Foto: Shutterstock
Darba intervijas var būt stresa pilns pasākums – nemitīgi jādomā ne tikai par to, ko teikt un kā izskaties, bet arī to, vai neesi pārāk pārliecināta un cerību pilna. Protams, gadās pateikt ko tādu, ko nevajadzētu, un tad nākas ilgi pēc intervijas prātot un analizēt, kas izdarīts. Taču, kad viena intervija nav bijusi ar veiksmīgu iznākumu, pirms posies uz nākamo interviju, pārcilā iepriekšējās sarunas norisi. Lūk, dažas pazīmes, kas var liecināt par to, ka darba intervija izgāzusies un iespēja aizklīdusi pa skuju taku.

Šo lietu apzināšanās ļaus nākamajā intervijā nepieļaut tās pašas kļūdas. Pavēro sevi un intervētāju tikšanās laikā no malas, lai saprastu, vai viss rit veiksmīgi. Protams, katra intervija ir citāda, un ja gadās, ka viena no šīm deviņām nosauktajām lietām ir notikusi, nevajag bēdāties, jo tas vēl nenozīmē krahu, norāda saraksta veidotāji no "Business Insider". Taču, ja ķeksīšus nākas pielikt pie vairāk nekā puses, zini, kaut kas būs nogājis greizi.

Intervētāja ķermeņa valoda bija noslāpēta

Ja intervijas laikā intervētājs reti kad pasmaidīja vai it nemaz nereaģēja kaut ar sīkiem mājieniem uz tevis teikto, zini, tā nav laba zīme. Par to var liecināt arī noslēgtie žesti – sakrustotas rokas vai kājas. Var jau būt, ka gadījies, ka tāda ir tikai persona – stīva un nekomunikabla. Bet var arī būt tā, ka tu neatstāji to labāko iespaidu un tavs potenciālais priekšnieks nevairījās to izrādīt.

Ja vēlies nedaudz pastudēt ķermeņa valodas nozīmi, vari ielūkoties šeit.

Tev uzdeva tikai vienkāršus jautājumus

Gadījumā, ja visu intervijas laiku tev uzdoti ļoti vienkārši jautājumi, un pēc tam juties viegli pacilāta, ka intervija noritējusi veiksmīgi, labāk nepārsteidzies ar cerībām. Vienkāršie jautājumi var radīt iespaidu, ka tevi intervijas laikā iepazina tikai virspusēji, un tam var būt iemesls. Tu jau laikus tiki norakstīta kā nederīga darbam, tāpēc padziļināti jautājumi par potenciālā darba specifiku tev netika uzdoti.

Intervija noslēdzās krietni pirms tikšanās laika beigām

Darba intervijas var variēt laika robežās – tās var būt gan īsas, gan pat tādas, kas aizņem pat stundu un vairāk laika. Tu varbūt priecājies, ka tā bija īsa, taču tā visnotaļ nav laba zīme. Ja īsās intervijas beigās neesi saņēmusi apstiprinājumu, ka darbs ir tavs, tad, visticamāk, iemesls, kāpēc tā bija tik īsa, ir viens – tevi darbam neizraudzīsies.

Netika izrunāta darba specifika un svarīgākie fakti par uzņēmumu

Signāls, ka darba intervija ievirzījusies pareizajā gultnē, ir sarunas par pienākumiem, labumiem, uzņēmuma politiku un, protams, atalgojumu. Taču, ja intervijas laikā tā arī neesat ar intervētāju pieskārušies šiem jautājumiem, tad intervētājs nav uzskatījis to par vajadzīgu, jo uz otro kārtu netiksi.

Foto: Shutterstock

Potenciālais darba devējs nejautāja atsauksmes par tevi

Protams, fakts, ka nākamais darba devējs nav kontaktējies ar iepriekšējo darba devēju, var likties laba zīme. Tātad, tavs CV ir bijis pietiekami labs un detalizētāka informācija par tevi nav bijusi vajadzīga. Bet vai tiešām? Vēršanās pēc atsauksmēm nereti ir kā drošības spilvens, ka kandidāts tiešām ir tik labs, cik šķitis pēc intervijas. Un, ja neviens nav sazinājies par atsauksmēm, tas var nozīmēt, ka tava kandidatūra netiek izskatīta.

Tev nebija jautājumu

Sagatavot pirms darba intervijas savus jautājumus potenciālajam darba devējam ir tikai normāli. Un tu, protams, nevēlies jautāt ko tādu, kas varētu sagraut cerības iegūt darbu. Bet tāpēc nevajadzētu sēdēt kā ūdeni mutē ieņēmušai un intervijas noslēgumā, kad tev tiek sniegta iespēja, nepajautāt absolūti neko. Ja iespēju neizmantosi, tu vari atstāt iespaidu, ka neesi ieinteresēta pozīcijā, kuru tev piedāvā.

Intervētājs nemitīgi uzmana pulksteni

Ja persona, kas tevi intervē, nemitīgi lūkojas pulkstenī, tā nav laba zīme.Protams, pastāv iespēja, ka intervijai tiešām jānotiek ierobežotā laikā, jo intervētājam ir citas svarīgas tikšanās. Bet, ja tas notiek garlaikoti un diezgan uzskatāmi, zini, šī persona nevar sagaidīt, kad intervija būs galā.

Kas notiks, ja darbs tavs?

Ja tā arī intervijas beigās netika apspriests tas, kas notiks pēc veiksmīgas intervijas (otrā kārta, apstiprinošs zvans, pirmās darba dienas datums), tad visticamāk, darbs nav tavs. Protams, var gadīties, ka intervētājs speciāli novilcina šo jautājumu apspriešanu, lai nedotu liekas cerības un visi intervējamie būtu vienādās pozīcijās, taču ja pēc tam neseko svarīgākā apspriešana, var gadīties, ka lēmums jau izdarīts un tas nav tev labvēlīgs. Jo kāpēc gan personāla daļas vadītājam ar tevi apspriest sekojošos soļus, ja ir nulle iespēju, ka tu iegūsi darbu, vai ne?

Tev ir slikta priekšnojauta

Ja pat ar skaidru prātu saproti, ka darba intervija noritējusi kā pēc grāmatas un viss tiešām salicies pa plauktiņiem tā, ka darbs ir teju tavs – var būt jocīga sajūta, ka tomēr tā nebūs. Ja ir priekšnojauta, ka tomēr nav izdevies tikt pie kārotā amata, nevajag ļaut šai mazajai neveiksmei ņemt virsroku. Viena izgāzusies intervija nav pasaules gals, tāpēc piestrādā pie savām darba intervijas spējām, lai nākamā rezultētos ar jaunu darbavietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!