies labi tur, kur esi tagad.

Draudzējies darba vietā

Lai gūtu prieku no darba, svarīgi, kā cilvēks jūtas vietā, kur pavada dienas lielāko daļu. Un šeit nu lieliski noder draudzīgas attiecības darba vietā. Tieši tas, ka cilvēkam ir draugs darbā, veido pamatu labai darba dienai, jo ļauj cilvēkam justies emocionāli labi. Labas attiecības ar vadītāju un kolēģu cieņa seko tikai pēc tam.

Apzinies sava darba vērtību

Vai saproti, kāda ir uzņēmuma vērtība no tava darba? Cilvēkam ir būtiski saņemt darba rezultātā radītajai vērtībai atbilstošu atalgojumu. Šī ir tāda slidena vieta. Sanāk, ka darbam nav nekādas vērtības, kamēr vien kāds nemaksā par darba rezultātā radīto produktu vai pakalpojumu. Tāpēc ir tik ļoti svarīgi saprast, kā tieši mans konkrētais darbs ietekmē uzņēmuma darbības galarezultātu un ko katrā darbavietā var darīt, lai to uzlabotu. Apzinies, sava darba nozīmīgumu – arī tā ir vērtība.

Es savas karjeras saimniece

Foto: Shutterstock
Pieņemot karjeras lēmumus, domā par to, kas ir pareizi un labi. Nevaicā uzņēmumam, ģimenei, draugiem, bet analizē, ko domā un vēlies tu pati. Izklausās egoistiski? Atceries, ka arī lidmašīnās liek vispirms parūpēties par savu drošību un tikai tad sākt palīdzēt citiem.

Dari tik labi, cik vien spēj

Lai vai kādi būtu tavi pienākumi, veic tos tik labi, cik vien spēj. Rūpējies par sava darba kvalitāti un nepārtraukti apgūsti iemaņas, kas palīdz veikt tiešos darba pienākumus vēl labāk. Gan kolēģi un vadība novērtēs, gan, kas svarīgākais, pašam būs gandarījums. Darot savu darbu pēc iespējas labāk, tu ne vien bruģē ceļu karjeras izaugsmei, bet arī pats jutīsies daudz labāk. Labi padarīta darba sajūta taču ir lieliska, vai ne?

Izkāp ārpus savas ikdienas

Visdrīzāk arī tev nav sveša sajūta, kad sāk šķist, ka tava dzīve sastāv tikai no darba un nekam citam arī īsti nav spēka, laika, un varbūt arī vēlmes. Visbiežāk tas var notikt, ja strādā ļoti labā darbā vai tev ir ļoti liela slodze, un pietrūkst laika un enerģijas. Risinājums ir tikai viens – nolikt pie malas kādus darbus, sakopot gribasspēku un doties laukā. Iepazīsties ar citiem cilvēkiem, painteresējies par jaunāko savā nozarē vai citās, nesaistītās jomās. Mūsdienās vislielākais pieprasījums ir pēc inovācijām. Un inovāciju var radīt tikai, pirmkārt, ļoti labi protot darīt savu darbu, otrkārt, spējot uz savu darbu paskatīties no skatu leņķa, kas varbūt sākumā šķiet neiespējams. Izvēdini galvu, lai radītu vietu jaunām domām.

Domā par nākotni

Kāds vēlies būt rīt? Rūpējies par savu karjeru arī tad, ja strādā savā sapņu darbā un neko nevēlies mainīt. Neieslīgsti apmierinātībā ar esošo situāciju, bet domā par to, kādas kompetences būs nepieciešamas rītdien, kādi ir nākamie karjeras lēmumi, kurus vajadzēs pieņemt un gatavoties rītdienai. Kādas prasmes tu pati gribi attīstīt? Kādas ir nozares tendences? Tas nenozīmē dzīvot nemitīgā stresā un bailēs no rītdienas. Tas nozīmē – ar prieku sagaidīt rītdienu un būt tai gatavai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!